A közelmúltban zajló egyiptomi zavargások miatt az országban minden és mindenki gyanússá vált, ezért nem csoda, hogy a GPS-jeladóval felszerelt Ménest kémnek hitte egy helyi lakos. Gólya, fogságban a magyar gólya, agrár, mezőgazdaság

Kémnek hitték Ménest, a gólyát

K. V.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A közelmúltban zajló egyiptomi zavargások miatt az országban minden és mindenki gyanússá vált, ezért nem csoda, hogy a GPS-jeladóval felszerelt Ménest kémnek hitte egy helyi lakos.

A közelmúltban zajló egyiptomi zavargások miatt az országban minden és mindenki gyanússá vált, ezért nem csoda, hogy a GPS-jeladóval felszerelt Ménest kémnek hitte egy helyi lakos. Gólya, fogságban a magyar gólya, agrár, mezőgazdaság

 

 

 

Magyar gólya volt fogságban, Egyiptomban

A magyar gólya pár nappal ezelőtt esett fogságba Egyiptomban, Quena járás területén. A feltehetően sérült gólya próbált meghúzódni egy lakott település környékén, amikor is egy helyi lakos furcsaságot vélt felfedezni rajta. A GPS-jeladót kémberendezésnek hitte, ezért befogta és bevitte a gólyát a közeli rendőrségre.
 
Kémnek hitték a magyar gólyát

Elengedték a jeladóval felszerelt gólyát

Az "előzetesben" lévő gólyáról a helyi rendőrfőnök végül kiderítette, hogy nincs köze semmilyen kémművelethez. A madárra erősített szerkezet csak egy egyszerű jeladó, ami a gólya mozgását hivatott  követni. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felvette a kapcsolatot egy egyiptomi természetvédelmi civil szervezettel és a félreértés hamar tisztázódott. Az illetékes egyiptomi hatóságok is arra jutottak, hogy a madár nemzetbiztonsági szempontból veszélytelen.

Hosszú utat tett meg a Ménes nevű jeladós gólya

Ménes augusztus elején kapta meg jeladóját és a hónap közepéig a szülőhelyén, az Ipoly-völgyben tartózkodott. Augusztus 18-án hagyta el Magyarországot, és a Kárpátok lábánál éjszakázott. 19-én még Romániában, a Duna mellett, 20-án pedig már Bulgáriában volt. 21-én a bolgár-török határnál, majd 22-én Görögország érintésével Törökországba repült. A gólyáknál megszokott Boszporuszi átkelés helyett Ménes a Márvány-tenger felett repült át. 24-én Törökországban újra csatlakozott a fő vonulási útvonalhoz. 26-án ért Szíriába, és az estét Aleppó térségében töltötte, másnap már Damaszkusz térségében éjszakázott. 28-án átlépte a jordán határt, majd 29-én az izraelit, és még aznap elérte Egyiptomot. 30-án átkelt a Vörös-tengeren, és estére elérte a Nílus völgyét, ahol meggyűlt a baja a hatósággal.
 
Kémnek hitték a magyar gólyát
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lapálylegelő

mély fekvésű, televényes talajon települt, többnyire bő növedékű —legelő.... Tovább

juhellető istálló

a korszerű juhtelepek legfontosabb, nagy légterű épülete; anyajuhonként, báránnyal, 1,5 m2... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok