Így trágyázd meg megfelelően a kaméliád: kamélia áprilisi trágyázása szakszerűen!

Ideje megtrágyázni a kaméliát: tavaszi teendők a kaméliával

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ez az év azon időszaka, amikor a kamélia cserjék virágoznak. Arra számítasz, hogy a fényes, sötétzöld bokrok gyönyörű virágokat hoznak, de ehelyett azt tapasztalhatod, hogy a kaméliáid a túlélésért küzdenek. Ez valószínűleg a nem megfelelő trágyázás eredménye.  Ha ilyen helyzetben találod magad, ne aggódj! Ezt a rövid útmutatót azért állítottuk össze, hogy segítsen felfrissíteni tudásodat arról, mikor érdemes megtrágyázni a kaméliákat, és hogyan tudsz te is sikeres kamélia kertésszé válni. 

Kamélia trágyázása

Mikor kell megtrágyázni a kaméliát?

A tavasz (április és május) a legjobb időszak a kaméliák trágyázáshoz, mert ekkor profitálnak a legtöbbet a hozzáadott tápanyagokból. Ekkor új növekedés jelenik meg, és a növény felkészül az új virágzásra.
Meg lehet trágyázni a kaméliát ősszel (szeptember és október) is, amikor a növény felkészül a nyugalmi állapotra. Alapvető fontosságú, hogy kifejezetten kaméliák számára készült műtrágyát használj, és kövesd a csomagoláson található utasításokat a megfelelő adagolási arány érdekében. Az is előfordulhat, hogy többször meg kell műtrágyázni, hogy megfelelően fenntartsd a kaméliáid tápanyagszükségletét. 

Kamélia műtrágya: megfontolandó tippek

Mielőtt leveszed kertészkesztyűdet, vess egy pillantást a kaméliák trágyázására vonatkozó tippekre. 

1.A műtrágya vásárlása előtt meg kell vizsgálni a talaj pH-értékét. A kaméliák a legjobban a savas talajban fejlődnek, amelynek pH-ja 5,5 és 6,8 között van. A talaj tesztelése után találd meg az igényeidnek megfelelő műtrágyát.

2.A műtrágyázás előtt tisztítsd meg a bokor körül lehullott leveleket és elszáradt virágokat. Ez csökkenti a fertőzést okozó gombák kockázatát.

3.Most már kijuttathatod a műtrágyát a csomagolási utasítások szerint. Először húzd vissza a talajtakarót a műtrágyázás előtt. Ez segít megelőzni a lefolyást. Alkalmazd a műtrágyát 10 cm távolságra a törzstől az ágak végének széléig.

4.Tisztítsd meg az extra talajtakarót a cserje körül, és alaposan öntözd meg a megtermékenyített területet. Tartsd be a megfelelő öntözési ütemtervet és gondoskodj a megfelelő vízelvezetésről.

5.Tartsd szemmel az új magképződményeket a bokor körül. Az új magképződmények elszívhatják az energiát a növényből, és gátolhatják növekedését.

Kaméliák etetése megfelelően

Oké, a kaméliáid megfelelő táplálékot kapnak a megtermékenyítés után, és fényesek a levelei. Úgy tűnik, kemény munkád meghozza gyümölcsét. Sajnos ezek a műtrágyák nem fogják örökké táplálni a kaméliákat! Fokozatosan a kaméliáidból kifogy az élelem, és gyorsan kell valamit tenned. Tehát most egy új kérdés merül fel: „mivel etessem a kaméliáimat?”

Kaméliák etetése cserépben

Azok számára, akiknek minimális a kertben helyük, a cserépben való kamélia termesztés megmenti a helyzetet. Az örökzöld kamélia cserjék cserépben fejlődnek, de különleges gondozást igényelnek a növekedésükhöz. A kaméliák a nedves, de jó vízelvezetésű savas talajt kedvelik. Az esővíz a legjobb a kaméliák számára, mivel az enyhén savas.
Ha nincs eső, a csapvíz elegendő a növényeidnek. A kaméliák nem szeretik az állandóan felázott vagy nedves talajviszonyokat. A túlöntözés vagy az állandó nedves talaj gyökérrothadáshoz és más növényi betegségekhez vezethet, szóval ne öntöd túl őket.
A kamélia növényeknek megfelelő napfényre és hűvös hőmérsékletre is szükségük van a bimbózáshoz és virágzáshoz. Helyezd a növényt házad leghűvösebb részére, de mindig ügyelj arra, hogy a növény napi 8-10 órányi fényt kapjon.

Kaméliák etetése teával

A kaméliák teával való etetése javítja egészségi állapotukat és növekedésüket, mivel a tea jótékony tápanyagokat, köztük nitrogént, káliumot és nyomelemeket tartalmaz. Ezek a tápanyagok táplálják a kaméliákat és elősegítik általános jólétüket.

1.    A kaméliák teával való etetéséhez először egy fazék teát főzz le használt teazacskókból vagy laza tealevélből.
2.    Miután a tea szobahőmérsékletűre hűlt, öntözd meg a teával a kamélia növényeket, ügyelve arra, hogy az telítse a talajt a gyökerek körül.

Amellett, hogy a kaméliákat közvetlenül öntözik teával, egyes kertészek tealeveleket is használnak talajtakaróként növényeik tövében. Ez segíthet megőrizni a nedvességet a talajban, és lassan felszabadítani a tápanyagokat az idő múlásával, ahogy a tealevelek lebomlanak.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-22

Kiirthatatlan gyomnövények a kertben? Ezektől minél előbb szabadulj meg!

Vannak olyan gyomnövények, amelyek mindent megtesznek azért, hogy átvegyék az uralmat a kertben. Vedd fel velük a harcot, olvasd el cikkünket a gyomokról.

2024-07-22

Mit ültess a fák alá? Ellenálló, árnyéktűrő növények a kertben

Vannak olyan árnyéktűrő növények, amelyek jól érzik magukat a fák tövében is. Tippek a fák alatti ültetéshez, hogy növényeid árnyékos helyen is jól fejlődjenek.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

víz körforgása

a víz jelentős tömegét az óceánok és a tengerek képezik, ezekből származnak a... Tovább

14/2007. (III. 1.) FVM rendelet

a 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet