Így készítsd fel Te is kertedet a téli időszakra - ezeket nem szabad semmiképpen sem elfelejtened

Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

TK, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A hidegebb éghajlatokon élő kertészek már az ősz közepén elkezdenek gondolkodni a télen; nem feltétlenül azért, mert várják, hanem, mert tudják, hogy a megfelelő óvintézkedések nélkül a hideg hőmérséklet, a szárító szél és a hótakaró komoly problémákat okozhat kertjükben. A növényeket megkaphatja a hideg szél, a faágak letörhetnek a hóterheléstől, az öntözőrendszerek pedig tönkremehetnek a hosszan tartó fagytól. A téliesítés viszont nem egy nehéz dolog, a legtöbb feladat beleillik az alapvető karbantartási folyamatokba is, és hozzájárul a gyönyörködtető táj fenntartásához.

Kert télre

Általános feladatok


•    A kert gyomlálása


A szezon végén végzett utolsó gyomlálás segíthet több száz áttelelő mag eltávolításában, amelyek tavasszal csak gondot okoznának hajtásaikkal.


•    A felesleg eltávolítása


Érdemes eltávolítani a lehullott leveleket és egyéb felesleget a pázsitról és ágyásokról, ezzel csökkentve a betegségek és kártevők áttelelésének esélyét. A száraz levelek (nem beteg fák és cserjék levelei) felapríthatóak és használhatóak talajtakarónak. Szedd össze a leveleket, aprítsd fel akár egy fűnyíróval, és használható is. A feldarabolt levelek jobb levegőkeringést és vízáramlást tesznek lehetővé, mint az egészek.


•    Szarvasok elleni védelem


Amennyiben a vad természethez közel lakunk, kertünkben bármikor megjelenhetnek az éhes vadon élő állatok, akik már szinte bármit megesznek táplálék híján.

 

 

Szeretnéd Te is megtudni, melyek a legjobb zöldségek télre? Akkor tekintsd meg mostani galériánkat!


Cserjék, évelők és fák


Az őshonos és más, jól alkalmazkodó növényekkel minimális gondunk lesz a szépség megőrzéséhez. Azonban a legtöbb növény nem fejti ki teljes hidegtűrő képességét, amíg ki nem fejlődik egészen, és az újabb példányoknak mindenképpen szükséges néhány év, mire elérik teljes fagyállóságukat. Addig is biztosítani kell a védelmet ezeknek a növényeknek.


•    Enyhe metszés


Vágjuk le azokat az évelőket, amelyek télen nem kívánatosak: amelyek megfeketednek, pépessé válnak, mint például a muskátli; amelyek télen hajlamosak betegségeket vagy rovarokat hordozni, akár a bazsarózsa vagy az írisz; és amelyek egyszerűen nem nyújtanak vonzó nyári érdeklődést. 

 

Cikkünk még nem ért véget – a további fontos tennivalókért lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Sponsor (RSY-01)

Szója Cél: takarmány Leírás:Közepes méretû magja lapított gömb, színe sárga. A... Tovább

galamb (Columba domestica)

a galambfélék (Columbidae) családjába tartozik. A napjainkban ismert sok száz g.-fajta közös... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet