A kajszibarack növényvédelme

hirdetes

A kajszibarack növényvédelme

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kajszibarack növényvédelméről ejtek most pár szót, ugyanis sajnos sok kórokozó és kártevő megtámadhatja, amik ellen védekeznünk kell!

A kajszibarack növényvédelme

Nedvszívó rovarok

A levéltetvek, illetve a viaszos és egyéb pajzstetvek gyakran támadják meg a kajszibarackfákat. Ezek az élősködők a növények nedvein élnek, és látható károkat okoznak bennük. Árulkodó jeleik a sárguló és lehulló levelek. Bizonyos kártevők ragacsos, fehér anyagot hagynak maguk után, amik magukhoz vonzzák a hangyákat is. Ez szintén egy jele annak, hogy apró kártevőkkel van dolgod kertedben. Ezeket a kéretlen rovarokat házi készítésű rovarirtó szerekkel lehet kiiktatni: a neem olajos készítmények különösen hatásosak lehetnek ellenük. Ne felejtsd el a levelek alsó részét is befújni, mert sok élősködő ott rejtőzik el.

Conotrachelus nenuphar

Ez az ormányosbogár kifejezetten a szilvákat és barackokat támadja meg. A kifejlett hímek barnás-szürke színűek, és mindössze 6 mm hosszúak, kemény páncéllal. Könnyedén felismerhetők jellegzetes „ormányukról”, és a hátukon látható négy púpról. E kártevő jelenlétéről a gyümölcsökben látható félhold alakú lyukak árulkodnak. Ezekbe a résekbe helyezik el petéiket, amelyek aztán abban kikelve belülről fúrnak alagutakat a húsában. Ezek a gyümölcsök néha idő előtt lepottyannak a fáról. Hogy a probléma ne terjedhessen tovább (a földre pottyanva a talajban rejtőznek el), azonnal távolítsd el a kertből a sérült kajszibarackokat, és használj neem olajat a rovarok ellen.

hirdetes

Ágfúrók

Számos kártevő a fák ágaiban és törzsében fúr magának járatokat. Ez egy nehezen kezelhető probléma, már csak azért is, mert szinte lehetetlen kívülről észrevenni. Árulkodó jelei lehetnek a fák tövében összegyűlő gyantagolyók és a barna „fűrészpor” szerű kirágott faanyag. Az ágfúrók kezelése csak drasztikus módszerekkel oldható meg. A téli metszés idején vágd le a fa fertőzött ágait, majd minél előbb égesd el őket. A megelőzés érdekében kora tavasszal helyezz védőréteget fáid töve köré, mielőtt a rovarok felébrednének téli álmukból. Mindemellett ügyelj rá, hogy fáid egészségesek maradjanak, mert ezek a kártevők előszeretettel költöznek be a betegeskedő, gyengébb egyedekbe.

hirdetes

Anna Armbrust képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

humuszpodzol

olyan erdőtalaj, amelyben a szervesanyag a felső szintekből kilúgozódik, és a felhalmozási... Tovább

fonnyasztott szilázs

30—35% sza.-tartalom eléréséig előfonnyasztott zöldtakarmányból készített... Tovább

Tovább a lexikonra