Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra? Mit csinálj a cserjékkel télen? Mit csinálj az évelő növényekkel a fagyban?

hirdetes

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Már ősz közepénél járunk, nincsen azon semmi meglepő, hogy jönnek az éjszakai fagyok, majd idővel a nappaliak is. De mégis mit tegyél, hogy kerted növényei ebből semmit se érezzenek meg, és tavasszal még erősebben térjenek vissza? Mutatjuk, hogyan készítsd fel kertedet a hidegebb időkre, fagyokra!

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre?

Mivel ősszel csökken a hőmérséklet, ideje felkészíteni kertedet a télre. Úgy tűnhet, hogy az idő lehűlésével nem sok minden történik az udvaron. Azonban sok minden történik a talajban, amíg meg nem fagy. Különösen oda kell figyelni az újonnan ültetett fákra és cserjékre, az évelők ágaira és a szívós tavaszi hagymákra. Mindezek a növények szorgalmasan növesztik gyökereiket, hogy lehorgonyozzák magukat a talajban. A földigiliszták és a talajmikrobák is még mindig dolgoznak, és a szerves anyagokat a növényeknek szükséges tápanyagokká dolgozzák fel. Bár a természetnek megvan a maga módja annak, hogy megbirkózzanak a hidegebb hónapokkal, néhány dolgot mi magunk is megtehetünk, hogy felkészítsük növényeinket a télre.

Mit csinálj az évelő növényekkel télen?

Évről évre visszatérnek az évelők, mindaddig, amíg szívósak, annak érdekében, hogy ezt a telet is átvészeljék takard le őket! A szívós növények egyébként nem igényelnek sok erőfeszítést a télre való felkészítésükhöz. De ha az évszak során nagy a fagy és az olvadás, akkor azért egy kicsit oda kell figyelnünk, ugyanis a talaj kiszoríthatja a gyökereket. Takard körbe a talajt, vagy apróra vágott levelekkel, vagy szalmaréteggel tedd körbe az évelőnövényeket, miután megfagyott a talaj. Ez majd segíti a talajhőmérséklet kiegyenlítését. Néha a növény saját elhalt levelei segítenek megvédeni és gyökereit a hidegtől, ezért hagyd őket a helyükön jövő tavaszig. 

hirdetes

Mit csináljak az egynyári növényekkel télen?

Az évről évre visszatérő évelőktől eltérően az egynyári növények csak egy szezont élnek a kertben, és nem élik túl a fagyos hőmérsékletet. Néhányukat hűvös évszakos egynyárinak nevezik, ami azt jelenti, hogy szívesebben nőnek és virágoznak, amikor a hőmérséklet hűvösebb. Ide tartozik például a díszkáposzta. A meleg évszakos egynyáriak viszont szeretik a meleget. Mindkét fajta egynyári élettartamát meghosszabbíthatja, ha a régi lepedőkkel takarjuk le őket a fagy idejére. Addig kell ezeket a növényeket öntözni, amíg fagypont alá nem csökken a hőmérséklet. Amennyiben nem a földbe, hanem cserepekbe tárolókba vannak ültetve, garázsban, vagy más védett helyen jobban bírják.

hirdetes

Mit csinálj a fákkal, cserjékkel télen?

Fáid és cserjéid könnyebben átvészelik a telet, ha jó állapotban vannak. Mind az örökzöld, mind a lombhullató fajok számára az egyik legfontosabb dolog, hogy még a talaj megfagyása előtt bőséges vizet adjunk nekik, különösen, ha az ősz száraz volt. Miután a talaj megfagyott, szórj szét szerves anyagokat, például aprított leveleket, legfeljebb 6 hüvelyk vastagságig. Ez segít megőrizni a nedvességet a talajban (a növényeknek még télen is vízre van szükségük), és megvédi a gyökereket a fagytól és kiolvadástól. Vágd le a sérült vagy beteg részeket, nehogy a hó és a szél súlyosbítsa ezeket a problémákat. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

pajta (szín)

olyan egyszerű építmény, amely tartóoszlopokon nyugvó tetőszerkezetből áll. Ált. minden... Tovább

funkcionális géprendszer

gyűjtőfogalom, amely azokat a gépeket foglalja össze, amelyek üzeme nem kötődik valamely... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Kertészet Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés