Mire jó a kávézacc a kertben? Ezekre jó a kávézacc a kertben

Mire jó a kávézacc a kertben?

VN, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ha te is gyakran készítesz magadnak kávét otthon, akkor bizonyára rendszeresen összegyűlik konyhádban egy jó adag zacc, amivel már nem igazán tudsz mit kezdeni. A legtöbb esetben éppen ezért a kukában köt ki, pedig egy tapasztalt kertész kezében a kávézacc egy nagyon hasznos, értékes anyag lehet. Legyen szó a növények táplálásáról vagy a kártevők elrettentéséről, a zaccnak semmi keresnivalója a kukádban. Íme néhány bevált módszer a kávézacc kerti felhasználására!

Mire jó a kávézacc a kertben?

1. Alkalmazd lassan lebomló trágyaként

A kávézacc meglepően sok fontos tápanyagot tartalmaz a növények számára, ezért akár trágyaként is bevethető kertedben. A sárgarépák, az azáleák és a rózsák mind nagyra értékelik, ha időnként megtámogatod őket némi kávézaccal. Nincs más dolgod, mint elszórni belőle egy keveset közvetlenül a talajra, és belegereblyézni abba. A mellett, hogy tápanyaggal gazdagítja a talajt, javítja annak vízelvezetését és szellőzését is.
Még akár kávézaccos tápoldatot is készíthetsz: önts két bögre kifőtt kávézaccot 20 liter vízbe, és hagyd ázni egy éjszakát.
    

2. Etesd meg a gilisztákat

A földigiliszták, vagyis a kertészek fáradhatatlan kerti munkásai előszeretettel fogyasztják a kávézaccot is. Mivel fogaik nincsenek, a zacc durva textúrája segít összeőrölni a többi elfogyasztott élelmüket. Ha földigilisztákat tenyésztesz birtokodon, akkor heti egyszer kínáld meg őket egy bögrényi kávézaccal, illetve néhány szétszaggatott szűrővel is.

Ügyelj rá, hogy minden nap csak egy keveset adagolj nekik, mert hajlamosak lehetnek túlenni magukat!

3. Tartsd távol a csigákat

A csigák és meztelencsigák megkeseríthetik a kerttulajdonosok életét, azonban a kávézacc segít megvédeni tőlük növényeidet. Nincs más dolgod, mint körbeszórni azokat a növényeket vele, amikre a csigák előszeretettel rájárnak. Habár kárt nem tesz bennük, a sűrű zaccréteg lényegében ellehetetleníti számukra a kiszemelt palánták megközelítését.

4. Gazdagítsd komposztodat

A kávézacc remek nitrogénforrásként szolgálhat komposztod számára, ezért érdemes időnként ahhoz is hozzáadni egy adagot. A komposztálást továbbá elő is segítheti, ha a kávézacc még kissé nedvesen kerül a halomba.

Az igazán jó komposzt megfelelő arányban tartalmaz úgynevezett „zöld” és „barna” összetevőket. Zöld összetevőknek számítanak például a kávézacc (a szűrővel együtt), a tealevelek vagy a levágott fű, amelyek fehérjét és nitrogént visznek a komposztba. A barna összetevők ezzel szemben azok a száraz levelek, fűrészpor és újságpapír-darabok, amelyek szénnel dúsítják a komposztot. Az ideális arány általában 4 adag barna és 1 adag zöld alapanyag.

5. Használd talajtakaróként

A talajtakarókat általában a talaj víztartalmának megőrzése érdekében használják, de többféleképpen is segíthetnek rendben tartani ágyásaidat. Mivel a kávézaccból rengetegre lenne szükség egy érdemleges réteg talajtakaróhoz, ajánlott inkább más takarókhoz (pl. levélkomposzthoz) hozzákeverni, és úgy felhasználni. A kávézacc valójában még hatékonyabbá teheti a levélkomposztot, mert segít elkerülni, hogy az csomókba álljon össze, ami akadályozhatja a növények megfelelő fejlődését.

Mivel egyes növények érzékenyek lehetnek a kávéban található koffeinre, általában érdemes csak egy kis adagot használni erre a célra.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

áztató öntözés

a —>felületi öntözési módszerek közül a ->barázdás áztató öntözés képviseli... Tovább

Veszprémi Egyetem

Egyetem Georgikon Mezõgazdaságtudományi Kar A keszthelyi Georgikon... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Házi kert kert Kertészet