Kék nőszirom ültetése és gondozása profi tippekkel

A tavasz egyik legszebb virága: ültessünk kék nőszirmot!

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az Iris Germanica, más néven nőszirom, az egyik legnépszerűbb évelő világszerte, és az íriszek családjának a legnépszerűbb virágtípusa. Ennek a virágnak minden kertben helyet kell kapnia, mert sokféle színben, formában és méretben kapható. Így akár nagy, akár kicsi kerted van, biztosan megtalálod a tökéletes szakállas írisz típust, ami tetszik neked. Hazánkban a 60-100 cm-re növő kék vagy kerti nőszirom a legelterjedtebb. 

Kék nőszirom

Az íriszek eredete

Ez az évelő a nevét Írisz görög istennőről, Héra hírnökéről és a szivárvány istennőjéről kapta. Úgy gondoljuk, hogy ez a név nagyon jól tükrözi ezt a növényt, tekintve, hogy rengeteg varázslatos színben megtalálható beleértve a vörös, narancs, sárga, kék, lila, barna, fehér, fekete és rózsaszín színeket.  Érdekes tudnivaló az írisz nemzetségről, hogy ez egy nagyon régi növénynemzetség. Körülbelül 82 millió évvel ezelőtt alakult ki, elegendő időt adva a növénynek a különböző növekedési feltételekhez való alkalmazkodásra. Emiatt a az írisz különböző virágait hihetetlenül könnyű termeszteni. Különböző típusú talajokon és részleges árnyékban vagy teljes napsütésben is jól fejlődhetnek.

A kék nőszirom jellemzői

•    Az Iris Germanica azaz kék nőszirom egy szívós rizómás évelő növény. A növény mérete, amikor eléri az érettséget, 60-100 cm magas lehet, 30-60 cm-es szélességben.
•    A kék nőszirom 6 szirmú virágokat hoz: 3 egyenes szirmú és 3 leejtő szirom.
•    Virágai különböző színekben kaphatók, beleértve a vörös, narancs, sárga, kék, lila, barna, fehér, fekete és rózsaszín színeket.
•    A kék nőszirom virágzási ideje tavasszal, kb. áprilistól júniusig tart. Egyes fajták nyáron és ősszel is újra virágoznak, és illatos virágokat hoznak létre.
•    A nőszirmok legjobb kerti társai a rózsák, a bazsarózsa és a liliomok.

Így gondozd a kék nőszirmot

A nőszirom gondozása nagyon egyszerű. Mint fentebb említettük, idővel az írisz nemzetség virágai megtanulták, hogyan alkalmazkodjanak a különféle növekedési körülményekhez. Tehát nem kell attól tartanod, hogy a virágod könnyen elpusztul, hiszen a kék nőszirom túléli a szélsőséges hőmérsékleteket. Valahogy szárazságtűrő, és képes alkalmazkodni a különböző fényviszonyokhoz. Akár kezdő, akár tapasztalt kertész vagy, a nőszirom otthonodban vagy kertedben való gondozása nem jelenthet nehézséget.

Az egyik legfontosabb dolog, amit a kék nősziromnak biztosítani kell, az a teljes napsütés. Ez az évelő növény szereti a napot, és sok napfényt igényel, hogy egészségesen fejlődjön és virágozzon a virágzási időszakban. Bár a részleges árnyékhoz is tud alkalmazkodni, ahogy fentebb említettük, ilyenkor kevesebb virágzást produkál, vagy érzékenyebbé válhat a számos betegség egyikére, amelyre fogékony. Tehát, ha lehetséges, minden nap biztosítsd neki a lehető legtöbb napfényt.

Egy másik dolog, amit meg kell tenni annak biztosítása érdekében, hogy nőszirmod virágozzon, az az, hogy tápanyagokkal látod el őt. Javasoljuk, hogy a virágzási időszakban alacsony nitrogéntartalmú műtrágyát alkalmazz az nőszirom virágai köré. Ügyelj azonban arra, hogy ne alkalmazz túl sok műtrágyát, mert ez megnövekedett lombozathoz vezethet, de a virágzás rovására mehet.

A metszés is szükséges. Az őszi szezonban körülbelül 15 centire vághatod le a lomblegyezőket, hogy a kültéri teret rendezettebbé tedd ezáltal. A metszés különösen fontos annak a levélfelületnek a csökkentésében, amely különféle gombás betegségeknek vagy hernyótojásoknak ad otthont. A lombozat eltávolítása után ne használd fel komposztként. Pusztítsd vagy dobd el, hogy elkerüld a betegségek átterjedését a többi növényre.

Kék nőszirom ültetése

A kék nőszirom ültetésekor néhány lényeges dolgot szem előtt kell tartani: az évszakot, a helyet, a talajt és az éghajlatot.

Először is tudd, hogy a kék nőszirmok ültetésére a legjobb időszak júliustól szeptemberig tart, ha a szabadban termeszted őket. Ha azonban konténerekbe ülteted, a legjobb, ha tavasszal teszed azt.

Másodszor, igazán napos helyet kell választani, ha szeretnéd élvezni a nőszirmok gyönyörű pompáját. Ezek az évelők szeretik a napfényt, és szükségük is van rá, hogy ösztönözzék a virágzást. Tehát akár a kertben, akár egy konténerben ülteted őket, ügyelj arra, hogy olyan napos helyet válassz, ahol teljes napsütést kaphatnak.

Ami a talajt illeti, ne feledd, hogy a kék nőszirom a humuszban gazdag, közepes nedvességtartalmú, de jól vízelvezető talajokat kedveli. Ez a növény érzékeny a gyökérrothadásra, ezért elengedhetetlen, hogy a talaj jó vízelvezetést biztosítson. Ez még fontosabb, ha a szabadban ülteted őket, és olyan területen élsz, ahol heves esőzések vagy havazások vannak.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ES Lolita (EGH 331 RM)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Széles háromszögtõl a kihegyesedõig alakúak levelei,... Tovább

gémorr (Erodium)

a gólyaorrfélék (Geraniaceae) családjába tartozó nemzetség. Fajainál a terméskék... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés