Ezzel a növénnyel könnyedén fel tudod dobni kertedet - bemutatkozik a kékszakáll

hirdetes

Díszcserjét szeretnél nevelni kertedben? Ismerd meg a kékszakállat

TK, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Kékszakáll

Ennek oka, hogy a növény gyökérzete nem található meg elég mélyen, nagyjából 40 centiméterig húzódik a föld felszíne alatt – amennyiben szeretnénk ez a problémát elkerülni, érdemes a hidegebb időszak megérkeztével kékszakállunkat szalmával és levelekkel lefedni 30 – 40 centiméter magasságig úgy, hogy semmilyen csapadék ne juthasson majd annak gyökeréhez.


Fontos, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk a növény metszésére is, így biztosítva, hogy évente megújuló dísze legyen kertünknek.


Hogyan végezzük el a kékszakáll metszését?


Minden év márciusában kell sort keríteni a metszésre, amikor is vissza fogjuk vágni a növényi ágakat megközelítőleg 20 – 30 centiméteresre – ezekből képes lesz majd a tavasz folyamán új hajtásokat kialakítani, melyek ősszel otthont fognak adni az illatos virágoknak.

hirdetes


Abban az esetben, ha a metszést nem végezzük el, akkor növényünk elkezd majd gyengülni, mind leveleiből, mind virágaiból sokkal kevesebbet fog majd fejleszteni, így esztétikai értékéből is veszíteni fog majd.


Milyen igényeket kell teljesíteni a növény számára?


hirdetes
A kékszakáll rendkívül sok napfényt igényel, így mindenképpen meleg területet biztosítsunk számára, arra viszont figyeljünk oda, hogy a talajnak jó legyen majd a vízgazdálkodása. Ennek összetétele lehet nagyrészt humuszos föld egy kisebb mennyiségű homokos résszel. 


A növény rendkívül jól tűri a szárazságot, így akár sziklakertben is képes megfelelően fejlődni, esetleg rézsűbe is ültethető. Fagytűrő, fiatalon nagyon gyorsan képes fejlődni, ugyanakkor a téli időszakban könnyen visszafagyhat – mégis, ez sem fogja befolyásolni sem a növekedését, sem virágzását a következő évben.


Amennyiben növényed dézsában található meg, akkor érdemes átteleltetni – ebben az esetben tavasszal érdemes erősen visszametszeni a növényt az imént leírtak alapján, ezzel biztosítva, hogy a kékszakáll egészséges hajtásokat hozhasson, illetve gazdagon, sűrűn virágozhasson.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-30

Grill fűszernövénykert – melyek a legjobb fűszernövények a pácokhoz?

Lássuk, mely fűszernövények a legjobbak grillezéshez! Olcsó és praktikus megoldás ez a grillezés szerelmeseinek! Akár teraszon, erkélyen is kialakíthatod!

2023-03-29

10 meglepő összetevő, amitől jobb lesz a komposztod!

Azt gondolhatod, hogy tudod, mit tehetsz a komposztba, és mit nem, de van néhány szokatlan dolog, amelyet legtöbbünknek valószínűleg eszébe sem jut hozzáadni.

2023-03-30

4 lépés a rózsák tavaszi életre keltéséhez

Idén biztosan nem fognak a rózsáid problémát okozni neked: 4 lépésben mutatjuk meg a rózsák tavaszi életre keltését, kövesd őket figyelmesen te is és csodásak lesznek!

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Marnie (Br. 6429 f)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

74/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet