Ezekre az időpontokra figyelj, ha a mezőgazdaságban dolgozol!

hirdetes

Gazdaként ezeket az időpontokat tartsd be, ha nem akarsz sokat bukni!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A mezőgazdaságban dolgozók munkáját számos tényező befolyásolhatja. Ilyen külső környezeti tényező az időjárás vagy a munkálatok helyes időpontjának betartása. De egy gazdaságot fenntartani is épp olyan, mint akármilyen másik üzletet, így  gazdaként fontos a következő időpontokat betartanunk, ha nem szeretnénk, hogy ezek elmulasztásával sokat buknánk.

Időpontok, amiket gazdaként nem hagyhatsz figyelmen kívűl!

Gazdaként ezt mindenképpen tartsd észben!


A mezőgazdasági káreseményeknek bejelentésére és a kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtására kizárólag az agrárkár-enyhítési rendszer, külön erre a célra kialakított online felületén van lehetőségünk. Amennyiben elakadnánk az elektronikus rendszer működését használva, nyugodtan kérjünk segítséget a helyi képviselőtől, akit az országosan működő falugazdász hálózat jelölt ki.

Ügyelj az időpontra!


Az előbb említett ügyeket nem elég, hogy online kell elvégezni, de fontos felvésnünk a határidőt is ameddig a káreseményeket bejelenthetjük és a kártérítési juttatási kérelmeket benyújhatjuk. A 2022-es kárenyhítési évre vonatkozóan a téli és a tavaszi fagykárokat is bejelenthetjük. Ezt 2022. április 15-ig van lehetőségünk az előbbi, azaz a téli károkat bejelentenünk, a tavaszi károk bejelentését azonban kitolhatjuk május 31-ig.

hirdetes
Amennyiben aszály okozta károk keletkeznek földjeinken, a 2022-es tárgyév április 1-jétől egészen szeptember 30-ig tehetjük meg az MKR, azaz a Magyar Államkincstár által üzemeltetett online felületen. Ebben az esetben is felkereshetjük a helyi falugazdászt.

Kártérítés folyamata


1.    Megtörtént a kárbejelentés

hirdetes

2.    A beérkezett bejelentéseket az agrárkár-megállapító szerv fogja felülvizsgálni, akik ellenőrzik, hogy a bejelentett kár ténylegesen bekövetkezett-e, valamint, hogy időben megtörtént-e a káresemény bejelentése. Megvizsgálják még a mezőgazdasági káresemény és a várható hozamcsökkenés közötti összefüggést és annak okait, valamint a bejelentés tárgyát képező növénykultúra meglétét, a szakszerű földművelést a területen és az ültetvények esetében a termőképességet.

3.    Döntést hoznak, hogy a kárbejelentést szankciómentesen visszavonják-e az érintett terület egy részére vagy az egész területre kihatóan.
A hozamcsökkenést okozó külső tényezők, mint az aszály, a belvíz, a mezőgazdasági árvíz és a téli fagy esetén a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor első alkalommal vált láthatóvá az érintett terület termesztett növénykultúráján a károsodás.


A káresemény bekövetkezésének pedig azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség és a természeti esemény a károsodással érintett területen bekövetkezik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-10-14

Hogyan lehet felhasználni a sütőtök magját?

Szeretnéd felhasználnia sütőtök magját, és megmenteni a kidobástól? Rengeteg szuper ötletünk van a sütőtök magjának felhasználására, amit imádni fogtok!

2022-11-25

Ilyen drága még sosem volt a szaloncukor, mint idén

Mi magyarok elképesztően szeretjük a szaloncukrot, főleg az ünnepi időszakban. Azonban idén bizonyára kevesebb család teheti meg a vásárlását: méregdrága lesz!

2022-12-06

Kinek kell SEO tanácsadás? Mire jó?

Miben segít egy jó SEO tanácsadó? Melyik a jó SEO tanácsadó és miért? Mennyibe kerül egy SEO ügynökség? Miért fontos a kleresőoptimalizálás, és kinek kell?

2022-12-29

Szilveszteri mákvetés – a babona szerint szerencsét hoz!

A mákot valóban érdemes hidegben elvetni, hisz jól bírja a fagyokat: de mennyire igaz, hogy szilveszterkor ültessük el?

2022-12-27

Tobozból fenyőfa: Hogy ültesd el a fenyőtobozt, hogy fenyőfa legyen belőle?

Egyetlen tobozok kell csak elültetni ahhoz, hogy csodaszép fenyőfák legyen belőle. Hogyan? Mutatjuk hogyan lehet tobozból fenyőfád, lépésekre lebontva.

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Somogy Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal Cím: Kaposvár Damjanich u. 11-15. 7400 Magyarország Tovább

vetőmagminta

Valamely ->vetőmagtételből kivett, a teljes készlet összetételét lehetőleg híven... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárjog Érdekességek Gazdaság Mezőgazdaság