A kendermagos tyúk eredete és története

Nem hiszed el, honnan származik a kendermagos tyúk!

Kiss Jázmin, kertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kendermagos tyúk nem csupán egy fajta a magyar csirkék között; ez egy kiemelkedő és különleges baromfi, mely méltán viseli a magyarok kedvenc csirkéje címet. Az őshonos fajta különböző magyar vidékeken található, és az egyik törvényileg védett baromfifajtánk. A fajta története azonban messzebbre nyúlik vissza, egészen a kelták által behozott házi csirkékig, melyet a honfoglaló magyarok Kelet-Európából hoztak magukkal, ez pedig a magyar parlagi csirke ősi változata lehetett. Nézzük meg a kendermagos tyúk történetét és jellemzőit! 

kendermagos tyúk

A kendermagos tyúk és a történelem

A kendermagos tyúk történelme szorosan összefonódik a magyar nép történelmi eseményeivel. A tatárjárás során behozott ázsiai fajták és a törökök által importált balkáni és kis-ázsiai csirkék genetikai sokszínűséget hoztak a fajtába. A fajta kialakulásában szintén szerepet játszottak a nyugatról érkező lakosság által hozott jól bevált fajták, amelyek tovább gazdagították a kendermagos tyúk genetikai alapjait.

Kender magos tyúk jellemzői

A kendermagos tyúk tenyésztése

A kendermagos tyúk tenyésztése az 1890-es évek elején indult meg Szolnokon, ahol a kendermagos színű egyedeket gondosan szelektálták és nemesítették. Az új fajta rendkívül gyorsan megtalálta útját a tenyésztők szívéhez, és ma már az egész Kárpát-medencében elterjedt. A fajtának génmegőrző állománya különböző magyar városokban megtalálható, beleértve Hódmezővásárhelyet, Gödöllőt és Keszthelyet.

A kendermagos tyúk jellemzői

A kendermagos tyúk megjelenése jellegzetes és egyedi. A széles, hosszú hát, a kicsi farktollazat, a mély, széles melltájék és a jól fejlett combok mind a fajta sajátosságai. A fej kicsi, hosszúkás, arca piros, tollmentes, szemei vörösek. A csőr erős és csontfehér, a taraj egyszerű, közepesen nagy és vérpiros. A füllebenye hosszúkásan kerekded és piros, a toroklebeny közepesen nagy és kerek. A nyak erős és dúsan tollazott, combjai erősek és húsosak. A csűd közepesen hosszú és erős, világos hússzínű.

Kendermagos tyúk története

A kendermagos tyúk egy nemzeti kincs

A kendermagos tyúk nem csupán egy fajta a sok közül; ez a fajta egyedi jelleme, egyszerű szépsége és a hagyományokban gyökerező genetikai értékei miatt méltán népszerű a hazai tenyésztők körében. Nemcsak a különleges megjelenéséért és történetéért szeretik, hanem a gyorsan növő tulajdonságaiért is. A fiatal állatok kiváló hízóképességgel rendelkeznek, nyugodt vérmérsékletűek, kitűnő takarmányértékesítők és jó tojáshozamúak. A kendermagos tyúk tehát nemcsak egy baromfifajta, hanem egy teljes értékű kulturális és gazdasági kincs, amely méltán képviseli Magyarország gazdag és sokszínű tyúktenyésztési hagyományait.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás

a megyei (fővárosi) és a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter irányítása alatt... Tovább

talajharmat (föld alatti harmat)

a nedves levegő a talajba kerülve lehűl, s víztartalmának egy része kicsapódva képezi a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok