Ezzel a növénnyel könnyedén fel tudod dobni kertedet - bemutatkozik a kékszakáll

hirdetes

Díszcserjét szeretnél nevelni kertedben? Ismerd meg a kékszakállat

TK, SFV
Kékszakáll

Ennek oka, hogy a növény gyökérzete nem található meg elég mélyen, nagyjából 40 centiméterig húzódik a föld felszíne alatt – amennyiben szeretnénk ez a problémát elkerülni, érdemes a hidegebb időszak megérkeztével kékszakállunkat szalmával és levelekkel lefedni 30 – 40 centiméter magasságig úgy, hogy semmilyen csapadék ne juthasson majd annak gyökeréhez.


Fontos, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk a növény metszésére is, így biztosítva, hogy évente megújuló dísze legyen kertünknek.


Hogyan végezzük el a kékszakáll metszését?


Minden év márciusában kell sort keríteni a metszésre, amikor is vissza fogjuk vágni a növényi ágakat megközelítőleg 20 – 30 centiméteresre – ezekből képes lesz majd a tavasz folyamán új hajtásokat kialakítani, melyek ősszel otthont fognak adni az illatos virágoknak.

hirdetes


Abban az esetben, ha a metszést nem végezzük el, akkor növényünk elkezd majd gyengülni, mind leveleiből, mind virágaiból sokkal kevesebbet fog majd fejleszteni, így esztétikai értékéből is veszíteni fog majd.


Milyen igényeket kell teljesíteni a növény számára?


hirdetes
A kékszakáll rendkívül sok napfényt igényel, így mindenképpen meleg területet biztosítsunk számára, arra viszont figyeljünk oda, hogy a talajnak jó legyen majd a vízgazdálkodása. Ennek összetétele lehet nagyrészt humuszos föld egy kisebb mennyiségű homokos résszel. 


A növény rendkívül jól tűri a szárazságot, így akár sziklakertben is képes megfelelően fejlődni, esetleg rézsűbe is ültethető. Fagytűrő, fiatalon nagyon gyorsan képes fejlődni, ugyanakkor a téli időszakban könnyen visszafagyhat – mégis, ez sem fogja befolyásolni sem a növekedését, sem virágzását a következő évben.


Amennyiben növényed dézsában található meg, akkor érdemes átteleltetni – ebben az esetben tavasszal érdemes erősen visszametszeni a növényt az imént leírtak alapján, ezzel biztosítva, hogy a kékszakáll egészséges hajtásokat hozhasson, illetve gazdagon, sűrűn virágozhasson.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-11

Hogyan kezeld a szárazságot a kertben

Ha még nem tetted meg a lépéseket a szárazság megelőzésében. Kövesd az alábbi gyakorlati tanácsainkat, beleértve a növények öntözésére vonatkozó tippeket is.

További cikkek ebben a témában


ökoszisztéma

a —>bioszférának olyan része, amelyben az élettelen —>környezet a benne kialakult... Tovább

juhnyáj

nagyobb számú juhból álló egység, amelyben ritkábban különböző korú és ivarú egyedeket... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet