Ez a növény könnyedén feldobja kertedet - a kék mézbogyó termesztése, gondozása

Csodálatosan szép, egészséges különlegesség - A kék mézbogyó termesztése

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hasznos tanácsok a kék mézbogyó termesztéséhez

A kék mézbogyó gondozása

Fontos, hogy a talaj mindig nyirkos (de nem átázott) maradjon a kék mézbogyó alatt. Ezek a növények önállóan is vígan eléldegélnek a természetben, tehát egyáltalán nem igénylik a rendszeres babusgatást. Ha szárazabb, melegebb éghajlaton termesztenéd őket, akkor érdemes talajtakarót szórni köréjük, hogy kevesebb víz párologjon el a talajról, és több jusson a gyökereknek.

Egy másik megoldás erre vermikulitot és/vagy tőzegmohát ásni a talajba. A kék mézbogyónak nincs igazán szüksége trágyázásra, de némi érlelt komposztot beáshatsz a talajba, mielőtt elültetnéd őket – ezt biztosan értékelni fogják. Ha azonban tápanyagokban szegény talajba vagy kénytelen ültetni palántáidat, akkor kifejezetten fontos, hogy pótold ezeket számukra egy nagy adag szerves, lassan felszívódó műtrágya segítségével. Ha úgy érzed, hogy további trágyázásra lehet szükségük, akkor ezt tavasszal, a virágzásuk előtt add meg nekik, ugyanis így pont a termésekhez kapnak majd segítséget.

Metszés

A kék mézbogyó nem igényel különleges metszést, de arra figyelj oda, hogy eltávolítsd róla az elhalt leveleket, és hogy ne hagyj növényi hulladékot körülöttük a talajon (ezek ugyanis vonzzák a kártevőket). Az ültetést követő első 5-6 évben ne metszd kék mézbogyóidat (a fent említetteken kívül). Hagyd inkább, hogy terebélyesebbé váljanak és nagyra nőjenek. Ha teljesen kifejlődtek, akkor lemetszheted róluk a régebbi ágakat, amelyek már nem teremnek több gyümölcsöt. Ez lehetőséget kínál nekik, hogy új, termőképes ágakat növesszenek helyettük.

Érdemes figyelni rá, hogy mindig legyen néhány új és régi ág is mézbogyó bokraidon. Az öregebb, vastagabb ágak támasztékot kínálnak majd a növénynek, míg a fiatalabb ágak a terméseket szolgáltatják. Ha metszeni szeretnéd kék mézbogyóidat, akkor azt csak az ősz végén, vagy a tél elején tedd. Tavasszal olyan korán kezdenek el növekedni és teremni, hogy ha január után metszed őket, akkor ez már sokként éri majd palántáidat. Ilyenkor megtorpanhat a termelésük, és akár el is pusztulhatnak. Ha nem vagy biztos a dolgodban, ne metszd őket. Jobb inkább nem metszeni, mint rosszul metszeni, és veszélybe sodorni kék mézbogyóidat.

A kék mézbogyó problémái és megoldásaik

A kék mézbogyó szerencsére nem igazán hajlamos megbetegedni, habár nyirkos körülmények között kialakulhat rajta a lisztharmat. A madarak, mókusok, egerek és az őzek mind kedvelik a mézbogyót, és hajlamosak megdézsmálni a termést. Érdemes fekete hálóval letakarni bokraidat, hogy a madarak ne zaklassák őket, és próbáld elkeríteni kertedet a nagyobb testű állatok elől. A kisebb rágcsálókat nehéz megfékezni, habár ezek néha segíthetnek feltakarítani a lepotyogott terméseket a talajról.

A kék mézbogyó szüretelése és tárolása

A kék mézbogyók akkor érettek meg a szüretelésre, amikor könnyű lehúzni őket a szárról. Fontos azonban észben tartani, hogy a hűtőben nem tárolhatók sokáig, ezért ha nem használod fel őket azonnal, akkor érdemes inkább lefagyasztani a maradékot. A fagyasztáshoz először is terítsd szét a mézbogyókat egy sütőpapírral kibélelt tepsin, majd helyezd azt a fagyasztóba egy éjszakára.

Ezután a megfagyott bogyókat áthelyezheted fagyasztózacskókba, majd vissza a fagyasztóba. Ez a módszer segít elkerülni, hogy összecsomósodjanak egymással. A fagyasztott kék mézbogyók hat napig, mélyhűtőben tárolva pedig akár tovább is felhasználhatók maradnak. A mézbogyóból készített zselé vagy lekvár nagyjából egy évig őrzi meg „szavatosságát”, de persze csak ha megfelelően készítik el.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

savas eső

a környezetszennyezés egyik veszedelmes tényezője. Elsősorban a megfelelő... Tovább

94/2008. (VII. 24.) FVM-SZMM együttes rendelet

A pálinka és a törkölypálinka elõállításának és jelölésének szabályairól. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés