Így készítsd fel Te is kertedet a téli időszakra - ezeket nem szabad semmiképpen sem elfelejtened

hirdetes

Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

TK, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A hidegebb éghajlatokon élő kertészek már az ősz közepén elkezdenek gondolkodni a télen; nem feltétlenül azért, mert várják, hanem, mert tudják, hogy a megfelelő óvintézkedések nélkül a hideg hőmérséklet, a szárító szél és a hótakaró komoly problémákat okozhat kertjükben. A növényeket megkaphatja a hideg szél, a faágak letörhetnek a hóterheléstől, az öntözőrendszerek pedig tönkremehetnek a hosszan tartó fagytól. A téliesítés viszont nem egy nehéz dolog, a legtöbb feladat beleillik az alapvető karbantartási folyamatokba is, és hozzájárul a gyönyörködtető táj fenntartásához.

Kert télre

Általános feladatok


•    A kert gyomlálása


A szezon végén végzett utolsó gyomlálás segíthet több száz áttelelő mag eltávolításában, amelyek tavasszal csak gondot okoznának hajtásaikkal.


•    A felesleg eltávolítása


Érdemes eltávolítani a lehullott leveleket és egyéb felesleget a pázsitról és ágyásokról, ezzel csökkentve a betegségek és kártevők áttelelésének esélyét. A száraz levelek (nem beteg fák és cserjék levelei) felapríthatóak és használhatóak talajtakarónak. Szedd össze a leveleket, aprítsd fel akár egy fűnyíróval, és használható is. A feldarabolt levelek jobb levegőkeringést és vízáramlást tesznek lehetővé, mint az egészek.

hirdetes


•    Szarvasok elleni védelem


Amennyiben a vad természethez közel lakunk, kertünkben bármikor megjelenhetnek az éhes vadon élő állatok, akik már szinte bármit megesznek táplálék híján.

 

 

Szeretnéd Te is megtudni, melyek a legjobb zöldségek télre? Akkor tekintsd meg mostani galériánkat!


Cserjék, évelők és fák


Az őshonos és más, jól alkalmazkodó növényekkel minimális gondunk lesz a szépség megőrzéséhez. Azonban a legtöbb növény nem fejti ki teljes hidegtűrő képességét, amíg ki nem fejlődik egészen, és az újabb példányoknak mindenképpen szükséges néhány év, mire elérik teljes fagyállóságukat. Addig is biztosítani kell a védelmet ezeknek a növényeknek.

hirdetes


•    Enyhe metszés


Vágjuk le azokat az évelőket, amelyek télen nem kívánatosak: amelyek megfeketednek, pépessé válnak, mint például a muskátli; amelyek télen hajlamosak betegségeket vagy rovarokat hordozni, akár a bazsarózsa vagy az írisz; és amelyek egyszerűen nem nyújtanak vonzó nyári érdeklődést. 

 

Cikkünk még nem ért véget – a további fontos tennivalókért lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-02-06

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

A flamingóvirág leggyakoribb problémái lesz szó, és természetes mutatjuk a megoldást is, illetve e flamingóvirág megfelelő gondozásához is adunk tippeket.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

immunrendszer

az élő szervezetnek a különböző kórokozókkal szembeni védettségét, valamint... Tovább

konténer

az anyagmozgatás, s benne az egységrakomány-képzés egyik legkorszerűbb eszköze. Lényegében... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet