Kerítésválasztási segítség

hirdetes

Hogyan válassz kerítést?

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kerítés privát szférát teremt, megakadályozza, hogy idegenek lépjenek be ingatlanunkra, kívül tartja a vadállatokat, belül a házi kedvenceinket, ha szükséges szélárnyékot ad, kialakítása pedig nagyban befolyásolhatja ingatlanod értékét is, ezért nem mindegy, milyet választasz.

Kerítés

Mielőtt nekiállsz

Nulladik lépés, hogy tájékozódj a lakhelyeden érvényes építési előírásokról. Az ezekben szereplő, kerítésépítésre vonatkozó esetleges kikötések gyakran behatárolják lehetőségeidet: megszabhatják többek között pontos elhelyezkedését, magasságát, átláthatóságát vagy hogy stílusában igazodjon a kialakult utcaképhez. Derítsd fel azt is, merre húzódnak a földfelszín alatt elvezetett közművek, hogy az építés során elkerüld ezek károsodását, és csak ezek után állj neki a tervezésnek, az alapanyagok beszerzésének. 

Teremts privát szférát!

Ha el szeretnél bújni a kíváncsi tekintetek elől, válassz minél sűrűbb deszkázatú kerítést, persze nem szükséges teljesen zárt palánknak lennie: egy futónövényekkel kombinált drótkerítés vagy alumíniumrács természetes módon teremt privát teret, igaz, időbe telik, amíg a növények megerősödnek. Magasságát illeszd telked adottságaihoz, illetve az előírásokhoz, de ha a biztonság a fő cél, ne add alább két és fél méteres magasságnál, külső oldalán pedig ne hagyj olyan felületet, ahol lábát megvetve felkapaszkodhat rá egy esetleges illetéktelen behatoló! 

Tartsd szem előtt, hogy a kerítés anyagának megválasztásával szabályozhatod azt is, mennyi fényt kapjon kerted. Forgalmas utcában laksz, privát teret, de fényt is szeretnél? Lehet, hogy a tejüveg a jó megoldás, vagy dús növényzettel kiegészített rácsok. Kerítésed szélárnyékolóként is funkcionálhat. Ha a szép kilátást féltek, de szeles a hegyoldal, ahol a házad áll, megfontolandó lehet átlátszó, biztonsági üveg. Ha a kilátás másodlagos, bármilyen elég sűrű deszkázatú kerítés megfelel, hogy nyugodt mikroklímát teremts kertedben.

hirdetes

Óvd a kedvenceidet!

Ha kutya van a házban, akkor jó, ha ismered a személyiségét: ugrálni szeret vagy inkább kapar? Milyen magasra ugrik, milyen mélyre ás? Igazítsd a kerítés magasságát kutyád méretéhez, ha pedig kaparós fajta, nem árthat 15-20 centiméter mélyen a földbe ásni a kerítés alját. Macskáknál mindegy, nekik egy kerítés nem akadály. Ingerlékeny kutyáknál célszerű lehet a zártabb kerítés, így elkerülheted, hogy folyamatosan ugatással terrorizálja az arra járókat.

hirdetes

Természethez, erdőhöz közeli telkeknél jó, ha számításba vesszed a vadak jelenlétét. Tudtad, hogy egy szarvas akár 2,5 méteres magasságba is felugrik? Nos, nem feltétlenül szükséges ilyen magasra húzni, de ha van megóvandó konyhakerted, akkor célszerű lehet a vad számára ínycsiklandó látványt eltakaró zárt kerítést választani. 

Számolj a karbantartással!

Döntsd el, hogy lesz-e energiád és kedved egy szép fakerítést évről évre vagy legalábbis néhány évenként rendszeresen újra mázolni. Az alumínium vagy műanyag kerítések szinte gondozásmentesek, de felmerülhetnek esztétikai kifogások. A fa mellett nem csak természetes szépsége, de viszonylag egyszerű javítása szól még. Kovácsoltvas kerítés már viszonylag ritkán készül, de aki ilyet megengedhet magának, az feltehetően a rendszeres karbantartását, festését, rozsdátlanítását is ki tudja fizetni az arra hivatott szakembernek. 

Válassz megbízható kivitelezőt és eladót!

Építésének nekiállhatunk persze magunk is, ha rendelkezünk a megfelelő elszántsággal, fizikai erőnléttel és gépparkkal, de egy szakképzett és lelkiismeretes kerítésépítő egy sor más munkát - építési szabályok betartása, közművek megóvása - is elvégez helyettünk. 

Ha pedig kész kerítést vásárolnál, érdemes szétnézni az online piactereken is, például a Vaterán, ahol ha nem kapod meg a terméket, vagy minőségi kifogásaid vannak, pénzvisszafizetést kérhetsz, és minden tranzakció után értékelheted is az eladót.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Melody MZ

Gombaölő permetezőszer a burgonya és a paradicsom védelmére.Hatóanyag: 90 g/kg iprovalikarb,... Tovább

csontvázrendszer

a gerincesek testének csontokból álló szilárd váza, amely egyben a mozgás passzív... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert