Ezekre figyelj a karácsonyi kaktusz átültetése során

Hogyan ültessük át a karácsonyi kaktuszt – a maximális élettartam érdekében

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tudd meg, hogy pontosan mikor és hogyan kell átültetni karácsonyi kaktuszt, hogy növeld élettartamát és virágzási potenciálját. Ha megbizonyosodsz arról, hogyan kell átültetni a karácsonyi kaktuszt, akkor az elkövetkező években is élvezheted a növény szépségét.

karácsonyi kaktusz ültetése

Karácsonyi kaktusz átültetése

Végtére is, a karácsonyi kaktusz egy szép virágzó pozsgás, amely novembertől januárig virágzik (innen ered a neve is), így tökéletes kiegészítője a karácsonyi dekorációs ötleteidnek.

De ha már rájöttél, hogyan neveld a karácsonyi kaktuszt, és hogyan virágoztasd újra a karácsonyi kaktuszt, tudnod kell, hogyan ültesd át a karácsonyi kaktuszt, hogy a legtöbbet hozd ki a növény élettartalmát tekintve. Szakértői útmutatónkban elmondjuk, hogyan ültesd át a karácsonyi kaktuszt.

MIKOR KELL ÁTÜLTETNI EGY KARÁCSONYI KAKTUSZT

A karácsonyi kaktuszt virágzása után érdemes átültetni, de nem kell siettetni a folyamatot. A karácsonyi kaktuszt nem sokkal azután kell átültetni, hogy a növény virágzása leállt, és a virágok elhervadtak, általában tél végén vagy kora tavasszal. Ez a növény azonban örül, hogy egészen tömör lesz – így nem kell rohanni a karácsonyi kaktuszok újratelepítésével, ha nem látjuk, hogy gyökerek kúsznak ki a cserépből vagy a vízelvezető lyukakon, akkor elhalaszthatjuk az átültetést.

A KARÁCSONYI KAKTUSZ ÚJRAÜLTETÉSE: útmutató lépésről-lépésre

Tekintse meg legjobb tippjeinket a karácsonyi kaktusz átültetéséhez alább:

1. HASZNÁLJ KÖNNYŰ SÚLYÚ ÉS JÓ VÍZELVEZETÉSŰ CSEREKEVERÉKET

Használjon pozsgások átültetésére szolgáló keveréket, vagy készítsd el saját magad négy rész komposztból, egy rész kéregből, egy rész kertészeti homokból, egy rész finomszemcsés földből és egy rész habkőből.

2. VÁLASSZ A JELENLEGI CSERÉPNÉL NAGYOBBAT

A gyökérrothadás elkerülése érdekében ügyelj arra, hogy az edényben legyen vízelvezető lyuk.

3. ÓVATOSAN VEDD KI A KARÁCSONYI KAKTUSZT AZ AKTUÁLIS CSERÉPBŐL

Kezeddel a karácsonyi kaktusz tövénél, a lombozat alatt óvatosan távolítsd el a növényt és annak teljes gyökérlabdáját a tartályból. Ha a cserepes keverék tömör a gyökerekhez képest, finoman nyomkodd meg, hogy fellazítsd a régi talaj egy részét.

4. TEDD KÉNYELMESÉ A KARÁCSONYI KAKTUSZ ÚJ EDÉNYÉT

Adj hozzá egy gombócnyi új cserepes keveréket a nagyobb edénybe, és készíts egy mélyedést a közepébe.

Helyezd bele a karácsonyi kaktuszt a létrehozott helyre, és töltsd fel több cserepes keverékkel, amíg a talaj teteje és az edény pereme között körülbelül egy hüvelyknyi hely marad, így biztosítva, hogy minden gyökere be legyen fedve. Nyújtsd meg, hogy eltávolítsd a légzsákokat, és töltsd ki az összes rést.

5. MÉRSÉKELTEN ÖNTÖZD MEG A KARÁCSONYI KAKTUSZT

A karácsonyi kaktuszt mérsékelten öntözzük a mosogató fölött, amíg a víz ki nem folyik a lefolyónyílásból, majd tegyük félre néhány napra hűvös helyre, hogy akklimatizálódjon, mielőtt folytatnánk a szokásos ápolási rutinját.

MILYEN TALAJ KELL A KARÁCSONYI KAKTUSZNAK?

A karácsonyi kaktusznak ideális esetben sok szerves anyagot tartalmazó, de jó vízelvezető talajra van szüksége. Négy rész jól korhadt komposztból, egy rész kéregből, egy rész kertészeti homokból, egy rész finomszemcse és egy rész habkő kombinációját ajánljuk. Ne használj tőzeget, ami nem környezetbarát választás.

HOGYAN KELL OSZTANI A KARÁCSONYI KAKTUSZT?

A karácsonyi kaktusz feldarabolásához, felosztásához és átültetéséhez ki kell venni a tartályából, majd óvatosan éles késsel el kell választani a gyökérrészeket az anyanövénytől. Ezeket az új részeket ezután új cserepekbe lehet ültetni, és vagy átültethetjük az eredeti növényt az eredeti cserépbe – ahol most több hely lesz, vagy egy új, nagyobb cserépbe.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-02-05

Igazi mesevilág: Ezek Európa legszebb virágfesztiváljai 2024 tavaszán

Mutatjuk Európa legszebb virágfesztiváljait 2024 tavaszára. Te hallottál mer ezekről a nagyszabású rendezvényekről? Meseszépek, mi választani sem tudnánk!

2024-01-19

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka növényfajokat.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-03-26

Készítsd el az olaszok húsvéti kalácsát, a colombat!

Idén húsvétkor szeretnél valami extrán jó kalácsot csinálni, ami eltér a hagyományostól? Akkor készítsd el a colombat, az olaszok húsvéti kalácsát, imádni fogod!

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-11

Tippek a cserepes növények kertbe ültetéséhez egy kertésztől

Tippek cserepes növények kiültetéséhez: tudd meg, mikor és hogyan ültesd át növényeidet szakszerűen, a megfelelő cserép kiválasztásától a gondozásig.

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lenbetakarító gépek

a rostlen, olajlen és kéthasznú len betakarítási munkáit ált. összevontan, hasonlóan... Tovább

éhfinom gyapjú

hiányos takarmányozás hatására természetes körülmények között is kialakuló, régen... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Ünnep