Ezek a legszebb kancsós virágok, ezeket a csodaszép kancsós virágokat ültetheted a kertedbe!

hirdetes

10 kancsós virág, amivel szebbé teheted kertedet

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kancsós virágok (kancsókák és kürtvirágok) igazán érdekes növények, amikkel kevés hazai kertben találkozik az ember. Különleges névadó formájuknak köszönhetően általában ezeken a virágokon akad meg a legtöbb vendég szeme, amelyek (változattól függően) többféle színben és mintázattal jutalmazzák meg az őket gondozó kerttulajdonosokat.

Legszebb kancsós növények kertedbe

Külön érdekesség, hogy a kancsós virágok valójában ragadozó növények, amelyek sajátos szagukkal vonzzák magukhoz a különböző rovarokat, mielőtt csapdába ejtenék őket. Kancsóik belső fala csúszós és apró „szőrszálak” borítják, így prédájuk általában képtelen kiszabadulni belőle. A kancsók előbb-utóbb megtelnek esővízzel, és az ott ragadt rovarok megfulladnak. Egyes kancsóvirágok mérgező anyagokat termelnek, hogy végezzenek áldozataikkal.

A mind a kancsókák, mind a kürtvirágok évelő növények, és számos különböző fajtájuk létezik. Ebből következik, hogy jó eséllyel találsz majd olyat közöttük, ami jól érzi majd magát kertedben, erkélyeden vagy egy üvegházban.

Fontos azonban felkészülni rá, hogy a kancsós virágok meglehetősen kényes növények, és gondozásuk nem egyszerű feladat. Íme néhány remek választás, és alapvető igényeik!

1. Bíbor kürtvirág (Sarracenia purpurea)

hirdetes

A bíbor kürtvirágokat jellegzetes színű, erezett kürtjeikről lehet felismerni. Meglehetősen jól tűrik a hideget, ezért akár vízkertekbe is remek választások. Érdemes a vízkert főattrakciójaként elhelyezni őket, más, alacsonyabb virágokkal körülvéve, amelyek nem takarják el a szépségét. A bíbor kürtvirág virágzáskor akár 50 cm magasra is megnőhet. Szirmaik bíborszínűek, kürtjük pedig zöld, piros erezettel.

A bíbor kürtvirágok 3-6 USDA zónákban hidegtűrők (ez alfajonként változó), és mindig napos helyen, mocsaras, savas talajban érzik jól magukat.

2. Sárga kürtvirág (Sarracenia flava)

hirdetes

Ha egy méretesebb, világosabb színű kancsós virágra vágysz, akkor a sárga kürtvirág lesz az egyik legjobb választás számodra. Ezek a növények akár 60-90 cm magasra is megnőhetnek, és saját termelésű méreggel végeznek a csapdába esett rovarokkal. Színükről nevük árulkodik, kürtjei pedig sárgás-zöldek.

A sárga kürtvirágok 6-8 USDA zónákban hidegtűrők, és mindig napos helyen, mocsaras, homokos, vagy humuszos, savas talajban érzik jól magukat.

3. Sisakos légycsapda (Darlingtonia californica)

A sisakos légycsapda (vagy kobraliliom) egy, az USA-ban őshonos faj, ami akár 1 méter magasra is megnőhet. Ezek a növények szintén megjelenésükről kapták nevüket, virágaik ugyanis egy kobra csuklyás fejére hasonlítanak. Virágaik sárga, illetve lilászöld színűek.

A sisakos légycsapdák 6-9 USDA zónákban hidegtűrők, és mindig napos vagy félárnyékos helyen, kavicsos, vagy hideg vízzel átáztatott, mocsaras talajban érzik jól magukat.
 

Lapozz, mert a következő oldalon még ennél is különlegesebb kancsós virágokat mutatunk neked!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-26

Így kell megmetszened a levendulát tavasszal

Azt szeretnéd, hogy idén nyárra még több meseszép virágot hozzon levendulabokrod? Akkor mutatjuk, hogyan kell megmetszened tavasszal - szakértői tanácsok.

2024-02-26

Most kell elültetni a levendulát! Mutatjuk hogyan!

A levendula nemcsak csodaszép, hanem illata is remek, és számos gyógyhatással büszkélkedhet. Ültetni, gondozni nagyon egyszerű, most adunk néhány tippet.

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-15

Ezeket a virágokat ültesd tavaszi balkonládádba

A balkonládák tavasszal sem maradhatnak üresen! Milyen virágokat érdemes ültetni a tavaszi balkonládákba? Már mutatjuk is a mi kedvenceinket, amiket idén sem...

2024-02-26

Ezt az 5 pillangómágnes virágot ültesd el idén tavasszal!

Ezek a legszebb pillangómágnes virágok, amiket te is elültethetsz idén tavasszal. Varázsoljunk gyönyörű kertet, mutatjuk a kertészek tippjeit!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-02-22

Nem csak szép, de jól alkalmazkodik is: ismerd meg az erdei tündérfürtöt

Az erdei tündérfürtöt csak imádni lehet: jól alkalmazkodik, szereti az árnyékos helyeket és nem igényel nagy törődést, legyen neked is erdei tündérfürtöd!

2024-02-06

Ezeknek az egynyári virágoknak a magját februárban kell elültetni!

Felhívjuk minden kertész figyelmét arra, hogy a február egy nagyon rövid hónap, egyet-kettőt pislogunk, és már véget is ér, pedig sok mindent most kell ültetni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Mikal C 64 WP

Gombaölő permetező szer szőlő, burgonya, zöldségnövények, szója és komló... Tovább

hálófajták

a hálók a halászat ősi eszközei; régebben növényi rostanyagokból csinálták, újabban... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés virág