Miért (és hogyan) védd meg kaktuszaidat az esőtől? Kaktuszok mennyi esőt szeretnek?

hirdetes

Miért (és hogyan) védd meg kaktuszaidat az esőtől?

VN

A kaktuszok és más pozsgásnövények alapvetően száraz körülmények között érzik jól magukat, hiszen természetes élőhelyükön is ehhez szoktak hozzá. Éppen ezért valamilyen védelmet érdemes biztosítani számukra, hiszen egy heves esőzés súlyos károkat tehet bennük. Mi a teendő tehát, ha fedetlen helyen tartod őket?

Miért védd meg kaktuszaidat az esőtől?

A kaktuszok és más pozsgások védelme az esőtől

Az eső első sorban azért veszélyezteti a kaktuszokat és más pozsgásokat, mert nem szeretnek vizes, átázott talajban ácsorogni. Éppen ezért az egyik legjobb módszer olyan növénytartókba ültetni őket, amelyek alján vízelvezető nyílások vannak. Ilyenkor az enyhe esőzések nem feltétlenül okoznak majd problémákat növényeid számára, hevesebb zivatarokban pedig könnyedén fedett helyre viheted őket.

A pozsgás növények (közéjük tartoznak a kaktuszok is) vastag leveleikben tárolják a fennmaradásukhoz szükséges vizet. Ez persze nem egy végtelen tartalék, de ennek köszönhetően a pozsgásoknak ritkábban van szükségük öntözésre, mint más növényeknek. Ha azt látod, hogy kaktuszaid és más pozsgás palántáid levelei vastagon duzzadnak, akkor ez azt jelenti, hogy tele vannak vízzel.

A kaktuszok különösen hatékonyak a víz elraktározásában. Ez nem meglepő, elvégre a legtöbb kaktuszfaj sivatagi körülményekhez szokott, ahol gyakran napokig vagy évekig sem találkoznak vízzel. Többségük számára tehát egyáltalán nem jelent problémát, ha napokig vagy akár hetekig sem öntözik őket.

hirdetes

A megfelelő talajkeverék kaktuszok és más pozsgások számára

Egy enyhe eső tehát még önmagában nem jelet problémát, de egy nagyobb esőzés már súlyos károkat tehet kaktuszaidban. Még h a megfelelő talajkeverékbe is ültetik, a kaktuszok egyszerűen nem képesek elviselni, ha sokáig kell nedves talajban ácsorogniuk.

Ha tehát pozsgásaid és kaktuszaid olyan helyre ültetted a kertben, ahol gyakran érheti őket víz (és nem tudod máshová vinni őket), akkor muszáj lesz valamilyen maradandó védelmet nyújtani nekik ez ellen.

A kaktuszok táptalaját durvaszemű homokkal, vagy apró kavicsokkal ajánlott kiegészíteni. Ez jelentősen javítja a talaj vízelvezetését. Ezt persze az előtt ajánlott elvégezni, hogy elültetnéd kaktuszaidat az ágyásokba vagy növénytartókba (de mindkét esetben fontos).

hirdetes

Egyes helyeken fedett emelt ágyásokra lehet szükség, hogy a kaktuszok életben maradhassanak az esős időszakokban. Egy lejtős rész szintén ideális hely lehet egy kaktuszágyás számára, hiszen a víz itt könnyebben elfolyik majd a gyökereiktől.

Ha kaktuszaid véletlenül mégis a szabad ég alatt maradnak egy heves esőzés idejére, a következő napokban rendszeresen ellenőrizd őket, és nézd meg, hogy a talaj elkezdett-e kiszáradni alattuk. Ha nem, akkor sok esetben jobb ötlet átültetni őket száraz talajba, mint megkockáztatni, hogy kirohadjanak. Ha a rothadás mégis megkezdődik, vágd le a sérült részeket a kaktuszokról és ültesd át őket máshová.

Mindig tartsd észben, hogy egy-egy esőzés bármikor lecsaphat kaktuszaidra, ezért jó, ha van egy terved ezekre az esetekre. Ez lehet egy kihúzható ponyva, vagy egy olyan növénytartó, amit könnyedén fedett helyre tudsz vinni, míg el nem áll az eső.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-05-16

Ezzel az 5 tippel meggyógyíthatod a muskátlid!

A muskátli levele könnyen megsárgulhat, szemölcsös lehet és a gondos öntözés mellett is elhervadhat a virága. Ezzel az 5 módszerrel megmentheted a muskátlid!

2022-05-16

7 virág az árnyékos erkélyre, amik így is tündökölnek

A balkonnövények sokkal inkább szeretik a félárnyékot a tűzőnapnál! Mutatjuk a legszebb árnyéktűrő balkonvirágokat, amik biztosan feldobják az erkélyed!

2022-05-16

Nincs időd a kerttel foglalkozni? - 4 tipp, hogyan legyen vad, mégis rendezett kerted

Nem csak a tökéletesre nyírt fű és a gömbformára nyírt bokrok, az elburjánzott növények is mutathatnak jól és még környezeti szempontból is hasznos lehet!

2022-05-09

A legújabb trend: gyümölcs és zöldség dekoráció az esküvőkön

Nem tudnánk ennél jobb irányt elképzelni az esküvői dekorációban, mint hogy gyümölcsök és különböző zöldségek váltsák fel a habos masnikat, virágos végteleneket.

2022-05-16

Így lesz zöldebb a kerted a szomszédénál! – 4 trükk a kertészektől

Mikor és milyen gyakran locsoljuk a füvet, hogy az zöld és egészséges legyen? Nézd meg milyen trükköket árultak el a szakértőink, hogy zöldebb kegyen a fű!

2022-05-09

Készíts Te is sziklakertet! – Ez a 8 virág gyönyörűen mutat és még különösebb gondozást sem igényelnek!

Egy sziklakert egész évben mediterrán hangulatot varázsol a kertbe, ráadásul minimális törődést igényel, ha a megfelelő fénytűrő virágokkal ülteted be!

2022-05-10

Így turbózd fel a talaj minőségét fillérekből! – Trükkök a kertészektől

A növények fejlődésére óriási hatással van a talaj minősége, ezért az egyik legfontosabb feladat, hogy növényeink számára biztosítsuk a megfelelő termőföldet.

2022-05-04

Májusi kerti munkák – Nézd meg milyen feladatokat kell elvégezned májusban a kertben!

Májusban már az idő is melegebb, így a hajnali fagyoktól sem kell tartanunk és az élet is beindul. Ezeket a feladatokat kell ellátnod a kertedben májusban!

További cikkek ebben a témában


immunválasz

az antigén hatására a szervezetben létrejött reakciók összessége, amely az immunrendszer és... Tovább

eszközlekötés

a mg. vállalat rendelkezésére álló eszközök összessége, beleértve az összes... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés Növényvédelem virág virágtermesztés