Miért (és hogyan) védd meg kaktuszaidat az esőtől? Kaktuszok mennyi esőt szeretnek?

Miért (és hogyan) védd meg kaktuszaidat az esőtől?

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A kaktuszok és más pozsgásnövények alapvetően száraz körülmények között érzik jól magukat, hiszen természetes élőhelyükön is ehhez szoktak hozzá. Éppen ezért valamilyen védelmet érdemes biztosítani számukra, hiszen egy heves esőzés súlyos károkat tehet bennük. Mi a teendő tehát, ha fedetlen helyen tartod őket?

Miért védd meg kaktuszaidat az esőtől?

A kaktuszok és más pozsgások védelme az esőtől

Az eső első sorban azért veszélyezteti a kaktuszokat és más pozsgásokat, mert nem szeretnek vizes, átázott talajban ácsorogni. Éppen ezért az egyik legjobb módszer olyan növénytartókba ültetni őket, amelyek alján vízelvezető nyílások vannak. Ilyenkor az enyhe esőzések nem feltétlenül okoznak majd problémákat növényeid számára, hevesebb zivatarokban pedig könnyedén fedett helyre viheted őket.

A pozsgás növények (közéjük tartoznak a kaktuszok is) vastag leveleikben tárolják a fennmaradásukhoz szükséges vizet. Ez persze nem egy végtelen tartalék, de ennek köszönhetően a pozsgásoknak ritkábban van szükségük öntözésre, mint más növényeknek. Ha azt látod, hogy kaktuszaid és más pozsgás palántáid levelei vastagon duzzadnak, akkor ez azt jelenti, hogy tele vannak vízzel.

A kaktuszok különösen hatékonyak a víz elraktározásában. Ez nem meglepő, elvégre a legtöbb kaktuszfaj sivatagi körülményekhez szokott, ahol gyakran napokig vagy évekig sem találkoznak vízzel. Többségük számára tehát egyáltalán nem jelent problémát, ha napokig vagy akár hetekig sem öntözik őket.

A megfelelő talajkeverék kaktuszok és más pozsgások számára

Egy enyhe eső tehát még önmagában nem jelet problémát, de egy nagyobb esőzés már súlyos károkat tehet kaktuszaidban. Még h a megfelelő talajkeverékbe is ültetik, a kaktuszok egyszerűen nem képesek elviselni, ha sokáig kell nedves talajban ácsorogniuk.

Ha tehát pozsgásaid és kaktuszaid olyan helyre ültetted a kertben, ahol gyakran érheti őket víz (és nem tudod máshová vinni őket), akkor muszáj lesz valamilyen maradandó védelmet nyújtani nekik ez ellen.

A kaktuszok táptalaját durvaszemű homokkal, vagy apró kavicsokkal ajánlott kiegészíteni. Ez jelentősen javítja a talaj vízelvezetését. Ezt persze az előtt ajánlott elvégezni, hogy elültetnéd kaktuszaidat az ágyásokba vagy növénytartókba (de mindkét esetben fontos).

Egyes helyeken fedett emelt ágyásokra lehet szükség, hogy a kaktuszok életben maradhassanak az esős időszakokban. Egy lejtős rész szintén ideális hely lehet egy kaktuszágyás számára, hiszen a víz itt könnyebben elfolyik majd a gyökereiktől.

Ha kaktuszaid véletlenül mégis a szabad ég alatt maradnak egy heves esőzés idejére, a következő napokban rendszeresen ellenőrizd őket, és nézd meg, hogy a talaj elkezdett-e kiszáradni alattuk. Ha nem, akkor sok esetben jobb ötlet átültetni őket száraz talajba, mint megkockáztatni, hogy kirohadjanak. Ha a rothadás mégis megkezdődik, vágd le a sérült részeket a kaktuszokról és ültesd át őket máshová.

Mindig tartsd észben, hogy egy-egy esőzés bármikor lecsaphat kaktuszaidra, ezért jó, ha van egy terved ezekre az esetekre. Ez lehet egy kihúzható ponyva, vagy egy olyan növénytartó, amit könnyedén fedett helyre tudsz vinni, míg el nem áll az eső.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Egy kertész szerint ezt kell tenned, ha a paradicsom palántád lábszáras lett

Sokatok már nevelgetni a paradicsom palántáit és észrevehetitek, hogy lábszáras lehet néhány növény, de van rág megoldás, kövessétek ezeket a tippeket ti is!

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-15

5+1 érdekesség, amit nem tudtál a tavirózsáról

Fedezz fel lenyűgöző érdekességeket a tavirózsákról! Tudj meg többet a Hévízi-tó különleges virágairól, a fehér tündérrózsák sorsáról és sok más meglepetésről!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

feltalaj

agronómiai fogalom; művelőeszközökkel kialakított, 30—40 cm-es talajréteg. A... Tovább

farok

a gerincesek törzsének hátulsó, csigolyákból (számuk az emlős háziállatokban 3—25)... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés Növényvédelem virág virágtermesztés