Ezekre az időpontokra figyelj, ha a mezőgazdaságban dolgozol!

hirdetes

Gazdaként ezeket az időpontokat tartsd be, ha nem akarsz sokat bukni!

ZH, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A mezőgazdaságban dolgozók munkáját számos tényező befolyásolhatja. Ilyen külső környezeti tényező az időjárás vagy a munkálatok helyes időpontjának betartása. De egy gazdaságot fenntartani is épp olyan, mint akármilyen másik üzletet, így  gazdaként fontos a következő időpontokat betartanunk, ha nem szeretnénk, hogy ezek elmulasztásával sokat buknánk.

Időpontok, amiket gazdaként nem hagyhatsz figyelmen kívűl!

Gazdaként ezt mindenképpen tartsd észben!


A mezőgazdasági káreseményeknek bejelentésére és a kárenyhítő juttatás iránti kérelem benyújtására kizárólag az agrárkár-enyhítési rendszer, külön erre a célra kialakított online felületén van lehetőségünk. Amennyiben elakadnánk az elektronikus rendszer működését használva, nyugodtan kérjünk segítséget a helyi képviselőtől, akit az országosan működő falugazdász hálózat jelölt ki.

Ügyelj az időpontra!


Az előbb említett ügyeket nem elég, hogy online kell elvégezni, de fontos felvésnünk a határidőt is ameddig a káreseményeket bejelenthetjük és a kártérítési juttatási kérelmeket benyújhatjuk. A 2022-es kárenyhítési évre vonatkozóan a téli és a tavaszi fagykárokat is bejelenthetjük. Ezt 2022. április 15-ig van lehetőségünk az előbbi, azaz a téli károkat bejelentenünk, a tavaszi károk bejelentését azonban kitolhatjuk május 31-ig.

hirdetes
Amennyiben aszály okozta károk keletkeznek földjeinken, a 2022-es tárgyév április 1-jétől egészen szeptember 30-ig tehetjük meg az MKR, azaz a Magyar Államkincstár által üzemeltetett online felületen. Ebben az esetben is felkereshetjük a helyi falugazdászt.

Kártérítés folyamata


1.    Megtörtént a kárbejelentés

hirdetes

2.    A beérkezett bejelentéseket az agrárkár-megállapító szerv fogja felülvizsgálni, akik ellenőrzik, hogy a bejelentett kár ténylegesen bekövetkezett-e, valamint, hogy időben megtörtént-e a káresemény bejelentése. Megvizsgálják még a mezőgazdasági káresemény és a várható hozamcsökkenés közötti összefüggést és annak okait, valamint a bejelentés tárgyát képező növénykultúra meglétét, a szakszerű földművelést a területen és az ültetvények esetében a termőképességet.

3.    Döntést hoznak, hogy a kárbejelentést szankciómentesen visszavonják-e az érintett terület egy részére vagy az egész területre kihatóan.
A hozamcsökkenést okozó külső tényezők, mint az aszály, a belvíz, a mezőgazdasági árvíz és a téli fagy esetén a mezőgazdasági káresemény bekövetkezésének azt az időpontot kell tekinteni, amikor első alkalommal vált láthatóvá az érintett terület termesztett növénykultúráján a károsodás.


A káresemény bekövetkezésének pedig azt az időpontot kell tekinteni, amikor az időjárási jelenség és a természeti esemény a károsodással érintett területen bekövetkezik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-26

8 kertészeti mítosz, amit 2024-ben el kell felejtened

Kertészkedés közben gyakran vannak olyan "tudások", amelyeket generációkon átöröklünk vagy az interneten találunk, vajon mennyiben felelnek meg a valóságnak?

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-01-12

Sokak örülni fognak: Újra megjelenik A kutya című újság

Ennek a hírnek minden bizonnyal sokan örülni fognak! Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával januártól újra megjelenik nyomtatásban A kutya című újság.

2024-02-03

Ez a mezőgazdaság új jövője: a drónos permetezés 7 nagyszerű előnye

Haladni kell a korral, a mezőgazdaságban pedig még inkább, szakértőnk elhozta nektek a drónos permetezés 7 nagyszerű előnyét.

2024-02-01

A kertész válaszol: Mikor érdemes kitenni a leandert a szabadba?

A leander az egyik legcsodásabb mediterrán növény, ami kishazánkban is csodaszépen virágzik, ha megfelelően gondozzuk. Mikor kell tavasszal kivinni?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ES Bocuse (RH 0155)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai, a címer oldalágai... Tovább

borzderes marha

fajtacsoport; a borzderes (brachy-ceros típusú) fajták napjainkban kiegyenlítődnek, a kisebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárjog Érdekességek Gazdaság Mezőgazdaság