A kapor termesztéséről tudhattok meg most mindent - hogan temresszek sikeresen kaprot?

Minden, amit egy kertésznek a kapor termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tudjatok mindent a kapor termesztéséről

A kapor ültetése

A kapor 3-7 USDA zónák között egynyáriként termeszthető, melegebb (8-11) zónákban pedig téli növényként érdemes nevelni. Nem szeretik a forróságot, és már a legenyhébb fagyokat sem élik túl. Az ültetéssel várni kell, míg a talaj el nem éri a stabil 16-20°C-t.

Fény- és talajigény

Ajánlott olyan helyre ültetni, ahol sok közvetlen napfényt kap, kivéve a nap legforróbb óráiban (ilyenkor jobb, ha félárnyékban van). A hűvösebb vidékeken nem igényel árnyékolást, különösen a csírázási időszakban van szüksége meleg talajra. Lehetőleg vályogos, 5,5-6,5 pH érték közötti talajba kerüljön. A kapornak jó vízelvezetésre van szüksége, lehetőleg laza, közepesen tápanyag-dús helyen.

Hová kerüljön a kapor?

Mivel a kapor egy saját magvait elvető egynyári növény, ajánlatos egy külön kaporágyást kialakítani neki, hogy a későbbiekben ez ne okozzon fejfájást. Így minden generáció ugyan ott fejlődhet ki, és az évek során rengeteg kaprot szedhetsz össze magadnak, ami különösen akkor hasznos, ha nem csak főzni, hanem savanyítani is szeretnél vele. Ha el szeretnéd kerülni, hogy a kapor minden évben visszajöjjön, akkor csípd vissza őket, mielőtt a magok kialakulnának rajtuk, vagy rögtön ültesd őket növénytartóba.

A magok elvetése

A kaprot közvetlenül a kertbe érdemes kiültetni, de mivel nagyon érzékenyek a hőmérsékletre, ezzel egészen tavasz végéig, vagy kora nyárig várni kell. Ha ez az időzítés nem megfelelő számodra, akkor szerezz inkább palántákat, és ültesd el azokat kertedben. Légy óvatos, mert a fiatal kapor nagyon érzékeny, és nem viseli jól az átültetéseket (ezért is szokás rögtön magról kiültetni). A kapormagokat 60mm mélyre próbáld ültetni, amikor a talaj elérte a 16-20°C-t. A csírázás durván 14 nap alatt zajlik majd le. Ez után várj további 14 napot és szükség szerint ritkítsd meg őket.

Ha sorokban ültetsz, akkor legalább 45cm-t hagyj egy-egy példány között, mert a kapor hajlamos bebokrosodni, különösen a nagyobb fajtájúak. Fontos, hogy a fiatal, érzékeny palántákat mindenképpen védd meg a legenyhébb széltől is. A talajt tartsd nedvesen a csírázás során, de ne áztasd át, nehogy a magvak és a fiatal palánták kirohadjanak. Ebben a stádiumban ügyelj a meztelen- és éticsigákra. A következő oldalon a kapor gondozásáról fogok beszélni! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vállalati formák

tevékenységük alapján a vállalatok lehetnek termelő, kereskedelmi, szolgáltató stb.... Tovább

Orosházi Állat-és Természetvédõ Közhasznú Egyesület

Állatvédõ szervezet Védeni a védtelent! - Elsõdleges feladatunk az orosházi állatotthon... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés