Hogyan legyen meseszép kék kertem? Lehetséges a kék kertek létrehozása?

hirdetes

Kékségek kertje – hogyan legyen Neked is meseszép, kék kerted?

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Neked is a kék a kedvenc színed és szeretnéd kertedbe csempészni, vagy esetleg csak azzal a színnel dolgozni, hogy egy egyszínű, csodás látképet kapj ablakodból nézve? Mostani cikkünkben segítünk.

Kék kert

Ez a nyugodtságot sugárzó szín a természetben gyakran fellelhető. Gyakran a hidegebb, hűvös kék tónusok tág terek érzetét kelthetik, valamint egy felfedezetlen, feltáratlan területet idézhetnek elő – akárcsak a mélykék tenger vagy az óriási kék ég. Ha belegondolunk, mégis gyakrabban találkozunk egy-egy rózsaszín, citromsárga növénnyel, mint mondjuk egy kékes virággal – sajnos bár gyakori, a többi árnyalat mellett mégis eltörpülnek. Ugyanakkor, hogyha jól választjuk meg növényeinket, képesek lehetünk egy kék monokróm kert megteremtésére, mely könnyedén megteremti majd a mélység, illetve a titokzatosság illúzióját.


Az elsődleges szabály annak érdekében, hogy tényleg képesek legyünk megteremteni ezt a hangulatot, a növények elrendezésében fog rejleni. Igyekezzünk az élénkebb, intenzív, merészebb árnyalatú növényeinket a kert egyik végébe összpontosítani, és onnan haladjunk fokozaton a tónusok koptatásával a kert másik vége felé. Ezzel elérheted azt a térillúziót, hogy az élénkebb vége sokkal nagyobbnak fog tűnni, mint az a terület, ahol a halványabb virágokat rendezted be.

hirdetes


Hogyan érdemes megalkotni magát a kertet?


A kék színnek ugyanakkora meg kell említeni az egyik hátulütőjét, mely az, hogyha túlzottan nagy mennyiségben alkalmazzuk, akkor a hidegséget, jegességet is képes lesz felénk sugározni. Ennek elkerülés érdekében érdemes olyan lombozattal bíró növényekben is gondolkoznod közéjük, melyek a lilásabb, sárgásabb – tehát melegebb – árnyalatot képviselik. Ez lehet egy szúrós luc, mely a lucfenyő egyik csodás változata, vagy az árnyliliom egyik fajtája, de mérlegelheted egy kerti ruta telepítését is. Jó megoldás lehet valamilyen díszfű is, mint példának okáért a deres csenkesz. Ezek képesek lesznek megszüntetni a már említett hidegséget, illetve textúrájukkal dúsítva a kék kerted, képesek lesznek egy új csodás dimenziót kreálni.

hirdetes
 

 

Amennyiben érdekel a növények listája, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-26

Konténerkertészet: ültetési útmutató és segítő tippek!

Ha régóta érdekel a konténerkertészet, vagy szeretnéd megtudni, mi is ez pontosan, akkor kövesd pontos útmutatási és karbantartási tippjeinket a cikkben!

2023-01-23

A Zichy Kastélyok nyomában – Az egykori nemesi család hagyatéka

Magyarországon számtalan a múltszázadokból fennmaradt kastélyokat fedezhetünk fel, mi most a Zichy család hátrahagyott csodálatos műremekeit gyűjtöttük össze.

2023-01-25

Okos ötletek az olcsó kertészkedéshez – így legyél költséghatékony!

A kertészkedés sem tartozik mára a legolcsóbb hobbik közé, de vannak szuper költséghatékony tippjeink, amik segíthetnek pénztárcabarátabbá varázsolni!

2023-01-24

Csodás kaktuszokat termeszthetsz akár a kertedben is: Tűpárnakaktusz gondozása

A Mammillaria vagy más néven tűpárnakaktusz, télálló, zömök növények, amelyek általában nem nőnek 15 cm-nél magasabbra. Csodásan mutatnak a te otthonodban is!

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-25

Így tisztítsuk meg az eperágyásokat februárban

A késő téli időszak, azaz a február hónapja tökéletes alkalom az eperágyások megtisztítására és rendberakására, segítünk benne, hogyan érdemes nekiállni!

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szuperelit vetőmag

A nemesített fajta törzskeverékének v. első szaporulatának termése. Tovább

fűköröm

a párosujjú palások bokája mögött található két járulékos v. fattyúujj elnevezése a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert