Miért (és hogyan) védd meg kaktuszaidat az esőtől? Kaktuszok mennyi esőt szeretnek?

hirdetes

Miért (és hogyan) védd meg kaktuszaidat az esőtől?

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kaktuszok és más pozsgásnövények alapvetően száraz körülmények között érzik jól magukat, hiszen természetes élőhelyükön is ehhez szoktak hozzá. Éppen ezért valamilyen védelmet érdemes biztosítani számukra, hiszen egy heves esőzés súlyos károkat tehet bennük. Mi a teendő tehát, ha fedetlen helyen tartod őket?

Miért védd meg kaktuszaidat az esőtől?

A kaktuszok és más pozsgások védelme az esőtől

Az eső első sorban azért veszélyezteti a kaktuszokat és más pozsgásokat, mert nem szeretnek vizes, átázott talajban ácsorogni. Éppen ezért az egyik legjobb módszer olyan növénytartókba ültetni őket, amelyek alján vízelvezető nyílások vannak. Ilyenkor az enyhe esőzések nem feltétlenül okoznak majd problémákat növényeid számára, hevesebb zivatarokban pedig könnyedén fedett helyre viheted őket.

A pozsgás növények (közéjük tartoznak a kaktuszok is) vastag leveleikben tárolják a fennmaradásukhoz szükséges vizet. Ez persze nem egy végtelen tartalék, de ennek köszönhetően a pozsgásoknak ritkábban van szükségük öntözésre, mint más növényeknek. Ha azt látod, hogy kaktuszaid és más pozsgás palántáid levelei vastagon duzzadnak, akkor ez azt jelenti, hogy tele vannak vízzel.

A kaktuszok különösen hatékonyak a víz elraktározásában. Ez nem meglepő, elvégre a legtöbb kaktuszfaj sivatagi körülményekhez szokott, ahol gyakran napokig vagy évekig sem találkoznak vízzel. Többségük számára tehát egyáltalán nem jelent problémát, ha napokig vagy akár hetekig sem öntözik őket.

hirdetes

A megfelelő talajkeverék kaktuszok és más pozsgások számára

Egy enyhe eső tehát még önmagában nem jelet problémát, de egy nagyobb esőzés már súlyos károkat tehet kaktuszaidban. Még h a megfelelő talajkeverékbe is ültetik, a kaktuszok egyszerűen nem képesek elviselni, ha sokáig kell nedves talajban ácsorogniuk.

Ha tehát pozsgásaid és kaktuszaid olyan helyre ültetted a kertben, ahol gyakran érheti őket víz (és nem tudod máshová vinni őket), akkor muszáj lesz valamilyen maradandó védelmet nyújtani nekik ez ellen.

A kaktuszok táptalaját durvaszemű homokkal, vagy apró kavicsokkal ajánlott kiegészíteni. Ez jelentősen javítja a talaj vízelvezetését. Ezt persze az előtt ajánlott elvégezni, hogy elültetnéd kaktuszaidat az ágyásokba vagy növénytartókba (de mindkét esetben fontos).

hirdetes

Egyes helyeken fedett emelt ágyásokra lehet szükség, hogy a kaktuszok életben maradhassanak az esős időszakokban. Egy lejtős rész szintén ideális hely lehet egy kaktuszágyás számára, hiszen a víz itt könnyebben elfolyik majd a gyökereiktől.

Ha kaktuszaid véletlenül mégis a szabad ég alatt maradnak egy heves esőzés idejére, a következő napokban rendszeresen ellenőrizd őket, és nézd meg, hogy a talaj elkezdett-e kiszáradni alattuk. Ha nem, akkor sok esetben jobb ötlet átültetni őket száraz talajba, mint megkockáztatni, hogy kirohadjanak. Ha a rothadás mégis megkezdődik, vágd le a sérült részeket a kaktuszokról és ültesd át őket máshová.

Mindig tartsd észben, hogy egy-egy esőzés bármikor lecsaphat kaktuszaidra, ezért jó, ha van egy terved ezekre az esetekre. Ez lehet egy kihúzható ponyva, vagy egy olyan növénytartó, amit könnyedén fedett helyre tudsz vinni, míg el nem áll az eső.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-21

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

A kertészkedés a színekről, a kis helyeken való ültetésről és az őshonos növényekről szól majd idén. Íme, mit kell ültetni, hogy élvezd ezeket a kerti trendeket.

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-20

Függő virágok? Ez a 7 virág mutat a legjobban lógó virágkosarakban!

A gyönyörű virágokkal teli függő kosarak mindenképpen különleges, vonzó megjelenést kölcsönöznek majd a kis otthonod környékének ezekkel a csodás virágokkal.

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

idegszövet

a többsejtű állatok iegdifferenciáltabb, az —>idegrendszert felépítő szövete.... Tovább

ujraértékelés

az —>állóeszközök — hatósági utasításra elrendelt — értékadatainak... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés Növényvédelem virág virágtermesztés