A kánna vagy rózsanád igényei, nevelése- szakártőnk most mindent elárul a növény megfelelő gondozásáról

Amit a rózsanád/kánna neveléséről tudni kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Frissítve: 2024.04.14
Frissítette: NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A rózsanád (Canna indica), köznyelven kánna egy mutatós nyári virágzó növény, amelyet színpompás külsejéért szokás termeszteni. Nevelésük meglepően egyszerű, a minimális gondoskodásért cserébe pedig minden évben visszatérnek majd, hogy színekbe borítsák kertedet.

Tudj meg mindent a kánna gondozásáról

Habár elsősorban dísznövénynek használják, néhány helyen fogyasztható részeit is felhasználják magas keményítőtartalmuk miatt. Külön érdekesség, hogy Vietnamban apák napja alkalmából gyakran adják ajándékba ezt a mutatós virágot. Cikkünkből kiderül minden, amit a rózsanád neveléséről tudni kell, és egy komplett útmutatóként is használhatod majd, ha ezekkel a gyönyörű virágokkal szeretnéd csinosabbá varázsolni kertedet!

A rózsanád jellemzői

A rózsanád először Európában, a XVI. században jelent meg, de igazán népszerűvé csak jóval később, az 1800-as években vált. A rózsanád hagymája évelő, szárai pedig általában vastagok és 10-12 levél nő ki rajtuk. A növény maga smaragdzöld színű, de léteznek sötétbronz és gesztenyebarna, illetve csíkozott levelű hibridek is. A melegebb területeken elég csak egyszer elütetni őket, mert itt évelőkként képesek eléldegélni, azonban a hűvösebb éghajlatokon egynyárikként viselkednek, és átteleltetést igényelnek.

Kánna

A rózsanád nevelése

Helyigény

A rózsanádak hagymákat olyan helyre kell elültetni, ahol jó vízelvezetésű talajban növekedhetnek, és sok napfény éri majd őket. Mint sok más növényt, úgy ezeknek sem szabad folyamatosan átázott, vizenyős talajban tartani. Ha a talaj 5-6 óránál tovább marad vizes, akkor ültesd át a hagymákat máshová, vagy dolgozz bele némi komposztot, hogy javítsd a vízelvezetését.

Mivel léteznek magasabb és alacsonyabb rózsanádfajták is, ezért az ültetéskor előre figyelembe kell venni várható magasságukat is. A magasabb változatokat egymástól legalább 60 centire, a törpe fajtákat pedig 30 centire, 10 centi mélyre ültesd, hogy elegendő helyük legyen növekedni. A rizómákat (gyökértörzs) szemükkel, vagyis növekedő végükkel felfelé helyezd a talajba. 

Fényigény

Ha azt szeretnéd, hogy rózsanádad dús levélzettel és sok virággal pompázzon kertedben, akkor válassz neki olyan helyet, ahol minél több napfény érheti. A következő oldalon még több hasznos információ vár!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

zab (Avena sativa L.)

a -> pázsitfüvek családjába tartozó, Elő-Ázsiából származó faj. Világszerte elterjedt,... Tovább

22/2006. (III. 23.) FVM rendelet

a zöldség-gyümölcs termelõi értékesítõ szervezetek támogatásáról szóló 36/2005. (IV.... Tovább

Tovább a lexikonra