A kamélia gondozása, nevelése

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a kaméliák neveléséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Tudd meg, hogyan lehet csodaszép kaméliád

A kamélia ültetésének menete

Fontos, hogy a kaméliákat nagyjából talajszintben ültesd el, és semmiképpen ne túl mélyen. Az ültetéshez ásott lyuk legfeljebb olyan mély legyen, mint a növény gyökerei, és kétszer olyan széles. Töltsd fel nagyjából 7-10 cm talajjal a lyuk alját, és paskold le. Ez után helyezd középre a növényt és kezd el feltölteni a lyukat talajjal, ügyelve rá, hogy a talaj középről kifelé lejtsen. A kamélia gyökerei 5-10 cm-rel a talaj fölé kerüljenek. A gyökérzet tetejét ne talajjal fedd be, hanem alkalmazz talajtakarót az egész gyökér körül legfeljebb 2-2,5cm vastagságban. Ha mindez megvan, öntözd meg kaméliádat alaposan.

hirdetes

Ültetés növénytartóba

A kaméliákat növénytartóba is kiültetheted, ügyelve rá, hogy jó vízelvezetésű talaj kerüljön alájuk (lehetőleg legalább 50%-os organikusanyag-tartalommal). Növénytartós ültetés esetén ajánlott kisebb, lassabban növekvő változatokat választani.

A kamélia gondozása

A kamélia talajigénye

Kaméliáknak jó vízelvezetésű talajra van szükségük, lehetőleg 6-6,5 (tehát enyhén savas) pH értékkel. Ügyelj rá, hogy a talaj mindig nyirkos maradjon.

A kamélia trágyázása

A gyökerek a hűvösebb hőmérsékleteket kedvelik, amit egy durván 5cm-es talajtakaró-réteggel oldhatsz meg tűlevélből vagy aprított fakéregből. A kaméliákat kifejezetten nekik szánt műtrágyával táplálhatod, vagy általános 10-10-10-es műtrágyával. Tedd ezt tavasszal, miután a virágok lehullottak róla. Július után ne trágyázz, mert a kései táplálástól leeshetnek a bimbók.

hirdetes

A kamélia vízigénye

A kaméliák az első néhány évben rendszeres öntözést igényelnek, az után pedig elég, ha a talaj folyamatosan nyirkos (de nem átázott) alattuk. A szárazabb éghajlatokon nyaranta több vízre is szükségük lehet. Ezzel viszont még nincs vége, a következő oldalon tartogat pár dolgot, amit érdemes elolvasnotok! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-06-20

A népszerű nyári évelő – bemutatkozik a léggömbvirág

A léggömbvirág kedvelt évelő növény, hazánkban hívják még hírharangnak, valamint ballonnövénynek is. Remek dísze lehet kertednek, ismerd meg Te is!

2021-06-19

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

Szeretnél Te is meseszép krizantémot kertedben? Mostani cikkünkbe elmondjuk a krizantém nevelés aranyszabályait, ezeket Neked is érdemes betartanod!

2021-06-14

Bemutatkozik a sétányrózsa – ismerjétek meg Ti is a pillangók kedvencét

A sétányrózsa a pillangók és a méhek egyik kedvenc virága. Neve rendkívül beszédes, ugyanis megfelelő gondozással gyorsan képes terjedni. Ismerjétek meg Ti is!

2021-06-16

Virágok a nyárra – ez az 5 növény jól tűri a szárazságot

Virágok a nyárra, avagy nyári virágok – olyan növények tartoznak elsősorban közéjük, akik rendkívül jól tűrik a forróságot, illetve a szárazságot.

További cikkek ebben a témában


emergencia

az epidermisz (bőrszövetrendszer) és az alatta levő szövetekből kialakult képződmény.... Tovább

globulinok

megközelítően gömb alakú, vízben nem, híg sóoldatokban és híg savakban oldódó egyszerű... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem virág