Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra? Mit csinálj a cserjékkel télen? Mit csinálj az évelő növényekkel a fagyban?

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

VN, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Már ősz közepénél járunk, nincsen azon semmi meglepő, hogy jönnek az éjszakai fagyok, majd idővel a nappaliak is. De mégis mit tegyél, hogy kerted növényei ebből semmit se érezzenek meg, és tavasszal még erősebben térjenek vissza? Mutatjuk, hogyan készítsd fel kertedet a hidegebb időkre, fagyokra!

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre?

Mivel ősszel csökken a hőmérséklet, ideje felkészíteni kertedet a télre. Úgy tűnhet, hogy az idő lehűlésével nem sok minden történik az udvaron. Azonban sok minden történik a talajban, amíg meg nem fagy. Különösen oda kell figyelni az újonnan ültetett fákra és cserjékre, az évelők ágaira és a szívós tavaszi hagymákra. Mindezek a növények szorgalmasan növesztik gyökereiket, hogy lehorgonyozzák magukat a talajban. A földigiliszták és a talajmikrobák is még mindig dolgoznak, és a szerves anyagokat a növényeknek szükséges tápanyagokká dolgozzák fel. Bár a természetnek megvan a maga módja annak, hogy megbirkózzanak a hidegebb hónapokkal, néhány dolgot mi magunk is megtehetünk, hogy felkészítsük növényeinket a télre.

Mit csinálj az évelő növényekkel télen?

Évről évre visszatérnek az évelők, mindaddig, amíg szívósak, annak érdekében, hogy ezt a telet is átvészeljék takard le őket! A szívós növények egyébként nem igényelnek sok erőfeszítést a télre való felkészítésükhöz. De ha az évszak során nagy a fagy és az olvadás, akkor azért egy kicsit oda kell figyelnünk, ugyanis a talaj kiszoríthatja a gyökereket. Takard körbe a talajt, vagy apróra vágott levelekkel, vagy szalmaréteggel tedd körbe az évelőnövényeket, miután megfagyott a talaj. Ez majd segíti a talajhőmérséklet kiegyenlítését. Néha a növény saját elhalt levelei segítenek megvédeni és gyökereit a hidegtől, ezért hagyd őket a helyükön jövő tavaszig. 

Mit csináljak az egynyári növényekkel télen?

Az évről évre visszatérő évelőktől eltérően az egynyári növények csak egy szezont élnek a kertben, és nem élik túl a fagyos hőmérsékletet. Néhányukat hűvös évszakos egynyárinak nevezik, ami azt jelenti, hogy szívesebben nőnek és virágoznak, amikor a hőmérséklet hűvösebb. Ide tartozik például a díszkáposzta. A meleg évszakos egynyáriak viszont szeretik a meleget. Mindkét fajta egynyári élettartamát meghosszabbíthatja, ha a régi lepedőkkel takarjuk le őket a fagy idejére. Addig kell ezeket a növényeket öntözni, amíg fagypont alá nem csökken a hőmérséklet. Amennyiben nem a földbe, hanem cserepekbe tárolókba vannak ültetve, garázsban, vagy más védett helyen jobban bírják.

Mit csinálj a fákkal, cserjékkel télen?

Fáid és cserjéid könnyebben átvészelik a telet, ha jó állapotban vannak. Mind az örökzöld, mind a lombhullató fajok számára az egyik legfontosabb dolog, hogy még a talaj megfagyása előtt bőséges vizet adjunk nekik, különösen, ha az ősz száraz volt. Miután a talaj megfagyott, szórj szét szerves anyagokat, például aprított leveleket, legfeljebb 6 hüvelyk vastagságig. Ez segít megőrizni a nedvességet a talajban (a növényeknek még télen is vízre van szükségük), és megvédi a gyökereket a fagytól és kiolvadástól. Vágd le a sérült vagy beteg részeket, nehogy a hó és a szél súlyosbítsa ezeket a problémákat. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Vasárnapi ebéd

Vasárnapi ebéd, vagy más néven Sunday Brunch egy olyan közös családi program, emlynek... Tovább

vízszennyeződés

a ->felszíni és a ->felszín alatti vizek különböző anyagokkal (mérgező vegyületekkel v.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Kertészet Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés