Így tenyéssz gazdaságosan kacsákat a húsukért

Így tenyéssz gazdaságosan kacsákat a húsukért

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Akik foglalkoztak már tyúktenyésztéssel, azok valamivel magabiztosabban vágnak bele a kacsák húsért való tenyésztésébe is. A helyzet azonban az, hogy, ezek a szárnyas haszonállatok egészen más hozzáállást igényelnek, legalább is, ha értékes eredményeket szeretnél elérni velük. Ha a tyúkokhoz hasonlóan próbálsz meg kacsákat tenyészteni a húsukért, akkor hangos, koszos kacsáid lesznek, tele elfojtott energiával. Mindez annak köszönhető, hogy a Broiler tyúkokkal ellentétben a kacsák nem tűrik jól a bezártságot, és még a húsukért tartott fajták is igénylik, hogy néha szabadon kapirgálhassanak. A cél tehát, hogy a kacsákkal kacsákként bánj, hogy egy igazán gazdaságos, fenntartható és önellátó húsutánpótlást biztosíthass magadnak. Íme minden, amit tudnod kell ehhez!

Így tenyéssz gazdaságosan kacsákat a húsukért

A kacsatartás költségei

A kacsacsibék lényegesen drágábbak, mint a tyúkok, ugyanis tovább tart kikelteni őket, nehezebben kelnek ki keltetőkben, és szállítani is nehezebb őket. Ha tehát gazdaságosan szeretnél kacsákat tenyészteni a húsukért, akkor nevelésük összes szakaszát magadra kell vállalnod. Szerencsére a kacsák rendkívül hasznos állatok lehetnek, hiszen tojásokkal is ellátnak, segítenek megritkítani a kertedet a kártevőktől, állati trágyát biztosítanak, és még nézni is szórakoztató őket. Azonban mielőtt beszereznél egy kisebb állományt, érdemes tudni, hogy mire is számíthatsz!

A gácsérok ára

Szükséged lesz egy gácsérra (hím kacsára), ami megtermékenyíti majd a tojásokat. Ez plusz költség lesz, amivel számolnod kell. Na persze, ha saját magad termeszted a kacsák tápját, és/vagy gyűjtögetni is hagyod őket birtokodon, akkor ez az extra költség nem lesz jelentős.

Fészekrakók

Ha nem szeretnél keltetőt vásárolni és működtetni (gondolj a plusz villanyszámlára és a karbantartás költségeire), akkor szükséged lesz egy tojóra (nőstény kacsára) is, ami fészket rak majd és gondoskodik a tojásokról. Ha megfelelők a körülmények, a kotlós kacsák 10-14 tojást tartalmazó fészkeket raknak majd. Fontos persze észben tartani, hogy nem minden kacsa válik kotlóssá. Mielőtt tehát biztosíthatnád otthoni kacsahús-utánpótlásodat, ki kell próbálnod néhány tojót, míg megtalálod azt, amelyik rendszeresen hajlandó kotlani a fészkeken.

A legjobb (és a kerülendő) kotlós kacsafajták – Pézsmaréce

A kevertszínű pézsmarécék remek fészekrakó kotlósok lehetnek. Ezek a kacsák szezonális tojók és erős ösztönt éreznek a kotlásra, valahányszor az időjárás kedvez nekik. Ha korán társasághoz szoktatod őket, akkor barátságosak és könnyen kezelhetők lesznek. Érdemes észben tartani, hogy a teljesen fehér pézsmarécék kevésbé hajlamosak kotlani, ami jó eséllyel annak köszönhető, hogy kifejezetten hústermelésre tenyésztették őket, ami elgyengítette bennük az anyai ösztönt.

További kotlós fajták

A kajugai kacsa és a háziasított tőkés réce mind természetes kotlók, amik jól nevelik csibéiket. Érdemes lehet még kipróbálni az Orpingtonokat, a szarka mintájú kacsákat, a roueni kacsákat és a szász kacsákat is.

Kevésbé kotlós fajták

A pekingi kacsák, a khaki campbell kacsák, az indiai futókacsák, és a hibrid tojó fajták néha hajlamosak ugyan fészket rakni és kotlani, de sem a tojások kikeltésében, sem a csibék nevelésében nem jeleskednek. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gazdasági optimum

valamilyen gazd. célkitűzés legkedvezőbb megoldási módja. A számos megoldási lehetőség... Tovább

gyepművelés

a mest. gyep telepítésének ideje a kora tavasz v. a nyárutó. Az apró magvakból álló, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok