Öntözési útmutató a karácsonyi kaktuszokhoz!

hirdetes

Mikor kell öntözni a karácsonyi kaktuszt

ZH

Tanuld meg, mikor kell öntözni a karácsonyi kaktuszt, és mit kell tenni, ha túlöntözöd ezt a virágzó ünnepi növényt! A karácsonyi kaktuszok csodálatos ünnepi színekben pompáznak, és még szebb ajándékok – mindaddig, amíg szépen virágoznak. Ennek biztosításának egyik fő módja az, ha tudjuk, mikor kell öntözni a karácsonyi kaktuszt, és mit kell tenni, ha túlöntözzük.

karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz öntözése

Akár először olvasol a karácsonyi kaktuszok gondozásáról, akár gyakorlott profi vagy benne, lehet, hogy még nem hallottál róla, hogy a pozsgások öntözése a megfelelő egyensúly megtalálásán múlik.

Az ünnepi szezon közeledtével lehet, hogy kísértést érezhetsz, hogy egy gyönyörű, virágzó karácsonyi kaktusszal dobd fel a dekorációt, vagy talán ajándékba kaptál egyet. Ezek a virágos kaktuszok gyönyörű kiegészítői minden helyiségnek, és örömmel fogod hallani, hogy hihetetlenül egyszerű a gondozásuk. Itt a szakértőink elmagyarázzák, mikor kell öntözni a karácsonyi kaktuszt, és hogyan néz ki a túlöntözött növény!

Mikor öntözzük a karácsonyi kaktuszt?

A karácsonyi kaktusz virágzásakor a megfelelő körülmények létfontosságúak, és annak ismerete, hogy mikor és mennyit öntözzünk. Ennek ellenére gyakran megúszhatod egy kis hanyagsággal az egészet. A karácsonyi kaktuszok csak két-három hetente igényelnek öntözést, nem pedig hetente.

A karácsonyi kaktusznak, más néven Schlumbergeranak, csak akkor van szüksége vízre, ha a talaja száraznak érzi magát. Azt javasoljuk, hogy végezd el az ujjmerítési tesztet – dugd be az ujjad a talajba, és ha száraznak érzed, akkor itt az ideje, hogy megitasd a növényt. Ügyelj arra, hogy a felesleges víz átfolyjon a Schlumbergera cserepén, mielőtt visszateszi a tálcára.

hirdetes

A karácsonyi kaktusz öntözéséhez áztasd be a talajt a vízbe, amíg a felesleges víz ki nem ömlik az edény lefolyónyílásaiból, és feltétlenül ellenőrizd, nincs-e ülővíz a tálcán vagy a külső cserépben. Távolítsd el a felesleges vizet, hogy megbizonyosodj arról, hogy a gyökerek nem telítődnek túl, és nem hagyják a növényt rothadásnak indulni.

A karácsonyi növények és virágok egészségének megőrzése érdekében az öntözést gyakran a trágyázással együtt végzik, ezért ügyelj arra, hogy tudd, mikor kell megtermékenyíteni a karácsonyi kaktuszt is – általános útmutatóként ez tavasztól őszig történik, és nem a karácsonyi időszakban, ahogy arra számítani lehetett.

Mit kell tenni, ha túlöntöztük a karácsonyi kaktuszt?

Még a legjobb, kevés karbantartást igénylő szobanövények is szenvednek, ha túlöntözik őket, amit egy karácsonyi kaktusszal könnyű megtenni. A növényed biztosan jelezni fogja, ha túlöntözted, és észreveheted, hogy a levelei hirtelen puhának és pépesnek érzik magukat – ez biztos jele annak, hogy kedvesen megölted!

hirdetes

Ha észrevesszük, hogy a karácsonyi kaktuszunk kissé szomorúnak tűnik, akkor cselekedjünk gyorsan! Először ürítsük ki a felesleges vizet a cserépből, távolítsuk el a puha szárakat, és öblítsük le a növény gyökereit. Ez segíthet elmosni minden gombát, amely elkezdett növekedni rajta. Hagyjuk kiszáradni a növényt, és figyeljük meg, hogy meggyógyul-e.

Öntözzük a karácsonyi kaktuszt virágzás alatt?

Amikor a karácsonyi kaktusz virágzik, a legjobb, ha nedvesen tartod a talaját, és rendszeresen párásítod a leveleit, hogy a lehető leghosszabb ideig virágozzon.

Meddig bírja a karácsonyi kaktusz víz nélkül?

A karácsonyi kaktusz általában két hétig jól bírja víz nélkül, mielőtt elkezd kiszáradni. Sok pozsgás növényhez hasonlóan a karácsonyi kaktusznak is csodálatos vízmegtartó képessége van, így olyan növénnyé válik, amely még egy kis hanyagság mellett is virágzik.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

seb

a ->köztakarónak (bőrrel v. nyálkahártyával fedett testrészeknek) átható folytonossági... Tovább

markoló-réselő gép (réselőgép)

függőleges falú munkaárkok, ún. rések ásására alkalmas markoló, amelyet hidraulikával v.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény