Miért (és hogyan) védd meg kaktuszaidat az esőtől? Kaktuszok mennyi esőt szeretnek?

hirdetes

Miért (és hogyan) védd meg kaktuszaidat az esőtől?

VN

A kaktuszok és más pozsgásnövények alapvetően száraz körülmények között érzik jól magukat, hiszen természetes élőhelyükön is ehhez szoktak hozzá. Éppen ezért valamilyen védelmet érdemes biztosítani számukra, hiszen egy heves esőzés súlyos károkat tehet bennük. Mi a teendő tehát, ha fedetlen helyen tartod őket?

Miért védd meg kaktuszaidat az esőtől?

A kaktuszok és más pozsgások védelme az esőtől

Az eső első sorban azért veszélyezteti a kaktuszokat és más pozsgásokat, mert nem szeretnek vizes, átázott talajban ácsorogni. Éppen ezért az egyik legjobb módszer olyan növénytartókba ültetni őket, amelyek alján vízelvezető nyílások vannak. Ilyenkor az enyhe esőzések nem feltétlenül okoznak majd problémákat növényeid számára, hevesebb zivatarokban pedig könnyedén fedett helyre viheted őket.

A pozsgás növények (közéjük tartoznak a kaktuszok is) vastag leveleikben tárolják a fennmaradásukhoz szükséges vizet. Ez persze nem egy végtelen tartalék, de ennek köszönhetően a pozsgásoknak ritkábban van szükségük öntözésre, mint más növényeknek. Ha azt látod, hogy kaktuszaid és más pozsgás palántáid levelei vastagon duzzadnak, akkor ez azt jelenti, hogy tele vannak vízzel.

A kaktuszok különösen hatékonyak a víz elraktározásában. Ez nem meglepő, elvégre a legtöbb kaktuszfaj sivatagi körülményekhez szokott, ahol gyakran napokig vagy évekig sem találkoznak vízzel. Többségük számára tehát egyáltalán nem jelent problémát, ha napokig vagy akár hetekig sem öntözik őket.

hirdetes

A megfelelő talajkeverék kaktuszok és más pozsgások számára

Egy enyhe eső tehát még önmagában nem jelet problémát, de egy nagyobb esőzés már súlyos károkat tehet kaktuszaidban. Még h a megfelelő talajkeverékbe is ültetik, a kaktuszok egyszerűen nem képesek elviselni, ha sokáig kell nedves talajban ácsorogniuk.

Ha tehát pozsgásaid és kaktuszaid olyan helyre ültetted a kertben, ahol gyakran érheti őket víz (és nem tudod máshová vinni őket), akkor muszáj lesz valamilyen maradandó védelmet nyújtani nekik ez ellen.

A kaktuszok táptalaját durvaszemű homokkal, vagy apró kavicsokkal ajánlott kiegészíteni. Ez jelentősen javítja a talaj vízelvezetését. Ezt persze az előtt ajánlott elvégezni, hogy elültetnéd kaktuszaidat az ágyásokba vagy növénytartókba (de mindkét esetben fontos).

hirdetes

Egyes helyeken fedett emelt ágyásokra lehet szükség, hogy a kaktuszok életben maradhassanak az esős időszakokban. Egy lejtős rész szintén ideális hely lehet egy kaktuszágyás számára, hiszen a víz itt könnyebben elfolyik majd a gyökereiktől.

Ha kaktuszaid véletlenül mégis a szabad ég alatt maradnak egy heves esőzés idejére, a következő napokban rendszeresen ellenőrizd őket, és nézd meg, hogy a talaj elkezdett-e kiszáradni alattuk. Ha nem, akkor sok esetben jobb ötlet átültetni őket száraz talajba, mint megkockáztatni, hogy kirohadjanak. Ha a rothadás mégis megkezdődik, vágd le a sérült részeket a kaktuszokról és ültesd át őket máshová.

Mindig tartsd észben, hogy egy-egy esőzés bármikor lecsaphat kaktuszaidra, ezért jó, ha van egy terved ezekre az esetekre. Ez lehet egy kihúzható ponyva, vagy egy olyan növénytartó, amit könnyedén fedett helyre tudsz vinni, míg el nem áll az eső.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-10-03

A kínai bazsarózsa termesztése és gondozása - Kerti bazsarózsa

Kevés növény rendelkezik hosszabb termesztési múlttal vagy fontosabb szerepet a díszkertészetben, mint a bazsarózsa. A bazsarózsa gondozása, nevelése és fajtái

2022-10-03

Növények, amik a teljes árnyékban is jól érzik magukat

A teljes árnyékban növekvő növények keresése kihívásokkal teli munka. Kerted egy része egésznap teljes árnyékban van? Így is gondozhatsz ott növényeket!

2022-10-03

Az 5 legjobb formára metszhető cserje féle

Változtasd műalkotásokká ezeket a törpe fákat, cserjéket! Ezekkel a cserjékkel mindig szépen mutat majd a kerted, mint egy igazi műalkotás! Cserje metszés

2022-10-03

5 népszerű kancsó növény – Ha izgalmas növényeket szeretnél a kertedbe

A kancsónövények az egyik legszórakoztatóbb növények, amelyet termeszthetsz. A híres Vénusz légycsapójához hasonlóan a különleges kancsónövények is húsevők.

2022-10-03

Hogyan termesztjük és gondozzuk Abeliát

Az élénk lombozatáról és a hosszú virágzási idejéről ismert Abelia nemzetség mintegy 30 lombhullató és örökzöld cserjefajtából áll. Így termeszd otthon!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-09-12

Növénygyökerekkel kapcsolatos problémák: Miért pusztulnak el a növényeim ugyanazon a helyen?

„Segítség, minden növényem elpusztul!” Ez az egyik leggyakoribb probléma mind a kezdő, mind a tapasztalt termelők körében.Miért megy tönkre minden növény?

További cikkek ebben a témában


kapálás

ősi talajmunka. Célja a talaj fellazítása, porhanyítása, a cserepek megtörése, a gyomok... Tovább

bundák osztályozása

a juhok nyírását követő művelet, amikor a színgyapjút elkülönítik a ->buné csekélyebb... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés Növényvédelem virág virágtermesztés