Miért (és hogyan) védd meg kaktuszaidat az esőtől? Kaktuszok mennyi esőt szeretnek?

Miért (és hogyan) védd meg kaktuszaidat az esőtől?

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A kaktuszok és más pozsgásnövények alapvetően száraz körülmények között érzik jól magukat, hiszen természetes élőhelyükön is ehhez szoktak hozzá. Éppen ezért valamilyen védelmet érdemes biztosítani számukra, hiszen egy heves esőzés súlyos károkat tehet bennük. Mi a teendő tehát, ha fedetlen helyen tartod őket?

Miért védd meg kaktuszaidat az esőtől?

A kaktuszok és más pozsgások védelme az esőtől

Az eső első sorban azért veszélyezteti a kaktuszokat és más pozsgásokat, mert nem szeretnek vizes, átázott talajban ácsorogni. Éppen ezért az egyik legjobb módszer olyan növénytartókba ültetni őket, amelyek alján vízelvezető nyílások vannak. Ilyenkor az enyhe esőzések nem feltétlenül okoznak majd problémákat növényeid számára, hevesebb zivatarokban pedig könnyedén fedett helyre viheted őket.

A pozsgás növények (közéjük tartoznak a kaktuszok is) vastag leveleikben tárolják a fennmaradásukhoz szükséges vizet. Ez persze nem egy végtelen tartalék, de ennek köszönhetően a pozsgásoknak ritkábban van szükségük öntözésre, mint más növényeknek. Ha azt látod, hogy kaktuszaid és más pozsgás palántáid levelei vastagon duzzadnak, akkor ez azt jelenti, hogy tele vannak vízzel.

A kaktuszok különösen hatékonyak a víz elraktározásában. Ez nem meglepő, elvégre a legtöbb kaktuszfaj sivatagi körülményekhez szokott, ahol gyakran napokig vagy évekig sem találkoznak vízzel. Többségük számára tehát egyáltalán nem jelent problémát, ha napokig vagy akár hetekig sem öntözik őket.

A megfelelő talajkeverék kaktuszok és más pozsgások számára

Egy enyhe eső tehát még önmagában nem jelet problémát, de egy nagyobb esőzés már súlyos károkat tehet kaktuszaidban. Még h a megfelelő talajkeverékbe is ültetik, a kaktuszok egyszerűen nem képesek elviselni, ha sokáig kell nedves talajban ácsorogniuk.

Ha tehát pozsgásaid és kaktuszaid olyan helyre ültetted a kertben, ahol gyakran érheti őket víz (és nem tudod máshová vinni őket), akkor muszáj lesz valamilyen maradandó védelmet nyújtani nekik ez ellen.

A kaktuszok táptalaját durvaszemű homokkal, vagy apró kavicsokkal ajánlott kiegészíteni. Ez jelentősen javítja a talaj vízelvezetését. Ezt persze az előtt ajánlott elvégezni, hogy elültetnéd kaktuszaidat az ágyásokba vagy növénytartókba (de mindkét esetben fontos).

Egyes helyeken fedett emelt ágyásokra lehet szükség, hogy a kaktuszok életben maradhassanak az esős időszakokban. Egy lejtős rész szintén ideális hely lehet egy kaktuszágyás számára, hiszen a víz itt könnyebben elfolyik majd a gyökereiktől.

Ha kaktuszaid véletlenül mégis a szabad ég alatt maradnak egy heves esőzés idejére, a következő napokban rendszeresen ellenőrizd őket, és nézd meg, hogy a talaj elkezdett-e kiszáradni alattuk. Ha nem, akkor sok esetben jobb ötlet átültetni őket száraz talajba, mint megkockáztatni, hogy kirohadjanak. Ha a rothadás mégis megkezdődik, vágd le a sérült részeket a kaktuszokról és ültesd át őket máshová.

Mindig tartsd észben, hogy egy-egy esőzés bármikor lecsaphat kaktuszaidra, ezért jó, ha van egy terved ezekre az esetekre. Ez lehet egy kihúzható ponyva, vagy egy olyan növénytartó, amit könnyedén fedett helyre tudsz vinni, míg el nem áll az eső.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-22

Mit ültess a fák alá? Ellenálló, árnyéktűrő növények a kertben

Vannak olyan árnyéktűrő növények, amelyek jól érzik magukat a fák tövében is. Tippek a fák alatti ültetéshez, hogy növényeid árnyékos helyen is jól fejlődjenek.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

malacok elválasztása

az elválasztással a malacoktól megvonják a kocatejet. Időpontjának helyes megválasztása a... Tovább

15/2006. (II. 22.) FVM rendelet

a földmûvelésügyi ágazathoz tartozó szakképesítésekre szervezhetõ mesterképzés szakmai... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés Növényvédelem virág virágtermesztés