Ezekre figyelj a karácsonyi kaktusz átültetése során

hirdetes

Hogyan ültessük át a karácsonyi kaktuszt – a maximális élettartam érdekében

ZH

Tudd meg, hogy pontosan mikor és hogyan kell átültetni karácsonyi kaktuszt, hogy növeld élettartamát és virágzási potenciálját. Ha megbizonyosodsz arról, hogyan kell átültetni a karácsonyi kaktuszt, akkor az elkövetkező években is élvezheted a növény szépségét.

karácsonyi kaktusz ültetése

Karácsonyi kaktusz átültetése

Végtére is, a karácsonyi kaktusz egy szép virágzó pozsgás, amely novembertől januárig virágzik (innen ered a neve is), így tökéletes kiegészítője a karácsonyi dekorációs ötleteidnek.

De ha már rájöttél, hogyan neveld a karácsonyi kaktuszt, és hogyan virágoztasd újra a karácsonyi kaktuszt, tudnod kell, hogyan ültesd át a karácsonyi kaktuszt, hogy a legtöbbet hozd ki a növény élettartalmát tekintve. Szakértői útmutatónkban elmondjuk, hogyan ültesd át a karácsonyi kaktuszt.

MIKOR KELL ÁTÜLTETNI EGY KARÁCSONYI KAKTUSZT

A karácsonyi kaktuszt virágzása után érdemes átültetni, de nem kell siettetni a folyamatot. A karácsonyi kaktuszt nem sokkal azután kell átültetni, hogy a növény virágzása leállt, és a virágok elhervadtak, általában tél végén vagy kora tavasszal. Ez a növény azonban örül, hogy egészen tömör lesz – így nem kell rohanni a karácsonyi kaktuszok újratelepítésével, ha nem látjuk, hogy gyökerek kúsznak ki a cserépből vagy a vízelvezető lyukakon, akkor elhalaszthatjuk az átültetést.

A KARÁCSONYI KAKTUSZ ÚJRAÜLTETÉSE: útmutató lépésről-lépésre

Tekintse meg legjobb tippjeinket a karácsonyi kaktusz átültetéséhez alább:

1. HASZNÁLJ KÖNNYŰ SÚLYÚ ÉS JÓ VÍZELVEZETÉSŰ CSEREKEVERÉKET

hirdetes

Használjon pozsgások átültetésére szolgáló keveréket, vagy készítsd el saját magad négy rész komposztból, egy rész kéregből, egy rész kertészeti homokból, egy rész finomszemcsés földből és egy rész habkőből.

2. VÁLASSZ A JELENLEGI CSERÉPNÉL NAGYOBBAT

A gyökérrothadás elkerülése érdekében ügyelj arra, hogy az edényben legyen vízelvezető lyuk.

3. ÓVATOSAN VEDD KI A KARÁCSONYI KAKTUSZT AZ AKTUÁLIS CSERÉPBŐL

Kezeddel a karácsonyi kaktusz tövénél, a lombozat alatt óvatosan távolítsd el a növényt és annak teljes gyökérlabdáját a tartályból. Ha a cserepes keverék tömör a gyökerekhez képest, finoman nyomkodd meg, hogy fellazítsd a régi talaj egy részét.

4. TEDD KÉNYELMESÉ A KARÁCSONYI KAKTUSZ ÚJ EDÉNYÉT

Adj hozzá egy gombócnyi új cserepes keveréket a nagyobb edénybe, és készíts egy mélyedést a közepébe.

Helyezd bele a karácsonyi kaktuszt a létrehozott helyre, és töltsd fel több cserepes keverékkel, amíg a talaj teteje és az edény pereme között körülbelül egy hüvelyknyi hely marad, így biztosítva, hogy minden gyökere be legyen fedve. Nyújtsd meg, hogy eltávolítsd a légzsákokat, és töltsd ki az összes rést.

5. MÉRSÉKELTEN ÖNTÖZD MEG A KARÁCSONYI KAKTUSZT

hirdetes

A karácsonyi kaktuszt mérsékelten öntözzük a mosogató fölött, amíg a víz ki nem folyik a lefolyónyílásból, majd tegyük félre néhány napra hűvös helyre, hogy akklimatizálódjon, mielőtt folytatnánk a szokásos ápolási rutinját.

MILYEN TALAJ KELL A KARÁCSONYI KAKTUSZNAK?

A karácsonyi kaktusznak ideális esetben sok szerves anyagot tartalmazó, de jó vízelvezető talajra van szüksége. Négy rész jól korhadt komposztból, egy rész kéregből, egy rész kertészeti homokból, egy rész finomszemcse és egy rész habkő kombinációját ajánljuk. Ne használj tőzeget, ami nem környezetbarát választás.

HOGYAN KELL OSZTANI A KARÁCSONYI KAKTUSZT?

A karácsonyi kaktusz feldarabolásához, felosztásához és átültetéséhez ki kell venni a tartályából, majd óvatosan éles késsel el kell választani a gyökérrészeket az anyanövénytől. Ezeket az új részeket ezután új cserepekbe lehet ültetni, és vagy átültethetjük az eredeti növényt az eredeti cserépbe – ahol most több hely lesz, vagy egy új, nagyobb cserépbe.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-30

Irány a Balaton Szilveszterkor is! Mutatjuk a legjobb balatoni szilveszteri és újév köszöntő programokat!

A szilveszteri buli kérdése mindig nagy dilemma, és az év utolsó napját mindig szeretnénk különlegessé varázsolni. Szilveszterezz idén a balatoni programokon!

2022-11-30

Különleges programok decemberre a Balaton partján – adventi vásárok, mikulásozás, Luca bál

Összegyűjtöttük a legizgalmasabb programokat decemberre a Balaton környékén, hogy az év utolsó hónapját se kelljen a magyar tenger nélkül töltenünk!

2022-11-30

Legszebb adventi vásárok a Balaton partján

Jó hír a Balaton rajongói számára, hogy nem kell lemondaniuk a különleges karácsonyi hangulatról a Balaton partján sem! A legszebb balatoni adventi vásárok

2022-11-30

Mikor állítsuk fel a karácsonyfát? - Kikértük a kertészek véleményét

Sok otthonban minden évben felteszik a kérdést, hogy mikor állítsuk fel a karácsonyfát. Mikor állítsuk fel a fát, hogy az sokáig szép és friss maradjon?

2022-12-05

Karácsonyi gyümölcskenyér recept – egy hét után is puha!

A gyümölcskenyérnek igazán megvan az ünnepi hangulata, elkészítése pedig roppant egyszerű: az aszaltgyümölcsöket pedig kedvre variálhatod benne!

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Kerti feladatokból még decemberben sincsen hiány, hiszen, nem ez a leghidegebb és fagyosabb téli hónapunk, a cikkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-11-24

Hogyan kell átteleltetni a rózsákat úgy, hogy a következő évben is virágozzanak

Fedezd fel, hogyan lehet átteleltetni a rózsákat, hogy megvédjük őket a zord időjárástól, és évről évre csodálatos virágzásukkal ajándékozzanak meg minket.

2022-11-24

Mikor kell öntözni a karácsonyi kaktuszt

Tanuld meg, mikor kell öntözni a karácsonyi kaktuszt, és mit kell tenni, ha túlöntözöd ezt a virágzó ünnepi növényt! Karácsonyi kaktusz öntözési tippek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

karbamát típusú rovarölő szerek

a klórozott szénhidrogén típusú rovarölő szerek és a szerves foszforsavészter típusú... Tovább

szuperinfekció

A már valamely kórokozóval fertőzött szervezet újrafertőződése ugyanavval a kórokozóval. Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Ünnep virágtermesztés