A kék szerelemvirág bemutatása

hirdetes

Csoda a kertből – A kék szerelemvirág termesztése

Szélesi Ferenc - Főkertész

A szerelemvirág (Agapanthus) egy Dél-Afrikában őshonos évelő növény, ami gyönyörűen mutat cserepes csokrokban. Ez leső sorban kék, lila vagy fehér virágainak köszönhető, amelyek laza, mégis sűrűnek tűnő gömböket alkotnak szárain. A szerelemvirág ideális növénytartós termesztésre is. Lehet örökzöld és lombhullató is. A lombhullató szerelemvirágok jobban tűrik a hideget, mint az örökzöldek, és még a kemény hazai teleket is képesek átvészelni, ha a fagyosabb hónapokra egy védett helyre kerülnek. Ha a tengerparton élsz, akkor sem kell aggódnod, ugyanis a sós tengeri szeleket is jól tűrik. Íme minden, amit tudnod érdemes a szerelemvirágról!

Ismerd meg a kék szerelemvirágot

A szerelemvirág fajtái

Agapanthus ‘Headbourne Hybrids’ – Ez a kék afrikai szerelemvirág méretes, gyönyörű virágfejeket kínál, amelyet lila-kék szirmok színeznek. Ezek a virágok egyméteres szárak végén jelennek meg és augusztustól októberig csodálhatók meg a kertben. A kék afrikai szerelemvirág egy lombhullató fajta, ami egy napos, fagytól védett helyen átteleltethető.

Agapanthus africanus ‘Albus’ – Ez a fehér afrikai szerelemvirág annyiban különbözik kék rokonától, hogy fehér szirmokat hoz és csak 70 cm magasra nő meg. Ezen kívül ugyan akkor virágzik és ugyan úgy átteleltethető.

Agapanthus inapertus ‘Midnight Cascade’ – Ez a szerelemvirág sötétkék virágokat hoz, amelyek augusztustól szeptemberig nyílnak. A szabadban is átteleltethető, ha kellő védelmet kap a téli fagyoktól. 70 cm magasra nő meg.

hirdetes

Agapanthus ‘Blue Triumphator’ – Egy rikítóan kék-lila szerelemvirág, ami augusztustól szeptemberig tündököl. Védett helyen a szabadban is áttelel, és 80 cm magasra nő meg.

Agapanthus ‘Jacaranda’ – Egy korán virágzó fajta, ami júniustól augusztusig mutogatja kék virágait, és 90 cm magasra nő meg.

A szerelemvirág ültetése

A szerelemvirág jó vízelvezetésű talajban, napos helyen érzi magát a legjobban. Ha vízparton vagy, egészséges szerelemvirágaid bírni fogják a sós, erős szeleket. Egy másik előnyük, hogy nem igényelnek gyakori öntözést sem, ezért még a szárazabb, kavicsos talaj sem zavarja őket. Azonban a legszebben növénytartókban virágzanak, ugyanis pozitív hatással van rájuk, ha gyökereik korlátozva vannak.

hirdetes

Az ültetés menete

A szerelemvirágokat tavasszal ültesd el kertedbe vagy egy növénytartóba. Lehetőleg délre néző fal közelébe kerüljenek, hogy télen valamivel védettebbek legyenek. Ha növénytartókba ülteted őket, akkor érdemes agyagcserepet használni, ami nyáron segít melegen tartani a szerelemvirágok gyökereit. Most pedig nézzük, mit kell tudni a szerelemvirág gondozásáról, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


20/2007. (III. 30.) FVM rendelet

az egyes állati eredetû melléktermékek ártalmatlanításának támogatásáról Az... Tovább

Komlói Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet A kiemelkedõen közhasznú, azaz önkormányzati feladatkörbe tartozó,... Tovább

Tovább a lexikonra
virág