A kapor termesztéséről tudhattok meg most mindent - hogan temresszek sikeresen kaprot?

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a kapor termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tudjatok mindent a kapor termesztéséről

A kapor gondozása

Trágyázás

A kapormagok elvetése előtt áss az ágyásba egy adag általános műtrágyát, valódi trágyát, vagy komposztot. Ezen felül nem igazán lesz szükséged több trágyázásra, de ha úgy veszed észre, hogy a kapor gyengeség jeleit mutatja, akkor támogasd meg egy kicsit folyékony műtrágyával.

Öntözés

A kapor rendszeres öntözést igényel – ne hagyd, hogy a talaj teljesen kiszáradjon alatta, különben felmagzik.

Metszés

Ha szeretnéd minél hosszabbra húzni levélszüretelést, akkor nyesd le a magfejeket, mielőtt teljesen kifejlődnének.

Gyakori problémák

Ha az ember kellően megtrágyázza ültetés előtt, és ügyel a fent említett 45cm-s távolságra, akkor nem sok dolog miatt kell aggódnia. Általában olyan kártevők támadják meg ezt a zöldséget, amelyek más növényeket is a kertben. Ügyelj oda az ágyások tisztaságára és szükség szerint alkalmazz vetésforgót.

Levéltetvek

A levéltetvek szinte minden növényre rátelepednek, de szerencsére a katicák nagyon szívesen időznek a kaporvirágok közelében, és fogyasztják nagy mennyiségben ezeket a kéretlen kártevőket. Ha a katicák nem segítenek, egy határozott, gyors hidegzuhany a kerti slagból segít lecsapni a tetveket a kaporról. Igazából ujjal is össze lehet nyomni őket, ha azt látod, hogy valahol összegyűltek.

hirdetes

A nagy sárgafűbagoly hernyói

A nagy sárgafűbagoly hernyói szintén előszeretettel dézsmálják meg a kertet, ráadásul ezek a kártevők a talaj közelében rágják szét a kaprot, ezzel az egész növényt elpusztítva. Szórj szét egy adag kovaföldet a kapor körül, hogy kiszárítsd a hernyókat, amik hozzáérnek.

Paradicsomhernyó

Hasonlóan veszélyesek, mint bármilyen más hernyó – ezeket nem nehéz észrevenni, a kifejlett példányok ugyanis vastagok, zöldek, akár 10cm hosszúra is megnőhetnek, és hátsó végükön egy szarvacska is látható.

Lisztharmat

A kapor a lisztharmatra és a peronoszpórára is fogékonyak. Szerencsére mindkettő ellen lehet védekezni megfelelő távoltartással és azzal, hogy az öntözéseket reggel intézed, hogy estére megszáradhassanak. Fontos, hogy a kerti szerszámokat (különösen az ollót, amivel metszel) rendszeresen fertőtlenítsd két használat között. Ezen kívül érdemes vastag talajtakarót fektetni a kapor köré.

hirdetes

A kapor szüretelése és tárolása

A kapor leveleit még az előtt ajánlott leszüretelni, hogy a növény virágzani kezdene. Ha nem akarod összegyűjteni a magvakat, akkor csípd le a virágfejeket, hogy tovább szüretelhess a levelekből. Miután levágtad őket, aprítsd fel a leveleket, mielőtt hozzáadnád őket kedvenc fogásaidhoz. A leveleket ki is lehet szárítani – ehhez kösd csokorba, és akaszd őket egy meleg, de szigorúan száraz helyre. A száraz leveleket egy befőttesüvegben tárold. Érdemes megjegyezni, hogy a szárított kapornak kevesebb íze van, mint a frissnek, ezért többre lesz szükséged belőlük az ízesítéshez, de illatuk ettől függetlenül nagyon kellemes.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

A goji-bogyó termesztés alapjai - Az ültetéstől a super food-ig!

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a goji-bogyó termesztésének alapjait, hogy segítsünk az első lépésekben a goji-bogyók termesztése iránt érdeklődőknek

2023-10-03

Tisztítás ecettel: 15 házimunka, amit az ecet könnyebbé varázsol

Az ecet egy csodaszer a háztartásban, amely nem csak a konyhában, de az otthoni tisztaság fenntartásában is hasznos. Lássuk miben is segíthet nekünk az ecet?

2023-10-03

7 Növény, amit októberben kell megmetszeni

Az október nem csak a hűvös őszi napok és a lehullott levelek hónapja, hanem a kertészeti munkálatok időszaka is. Az októberi metszés pedig létfontosságú!

2023-10-03

A 10 legszebb díszhagyma, amit a tavaszi virágzásért októberben kell elültetned!

Október az ideális időszak a díszhagymák ültetésére, mivel a föld még meleg, de már elég hűvös ahhoz, hogy a hagymák megfelelően gyökerezzenek, majd virágozzanak.

2023-10-02

Miért ne kövesd el ezt a nagy hibát a fák körüli mulcsozás során?

A mulcs használata a kertészetben sok előnnyel jár, például a talaj nedvességének megőrzésével, a gyomok visszaszorításával és a talaj hőmérsékletének szabályozásával.

2023-10-02

Októberi kerti teendőink: védjük meg a rózsák gyökereit a hidegtől ezzel a trükkel

A rózsa téli védelme, amit már októberben megtehetünk: ez az a trükk, amit segít a rózsák gyökereinek a tél ellen felvenni a harcot, mutatom mi is ez pontosan!

2023-10-03

Hogyan lehet újra puhává tenni a törölközőket?

Ne aggódj, nem kell új törölközők vásárlásához folyamodnod. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet újra puhává tenni a törölközőket otthoni praktikákkal!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Baross László Mezõgazdasági Szakközépiskola és Szakmunkásképzõ Iskola

Szakmunkásképzõ Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 40/2008. (VI. 5.) közleménye

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 40/2008. (VI. 5.) közleménye a 33/2008. (III. 27.) FVM... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés