Tavasz a kertben

13 tipp, amik segítenek felkészíteni kertedet a tavaszra

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ugyan még bőven a tél közepén járunk, a kerttulajdonosok már most azon gondolkodnak, hogy mi minden tennivalójuk lesz, amikor végre az utolsó hómaradékok is elolvadnak, és újra ébredezni kezd a természet. Akár csinosítani szeretnéd a portát, akár több termésre vágysz, a következő tippek biztosan benned is beindítják majd a kreatív fogaskerekeket!

Készítsük fel kertünket a tavaszra

1. Vesd el a magokat

Ha még nem vetetted el a magokat, akkor lassan itt az ideje foglalkozni velük (persze attól függően, hogy milyen magokról van szó). Egy saját készítésű ültetőpohárral sokkal egyszerűbb és olcsóbb idő előtt elvetni a magokat házon belül, mint palántákat vásárolni, amikor az idő enyhébbre fordul. Az ilyen ültetőkhöz érdemes újságpapírt használni, ugyanis 90%-ban lebomló anyagból készülnek, így nem jelentenek veszélyt a fiatal csírák számára.

2. Alakíts ki egy ültetőállomást

Egy ilyen egyszerű, de hasznos kis többszintes polcnak minden kertész arzenáljában ott a helye. Ezek az „ültetőállomások” sokkal egyszerűbbé teszik a magok elültetését, a palánták átültetését, és megannyi más kerti feladatot is. A saját készítésű állomások egyik legnagyobb előnye, hogy a saját magasságodhoz igazíthatod őket, így minden munkafolyamat a lehető legkényelmesebben végezhető mellettük, ráadásul minden eszközödnek helyet találhatsz rajtuk. Az ilyen ültetőállomások elkészíthetők egyszerű faelemekből, vagy néhány régi bútordarabot is összeilleszthetsz a kívánt hatás elérése érdekében.

3. Komposztálsz már? Itt az ideje!

Habár a komposztálás elsődleges célja a konyhai maradékok újrahasznosítása, valójában egyetlen egészséges kertből sem hiányozhat egy jókora halom ebből a különleges anyagból. A komposzt nem csak tápanyagokban dús, de segít a talaj összetételének javításában, megvédi a növényeket a betegségektől, és segíti a talaj vízmegtartását is. A következő oldalon még több tipp vár!

4. Rendszerezd szerszámaidat

A munkavégzésben sokat segíthet, ha az idő fele nem a szerszámok és egyéb eszközök keresgélésével, takarítgatásával megy el. Ha nem vagy elég rendszerezett, akkor sokkal több időt töltesz majd a szerszámos bódé és a kert között ingázva, mint az ágyások között. Hol is volt az a metszőolló? Van egyáltalán itthon madzag? Kezd a tenyészidőszakot egy rendszerezett, tiszta, átlátható szerszámtárral. Ha igazán kényelmessé és hatékonnyá szeretnéd tenni a kertben töltött időt, akkor készíts egy saját szerszámhordozót, hogy mindig kéznél legyenek a leggyakrabban használt eszközeid.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

mágneses magtisztító (trifolin gép)

a lucerna és a lóhere gyommagvaitól való megtisztítás eszköze. Működése a kultúrmagvak... Tovább

életkor meghatározása

nélkülözhetetlen az állatok termelésének, küllemének, értékének és... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert