Így tenyéssz gazdaságosan kacsákat a húsukért

Így tenyéssz gazdaságosan kacsákat a húsukért

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Így tenyéssz gazdaságosan kacsákat a húsukért

Miért érdemes egyszerre több kacsafajtát is tartani

Ha egyszerre több fajtájú kacsát is tartasz, érdemes lehet minden fajtából megtermékenyíttetni néhány tojást. Mivel a különböző fajták más sebességgel fejlődnek és más méretűekre nőnek meg, ez a módszer segít, hogy mindig legyen néhány vágásra érett kacsád.

Feldolgozás egyszerre

A pekingi kacsák általában azonos idő alatt érik el vágási súlyukat. Előfordulhatnak köztük későn érő példányok is, de ez általában azt jelenti, hogy valami gond volt a keltetés során. Ha csak fajtiszta pekingieket keltetsz, akkor rengeteg feldolgozást, csomagolást és fagyasztást kell majd végezned egy hét leforgása alatt, ha ideális korukban szeretnéd levágni őket, amikor a legjobb ízt és textúrát kínálják.

Feldolgozás időnként

Ezzel szemben, ha egy pekingi gácsérral pároztatod más fajtájú tojóidat, akkor az így keletkező tojásokból eltérő időközönként kelnek majd ki a kacsák, és más tempóban is fejlődnek majd vágható méretűre. Mindig a pekingiek lesznek az első vágottak, de az utánuk kifejlődő keresztezett kacsák más és más időpontokban érik el az ideális kort a feldolgozásra.

A kacsacsibék nevelése

Eddig többnyire a keresztezésről és a keltetésről volt szó, de mi történik, miután a csibék elhagyták a tojásaikat? Ideje rátérni a kiskacsák felnevelésére.

Több kacsa

Ha szeretnéd biztosítani, hogy kacsáid több fészket is rakjanak az év során, akkor el kell különítened tőlük a frissen kikelt csibéket, hogy te magad neveld őket a tojók helyett. A kotlós kacsák így kotlósak is maradnak majd. Mindössze néhány héttel a tojások lerakása után újra fészket fog rakni.

Kevesebb munka

Egy másik opció persze a tojókra bízni a csibék felnevelését. Ez számodra lényegesen kevesebb munkát jelent majd, hiszen a tojó megtanítja majd a csibéket, hogy hogyan gyűjtögessenek maguknak a szabadban. Persze ezért cserébe elképzelhető, hogy az adott tojó abban a párzási időszakban már nem lesz hajlandó többször fészket rakni és kotlani.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kiskert

olyan terület, amelyben az ember úgy alakítja a természetet, hogy egészséges környezetet... Tovább

törpenövés

A szervezet (főképpen a csontrendszer) nagy részére kiterjedő fejl.zavar (gátlás). Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok