A kapor termesztéséről tudhattok meg most mindent - hogan temresszek sikeresen kaprot?

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a kapor termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Tudjatok mindent a kapor termesztéséről

A kapor ültetése

A kapor 3-7 USDA zónák között egynyáriként termeszthető, melegebb (8-11) zónákban pedig téli növényként érdemes nevelni. Nem szeretik a forróságot, és már a legenyhébb fagyokat sem élik túl. Az ültetéssel várni kell, míg a talaj el nem éri a stabil 16-20°C-t.

Fény- és talajigény

Ajánlott olyan helyre ültetni, ahol sok közvetlen napfényt kap, kivéve a nap legforróbb óráiban (ilyenkor jobb, ha félárnyékban van). A hűvösebb vidékeken nem igényel árnyékolást, különösen a csírázási időszakban van szüksége meleg talajra. Lehetőleg vályogos, 5,5-6,5 pH érték közötti talajba kerüljön. A kapornak jó vízelvezetésre van szüksége, lehetőleg laza, közepesen tápanyag-dús helyen.

Hová kerüljön a kapor?

Mivel a kapor egy saját magvait elvető egynyári növény, ajánlatos egy külön kaporágyást kialakítani neki, hogy a későbbiekben ez ne okozzon fejfájást. Így minden generáció ugyan ott fejlődhet ki, és az évek során rengeteg kaprot szedhetsz össze magadnak, ami különösen akkor hasznos, ha nem csak főzni, hanem savanyítani is szeretnél vele. Ha el szeretnéd kerülni, hogy a kapor minden évben visszajöjjön, akkor csípd vissza őket, mielőtt a magok kialakulnának rajtuk, vagy rögtön ültesd őket növénytartóba.

hirdetes

A magok elvetése

A kaprot közvetlenül a kertbe érdemes kiültetni, de mivel nagyon érzékenyek a hőmérsékletre, ezzel egészen tavasz végéig, vagy kora nyárig várni kell. Ha ez az időzítés nem megfelelő számodra, akkor szerezz inkább palántákat, és ültesd el azokat kertedben. Légy óvatos, mert a fiatal kapor nagyon érzékeny, és nem viseli jól az átültetéseket (ezért is szokás rögtön magról kiültetni). A kapormagokat 60mm mélyre próbáld ültetni, amikor a talaj elérte a 16-20°C-t. A csírázás durván 14 nap alatt zajlik majd le. Ez után várj további 14 napot és szükség szerint ritkítsd meg őket.

hirdetes

Ha sorokban ültetsz, akkor legalább 45cm-t hagyj egy-egy példány között, mert a kapor hajlamos bebokrosodni, különösen a nagyobb fajtájúak. Fontos, hogy a fiatal, érzékeny palántákat mindenképpen védd meg a legenyhébb széltől is. A talajt tartsd nedvesen a csírázás során, de ne áztasd át, nehogy a magvak és a fiatal palánták kirohadjanak. Ebben a stádiumban ügyelj a meztelen- és éticsigákra. A következő oldalon a kapor gondozásáról fogok beszélni! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

A goji-bogyó termesztés alapjai - Az ültetéstől a super food-ig!

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a goji-bogyó termesztésének alapjait, hogy segítsünk az első lépésekben a goji-bogyók termesztése iránt érdeklődőknek

2023-10-03

Tisztítás ecettel: 15 házimunka, amit az ecet könnyebbé varázsol

Az ecet egy csodaszer a háztartásban, amely nem csak a konyhában, de az otthoni tisztaság fenntartásában is hasznos. Lássuk miben is segíthet nekünk az ecet?

2023-10-03

7 Növény, amit októberben kell megmetszeni

Az október nem csak a hűvös őszi napok és a lehullott levelek hónapja, hanem a kertészeti munkálatok időszaka is. Az októberi metszés pedig létfontosságú!

2023-10-03

A 10 legszebb díszhagyma, amit a tavaszi virágzásért októberben kell elültetned!

Október az ideális időszak a díszhagymák ültetésére, mivel a föld még meleg, de már elég hűvös ahhoz, hogy a hagymák megfelelően gyökerezzenek, majd virágozzanak.

2023-10-02

Miért ne kövesd el ezt a nagy hibát a fák körüli mulcsozás során?

A mulcs használata a kertészetben sok előnnyel jár, például a talaj nedvességének megőrzésével, a gyomok visszaszorításával és a talaj hőmérsékletének szabályozásával.

2023-10-02

Októberi kerti teendőink: védjük meg a rózsák gyökereit a hidegtől ezzel a trükkel

A rózsa téli védelme, amit már októberben megtehetünk: ez az a trükk, amit segít a rózsák gyökereinek a tél ellen felvenni a harcot, mutatom mi is ez pontosan!

2023-10-03

Hogyan lehet újra puhává tenni a törölközőket?

Ne aggódj, nem kell új törölközők vásárlásához folyamodnod. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet újra puhává tenni a törölközőket otthoni praktikákkal!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

KH Lédi (M-18)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

talajvédelem

az okszerű gazdálkodás lényeges eleme. Célja, hogy meggátolja a ->talajpusztulást. Módszerei... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés