Ezekre az időpontokra figyelj, ha a mezőgazdaságban dolgozol!

hirdetes

Gazdaként ezeket az időpontokat tartsd be, ha nem akarsz sokat bukni!

ZH

A mezőgazdaságban dolgozók munkáját számos tényező befolyásolhatja. Ilyen külső környezeti tényező az időjárás vagy a munkálatok helyes időpontjának betartása. De egy gazdaságot fenntartani is épp olyan, mint akármilyen másik üzletet, így  gazdaként fontos a következő időpontokat betartanunk, ha nem szeretnénk, hogy ezek elmulasztásával sokat buknánk.

Időpontok, amiket gazdaként nem hagyhatsz figyelmen kívűl!

Gazdaként ezt mindenképpen tartsd észben!


A mezőgazdasági káreseményeknek bejelentésére és a kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtására kizárólag az agrárkár-enyhítési rendszer, külön erre a célra kialakított online felületén van lehetőségünk. Amennyiben elakadnánk az elektronikus rendszer működését használva, nyugodtan kérjünk segítséget a helyi képviselőtől, akit az országosan működő falugazdász hálózat jelölt ki.

Ügyelj az időpontra!


Az előbb említett ügyeket nem elég, hogy online kell elvégezni, de fontos felvésnünk a határidőt is ameddig a káreseményeket bejelenthetjük és a kártérítési juttatási kérelmeket benyújhatjuk. A 2022-es kárenyhítési évre vonatkozóan a téli és a tavaszi fagykárokat is bejelenthetjük. Ezt 2022. április 15-ig van lehetőségünk az előbbi, azaz a téli károkat bejelentenünk, a tavaszi károk bejelentését azonban kitolhatjuk május 31-ig.

hirdetes
Amennyiben aszály okozta károk keletkeznek földjeinken, a 2022-es tárgyév április 1-jétől egészen szeptember 30-ig tehetjük meg az MKR, azaz a Magyar Államkincstár által üzemeltetett online felületen. Ebben az esetben is felkereshetjük a helyi falugazdászt.

Kártérítés folyamata


1.    Megtörtént a kárbejelentés

hirdetes

2.    A beérkezett bejelentéseket az agrárkár-megállapító szerv fogja felülvizsgálni, akik ellenőrzik, hogy a bejelentett kár ténylegesen bekövetkezett-e, valamint, hogy időben megtörtént-e a káresemény bejelentése. Megvizsgálják még a mezőgazdasági káresemény és a várható hozamcsökkenés közötti összefüggést és annak okait, valamint a bejelentés tárgyát képező növénykultúra meglétét, a szakszerű földművelést a területen és az ültetvények esetében a termőképességet.

3.    Döntést hoznak, hogy a kárbejelentést szankciómentesen visszavonják-e az érintett terület egy részére vagy az egész területre kihatóan.
A hozamcsökkenést okozó külső tényezők, mint az aszály, a belvíz, a mezőgazdasági árvíz és a téli fagy esetén a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor első alkalommal vált láthatóvá az érintett terület termesztett növénykultúráján a károsodás.


A káresemény bekövetkezésének pedig azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség és a természeti esemény a károsodással érintett területen bekövetkezik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-04-28

10 kitartó virág, amik jól tűrik a napsütést is

Nem minden kertésznek adatik meg, hogy tökéletes viszonyokat biztosíthasson növényei számára. Nálad nincsen árnyék? Válaszd ezeket a napsütéstűrő virágokat!

2022-05-03

Így nevelj te is nyári fűszerkertet

Ha gyakran van szükséged a konyhában fűszerekre, akkor bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy mennyit spórolhatnál, ha saját magad termelnéd ezeket?

2022-05-03

Így nevelj te is nyári fűszerkertet

Ha gyakran van szükséged a konyhában fűszerekre, akkor bizonyára te is elgondolkodtál már azon, hogy mennyit spórolhatnál, ha saját magad termelnéd ezeket?

2022-05-27

Otthoni elfoglaltságok nyárra a gyerkőcnek, míg Te dolgozol

Hamarosan vége az iskolai időszaknak és ötleted sincs, hogy hogyan kösd le a gyerkőcöt egész nyáron úgy, hogy még a munkára és a kertre is jusson időd?

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-04-26

Ezeknek a növényeknek lesz borsos az ára idén! – Növények, amiket drága lesz ültetni

Sajnos az egyre emelkedő infláció hatására már a növénykereskedéseket és a faiskolákat is utolérte az áremelkedés. Ezek a növények lesznek sokkal drágábbak!

2022-05-09

Minden, amit a rizsföldekről tudni akartál

Hogyan termelik ki a rizset? Hogyan műkődik a rizsföld? Itt megtalálod a választ! Hol terem a rizs? Ezekre a kérdésekre adok választ! Ezt kell tudni a rizsföldekről!

További cikkek ebben a témában


vetésforgó

A szántóföldi növények térben és időben meghatározott sorrendje. Azon a felismerésen... Tovább

rablógazdálkodás

az a termelési mód, amely a temészetes erőforrások — főleg a termékenység... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárjog Érdekességek Gazdaság Mezőgazdaság