Így trágyázd meg megfelelően a kaméliád: kamélia áprilisi trágyázása szakszerűen!

hirdetes

Ideje megtrágyázni a kaméliát: tavaszi teendők a kaméliával

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ez az év azon időszaka, amikor a kamélia cserjék virágoznak. Arra számítasz, hogy a fényes, sötétzöld bokrok gyönyörű virágokat hoznak, de ehelyett azt tapasztalhatod, hogy a kaméliáid a túlélésért küzdenek. Ez valószínűleg a nem megfelelő trágyázás eredménye.  Ha ilyen helyzetben találod magad, ne aggódj! Ezt a rövid útmutatót azért állítottuk össze, hogy segítsen felfrissíteni tudásodat arról, mikor érdemes megtrágyázni a kaméliákat, és hogyan tudsz te is sikeres kamélia kertésszé válni. 

Kamélia trágyázása

Mikor kell megtrágyázni a kaméliát?

A tavasz (április és május) a legjobb időszak a kaméliák trágyázáshoz, mert ekkor profitálnak a legtöbbet a hozzáadott tápanyagokból. Ekkor új növekedés jelenik meg, és a növény felkészül az új virágzásra.
Meg lehet trágyázni a kaméliát ősszel (szeptember és október) is, amikor a növény felkészül a nyugalmi állapotra. Alapvető fontosságú, hogy kifejezetten kaméliák számára készült műtrágyát használj, és kövesd a csomagoláson található utasításokat a megfelelő adagolási arány érdekében. Az is előfordulhat, hogy többször meg kell műtrágyázni, hogy megfelelően fenntartsd a kaméliáid tápanyagszükségletét. 

Kamélia műtrágya: megfontolandó tippek

Mielőtt leveszed kertészkesztyűdet, vess egy pillantást a kaméliák trágyázására vonatkozó tippekre. 

1.A műtrágya vásárlása előtt meg kell vizsgálni a talaj pH-értékét. A kaméliák a legjobban a savas talajban fejlődnek, amelynek pH-ja 5,5 és 6,8 között van. A talaj tesztelése után találd meg az igényeidnek megfelelő műtrágyát.

2.A műtrágyázás előtt tisztítsd meg a bokor körül lehullott leveleket és elszáradt virágokat. Ez csökkenti a fertőzést okozó gombák kockázatát.

3.Most már kijuttathatod a műtrágyát a csomagolási utasítások szerint. Először húzd vissza a talajtakarót a műtrágyázás előtt. Ez segít megelőzni a lefolyást. Alkalmazd a műtrágyát 10 cm távolságra a törzstől az ágak végének széléig.

hirdetes

4.Tisztítsd meg az extra talajtakarót a cserje körül, és alaposan öntözd meg a megtermékenyített területet. Tartsd be a megfelelő öntözési ütemtervet és gondoskodj a megfelelő vízelvezetésről.

5.Tartsd szemmel az új magképződményeket a bokor körül. Az új magképződmények elszívhatják az energiát a növényből, és gátolhatják növekedését.

Kaméliák etetése megfelelően

Oké, a kaméliáid megfelelő táplálékot kapnak a megtermékenyítés után, és fényesek a levelei. Úgy tűnik, kemény munkád meghozza gyümölcsét. Sajnos ezek a műtrágyák nem fogják örökké táplálni a kaméliákat! Fokozatosan a kaméliáidból kifogy az élelem, és gyorsan kell valamit tenned. Tehát most egy új kérdés merül fel: „mivel etessem a kaméliáimat?”

Kaméliák etetése cserépben

Azok számára, akiknek minimális a kertben helyük, a cserépben való kamélia termesztés megmenti a helyzetet. Az örökzöld kamélia cserjék cserépben fejlődnek, de különleges gondozást igényelnek a növekedésükhöz. A kaméliák a nedves, de jó vízelvezetésű savas talajt kedvelik. Az esővíz a legjobb a kaméliák számára, mivel az enyhén savas.
Ha nincs eső, a csapvíz elegendő a növényeidnek. A kaméliák nem szeretik az állandóan felázott vagy nedves talajviszonyokat. A túlöntözés vagy az állandó nedves talaj gyökérrothadáshoz és más növényi betegségekhez vezethet, szóval ne öntöd túl őket.

hirdetes
A kamélia növényeknek megfelelő napfényre és hűvös hőmérsékletre is szükségük van a bimbózáshoz és virágzáshoz. Helyezd a növényt házad leghűvösebb részére, de mindig ügyelj arra, hogy a növény napi 8-10 órányi fényt kapjon.

Kaméliák etetése teával

A kaméliák teával való etetése javítja egészségi állapotukat és növekedésüket, mivel a tea jótékony tápanyagokat, köztük nitrogént, káliumot és nyomelemeket tartalmaz. Ezek a tápanyagok táplálják a kaméliákat és elősegítik általános jólétüket.

1.    A kaméliák teával való etetéséhez először egy fazék teát főzz le használt teazacskókból vagy laza tealevélből.
2.    Miután a tea szobahőmérsékletűre hűlt, öntözd meg a teával a kamélia növényeket, ügyelve arra, hogy az telítse a talajt a gyökerek körül.

Amellett, hogy a kaméliákat közvetlenül öntözik teával, egyes kertészek tealeveleket is használnak talajtakaróként növényeik tövében. Ez segíthet megőrizni a nedvességet a talajban, és lassan felszabadítani a tápanyagokat az idő múlásával, ahogy a tealevelek lebomlanak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-25

Nem mindegy, milyen tököt választok? Az 5 legjobb tök sütéshez, főzéshez

Melyik a legjobb sütőtök? Melyik sütőtököt érdemes választani, ami finom, és sokáig eláll otthon? Ezekhez a receptekhez valók a különböző sütni való tökök!

2023-09-27

Így védekezz az leggyakoribb őszi kertészeti betegségek és kártevők ellen

Az őszi időszakban számos betegség és kártevő is felüti a fejét. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink egészségét, fontos ismernünk és kezelnünk ezeket a problémákat

2023-09-26

5 őszi virág a veranda, terasz tökéletes dekorációjához

Kiüríteni a nyári cserepeket, és elrakni a garázs mélyére az ősz beköszöntével? Na még mit nem! Vannak csodaszép őszi virágok is, amik feldobják a verandákat...

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

medence

az állat törzsének hátulsó szakasza. Tájékai: a kereszttájék, ehhez csatlakozik kétoldalt... Tovább

előgyomrok betegségei

fontosabb kórképek: 1. Előgyomor egyszerű emésztési zavara: lényege az élőgyomrokban... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet