Ezekre az időpontokra figyelj, ha a mezőgazdaságban dolgozol!

Gazdaként ezeket az időpontokat tartsd be, ha nem akarsz sokat bukni!

ZH, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A mezőgazdaságban dolgozók munkáját számos tényező befolyásolhatja. Ilyen külső környezeti tényező az időjárás vagy a munkálatok helyes időpontjának betartása. De egy gazdaságot fenntartani is épp olyan, mint akármilyen másik üzletet, így  gazdaként fontos a következő időpontokat betartanunk, ha nem szeretnénk, hogy ezek elmulasztásával sokat buknánk.

Időpontok, amiket gazdaként nem hagyhatsz figyelmen kívűl!

Gazdaként ezt mindenképpen tartsd észben!


A mezőgazdasági káreseményeknek bejelentésére és a kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtására kizárólag az agrárkár-enyhítési rendszer, külön erre a célra kialakított online felületén van lehetőségünk. Amennyiben elakadnánk az elektronikus rendszer működését használva, nyugodtan kérjünk segítséget a helyi képviselőtől, akit az országosan működő falugazdász hálózat jelölt ki.

Ügyelj az időpontra!


Az előbb említett ügyeket nem elég, hogy online kell elvégezni, de fontos felvésnünk a határidőt is ameddig a káreseményeket bejelenthetjük és a kártérítési juttatási kérelmeket benyújhatjuk. A 2022-es kárenyhítési évre vonatkozóan a téli és a tavaszi fagykárokat is bejelenthetjük. Ezt 2022. április 15-ig van lehetőségünk az előbbi, azaz a téli károkat bejelentenünk, a tavaszi károk bejelentését azonban kitolhatjuk május 31-ig.
Amennyiben aszály okozta károk keletkeznek földjeinken, a 2022-es tárgyév április 1-jétől egészen szeptember 30-ig tehetjük meg az MKR, azaz a Magyar Államkincstár által üzemeltetett online felületen. Ebben az esetben is felkereshetjük a helyi falugazdászt.

Kártérítés folyamata


1.    Megtörtént a kárbejelentés

2.    A beérkezett bejelentéseket az agrárkár-megállapító szerv fogja felülvizsgálni, akik ellenőrzik, hogy a bejelentett kár ténylegesen bekövetkezett-e, valamint, hogy időben megtörtént-e a káresemény bejelentése. Megvizsgálják még a mezőgazdasági káresemény és a várható hozamcsökkenés közötti összefüggést és annak okait, valamint a bejelentés tárgyát képező növénykultúra meglétét, a szakszerű földművelést a területen és az ültetvények esetében a termőképességet.

3.    Döntést hoznak, hogy a kárbejelentést szankciómentesen visszavonják-e az érintett terület egy részére vagy az egész területre kihatóan.
A hozamcsökkenést okozó külső tényezők, mint az aszály, a belvíz, a mezőgazdasági árvíz és a téli fagy esetén a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor első alkalommal vált láthatóvá az érintett terület termesztett növénykultúráján a károsodás.


A káresemény bekövetkezésének pedig azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség és a természeti esemény a károsodással érintett területen bekövetkezik.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-07-22

Aszály Magyarországon: a csapadékhiány és forróság kihívásai

Az utóbbi években Magyarországot sújtó forró időjárás, aszály egyre súlyosabb problémákat okoz mind a mezőgazdaságban, mind a lakosság hétköznapjaiban.

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-07-04

Egy nyaralás Balatonfüreden és az agrármunkák összehangolása

Egy nyaralás Balatonfüreden az agráriumban dolgozók számára is különleges élmény. A város lehetővé teszi programjaival és környezetével, hogy fantasztikus napokat töltsenek el itt.

2024-07-12

Egyre forróbb nyarak és a klímaváltozás hatása a magyar mezőgazdaságra

A klímaváltozás Magyarországon egyre érezhetőbb hatásokkal jár. Az elmúlt években az extrém hőség és hőhullámok kihívás elé állítják a mezőgazdaságot is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

javítóhegesztés

a ->gépjavítás technológiájának egyik legfontosabb művelete, amely az üzemi igénybevétel... Tovább

üvegesség

a —>búza előnyös, a sörárpa (—>árpa) hátrányos tulajdonsága. Jó őrlési és... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárjog Érdekességek Gazdaság Mezőgazdaság