A kajszibarack gondozása, a kajszibarack metszése, a kajszibarack termesztése - tudj meg most mindent

Az isteni kajszibarack titka – Szakértői tippek a kajszi termesztéséhez

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kajszibarack (Prunus armeniaca) igazi ízét csak akkor élvezheti az ember, ha a saját kertjében termeli meg magának ezt az édes, puha finomságot. A kajszibarack azonban nem csupán finom, hanem egy kifejezetten sokoldalú gyümölcs is, amit frissen, kiszárítva vagy különféle módszerekkel tartósítva is fogyaszthat az ember (hogy csak néhány példát említsünk). A kajszibarackok a Földközi-tenger térségéből származnak, így melegkedvelő növényeknek számítanak. Termésük – más barackokhoz és a szilvákhoz hasonlóan – csonthéjas. Ha kíváncsi vagy, hogy hogyan szerezhetsz magadnak igazi házi kajszibarackokat, akkor íme minden, amit egy kertésznek a kajszibarack termesztéséről tudnia kell!

A kajszibarack gondozása szakértői szemmel

A kajszibarack fajtái

A kajszibarack legtöbb fajtája öntermékeny, tehát nincs szükségük egy második fára, hogy teremni tudjanak. Így ha csak egyetlen egynek van helye kertedben, akkor is élvezheted majd mennyei terméseit! Érdemes azonban észben tartani, hogy ha két kajszibarackfát termesztesz egymás mellett, akkor nagyobb hozamra is számíthatsz.

Autumn Royal – Ez kajszibarack kerek, közepes méretű, kemény húsú terméseket hoz, amelyek kiválóak befőzésre, szárításra és persze friss fogyasztásra is. Sok kajszibaracknál kevesebb fagyos órát igényel, és USDA 6-9 zónákban érzi jól magát. Ezeken a területeken (így hazánkban is) általában szeptemberre érik be.

Chinese – Ez a citromos-narancssárgás színű kajszibarack közepes méretű terméseket hoz, amelyek íze édeskés, de visszafogottabb. A fák nagyon termékenyek, önállóan is képesek teremni és viszonylag korán szüretelhetők. Nagyszerű beporzó fél is lehet más kajszibarackfák számára, amelyek igénylik ezt. Csonthéjas magva nem tapad a húsához, kiszárítva pedig felnyitható és ehető is. 4-8 USDA zónákban érzi jól magát.

Garden Annie Dwarf – Ez a törpeméretű kajszibarackfa mindössze 2,5-3 méter magasra nő meg, így akár egy nagyobb ládában vagy cserépben is nevelhető, ráadásul öntermékeny is, tehát nincs szüksége társra. Már látványos virágai miatt is érdemes tartani dísznövényként, de a pompa után remek minőségű, kemény, közepes méretű terméseket is hoz. Ez a kajszibarackfa 6-9 USDA zónákban érzi jól magát, és, mivel későn virágzik, a tavaszi fagyok sem igazán veszélyeztetik.

Goldcot – A Goldcot kajszibarackot kifejezetten Michigan állam hideg időjárásához tenyésztették ki, így 800 órányi hideg időre van szüksége. Ezt a későn virágzó típust nem fenyegetik a váratlan tavaszi fagyok, amik könnyedén végeznek más növények virágaival. A 4-8 USDA zónákban terem a legmegbízhatóbban, általában a nyár közepén.

Moorpark – Rózsaszín és fehér tavaszi virágaival a Moorpark kajszibarackfák nem csak mutatósak, hanem termékenyek is. Barackjai nagyok édesek és lédúsak. Szívós, öntermékeny fa, amik kiváló beporzó fél is lehet önmeddő kajszibarackfáid társaságában. 5-8 USDA zónákban érzi jól magát. A következő oldalon mindent elmondok a kajszibarack ültetéséről, gondozásáról, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kombájn

a több hagyományos munkaműveletet egy menetben végző betakarítógépek. A kombájnok... Tovább

vérgyűrűs tojás

Akkor alakul ki, ha a megtermékenyített ->tojásban a fejl. ->embrió a keltetés 7. napja előtt... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs