Kakukkfű termesztése otthon

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A kakukkfű termesztése - Tippek/trükkök szakértőktől!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Az apró, örökzöld, világos lila virágú kakukkfüvet már az egyiptomiak és a görögök is alkalmazták különféle célokra. A már ilyen ókori kultúrák idején is népszerű fűszernövény hamarosan Európát is meghódította, ahol ételek ízesítésére, ajándékként, vagy füstölőként használták az emberek.

Hasznos tanácsok a kakukkfű termesztéséhez

Manapság egészségügyi hatásai is pontosabban ismertek, persze elsődlegesen továbbra is gasztronómiai célokra szokás felhasználni. Ha még nem ismered a kakukkfüvet, akkor itt van néhány hasznos és érdekes indok, hogy miért van ott a helye minden kertben! 

Kakukkfű termesztésének előnyei –Nagyon ellenálló és egyszerűen termeszthető

A kakukkfű egy erősen hidegtűrő, könnyedén termeszthető gyógynövény, és csupán minimális odafigyelést igényel, miután megerősödik. Remekül érzi magát agyagos vagy homokos talajban, és teljesen, vagy részben napos területeken. Érdemes palántákkal kezdeni az ültetést, mert a magvak általában egyenetlenül csíráznak ki. Ha kertedben társültetést alkalmazol, akkor a kakukkfüvet érdemes a káposzták közelébe helyezni. Amennyiben kakukkfüvedet házon belül neveled, biztosíts legalább 6 órányi közvetlen napfényt neki minden egyes nap, és tartsd átlagos hőmérsékletű és páratartalmú szobában. Az öntözések között várj, míg a talaj felső része kiszárad.

hirdetes

Kakukkfű termesztésének előnyei – Csodás illata van

Ha illatos kertet szeretnél, vagy otthonod levegőjét szeretnéd kellemes aromával dúsítani, akkor a kakukkfű a neked való gyógynövény. Nem elég, hogy pofonegyszerűen termeszthető, de nagyon jellegzetes, lóheréhez hasonló illattal rendelkezik. Nem csoda, hogy már az ókorban is füstölőnek használták. 

hirdetes

Kakukkfű termesztésének előnyei –Űzi a kerti kártevőket

Már csak azért is megéri kakukkfüvet ültetni a kertbe, mert segít távol tartani az olyan kártevőket, mint a liszteskéket, az U betűs aranybaglyokat, a paradicsomhernyőt, és számos egyéb rovart is.

Kakukkfű termesztésének előnyei –Vonzza a beporzókat

Ki a kártevőkkel, be a segítőkkel – a kakukkfüvet (mint a legtöbb gyógynövényt) imádják a beporzásért felelős állatok – többek között a lepkék és a méhek. Ezek a kedves kis rovarok nem csak a beporzásban segítenek, de élettel és színekkel is feltöltik kertedet. Nézzük, mire lehet felhasználni a kakukkfüvet, a következő oldalon elmondom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


alaptakarmány

az az adag, amelyet bizonyos állatcsoport minden egyede — termelésétől függetlenül... Tovább

len (Linum usitatissimum L.)

a lenfélék (Linaceae) családjához tartozó olaj- és rostnövény. Orsógyökere 80-100 cm-re... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés