Ültesd el tavasszal a csodálatosan szép kék golgotavirágot, hogy gyönyörködhess benne egész nyáron!

Ültessünk csodálatos kék golgotavirágot tavasszal

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A Passiflora caerulea, az az kék golgotavirág egy félig örökzöld kúszónövény, amely közeli rokonságban áll sok más golgotavirág növényfajjal. Ez a dél-amerikai növény egyedülállóan hidegtűrő, és még kedvezőtlen környezetben is jól növekszik. Tavasz közepén érdemes elültetni, hogy egész nyáron és kora ősszel gyönyörködhessünk benne.

Kék golgotavirág

A kék golgotavirág

A Passiflora caerulea egy évelő kúszónövény, amely Dél-Amerikában őshonos, és a golgotavirágok családjába tartozik. Ez a gyorsan növekvő kúszónövény hosszú, fonódó indákat hajt ki karéjos levelekkel és mutatós virágokkal, amelyek fehér vagy kék csészelevelekkel és fehér, lila és kék szálakkal rendelkeznek. 
A kék golgotavirág egy különösen hidegtűrő kúszónövény, amely képes ellenállni a fagyos hőmérsékletnek. Elterjedése 90-180 cm és képes akár egy szezonban 10-15 méteres magasságig is nőni. Ezeknek az illatos kúszónövényeknek a virágai vonzzák a hasznos beporzókat, például a lepkéket, méheket és madarakat.

Mikor ültessük el a kék golgotavirágot?

Ültess kék golgotavirágot a szabadba tavasz közepe és ősz között. A kék golgotavirág kora nyár és kora ősz között virágzik, és kora ősz közepén gyümölcsöt is hoz. 

A kék golgotavirág gondozása

A golgotavirágot viszonylag könnyű gondozni a vegetációs időszak alatt, de van néhány dolog, amivel elősegítheted, hogy meghonosodjanak. Kövesd ezeket az egyszerű gondozási tippeket, hogy elősegítsd a kék golgotavirágok fejlődését.

1. Kerüld a túlöntözést: A kék golgotavirág erős gyökérrendszerrel rendelkezik, amely segít túlélni a száraz éghajlatot. A kék golgotavirágokat ritkán – kéthetente egyszer – öntözd, hogy gyökerei mélyen a talaj alatt keressenek nedvességet. Így strapabíró és jól táplált marad még kedvezőtlen éghajlaton is. Ha azonban különösen meleg tavasz és nyár vár ránk akkor előfordulhat, hogy gyakrabban kell öntözni a növényt.
2. Védelem: Védd a golgotavirág gyökereit a hidegebb hónapokban, hogy a növény ne pusztuljon el teljesen. Teríts egy réteg mulcsot a golgotavirág gyökerei köré, hogy kora tavaszig megvédd a gyökérrendszerét a fagytól.
3. Metssz minden évben: A kék golgotavirág évente tizenöt métert vagy többet is nőhet, ezért évente meg kell metszeni őket. Késő télen és kora tavasszal (a növekedés újraindulása előtt) metszd le a golgotavirág szárait és az elszáradt virágokat (vagy csípd le), hogy ösztönözd az új növekedést a következő vegetációs időszakban.
4. Óvakodj a kártevőktől: A golgotavirág érzékeny a fehér legyek és a takácsatkák fertőzéseire, amelyek mindegyike ellen rovarölő szerrel védekezhetsz.
5. Támogatás biztosítása: Használj rácsot vagy közeli kerítést a kúszónövény edzéséhez, és tartsd távol a talajtól. A rács egy olyan szerkezet, amely támogatja a mászó, kúszó vagy szőlőnövények felfelé növekedését. A növény rácsozása elősegíti a levegő keringését, és távol tartja a növényt a talajban lévő káros kártevőktől.

Ehető a kék golgotavirág gyümölcse?

A kék golgotavirág növény (más néven golgotagyümölcs) termése éretten a földre esik; az ilyen típusú maracuja fogyasztása azonban nem ajánlott. Ennek a golgotavirágfajtának a tojás alakú, narancssárga termése nem olyan fanyar és/vagy édes, mint a fő golgotagyümölcsfajtáké. Ezenkívül a növény összes többi része mérgező cianidot tartalmaz, és káros lehet az emberekre, lovakra, kutyákra és macskákra.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

globulinok

megközelítően gömb alakú, vízben nem, híg sóoldatokban és híg savakban oldódó egyszerű... Tovább

Flämingsstern

Tavaszi zab Cél: élelmiszer és takarmány Leírás:A fajta növekedési típusa korai... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény