Ezeket a jótékony rovarokat semmiképpen ne pusztítsd el, mert nagyon hasznosak a kertedben!

hirdetes

6 rovar a kertedben, amit nem szabad elpusztítani

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Senki sem szereti a rovarokat, hacsak nem entomológus valaki. De nem minden rovar egyenlő, különösen, ha a kertben élőkről van szó. Egyesek beporozzák a növényeket, vagy pusztító kártevőkkel táplálkoznak, míg mások egyszerűen áthaladnak rajta bármilyen kár okozása nélkül. Íme hat rovar, aminek örülnöd kell a kertedben.

Jótékony rovarok a kertedben

Pajzstetű

A lisztbogarak azok a bosszantó páncélos bogarak, amelyeket gyakran találhatsz kertedben vagy üvegházadban. Problémát jelentenek a kertészek számára, mert növényi levekkel táplálkoznak, és növénybetegségeket hordoznak és terjesztenek. A pajzstetű ártalmatlan a növényekre és az emberre, de lárvaként és felnőttként levéltetveket és más puha héjú kártevő rovarokat, és természetesen lisztbogarakat eszik.

Imádkozó sáska

A kerti rovarok közül a legnagyobb és legfélelmetesebb az imádkozó sáska. Ennek a „hűséges” rovarnak nagy, háromszög alakú feje van, kidülledt szemekkel és hosszú testtel, amelyben elrejtik szárnyaikat. A sáskáknak megnagyobbodott mellső lábai vannak, amelyeket a zsákmány megfogására és megtartására használnak. Igen, óriási étvágyuk kielégítésére ezek a ragadozók más bogarakkal táplálkoznak, mint például a levéltetvek, hernyók. Ha ezt a bogarat találod a kertedben, ne öld meg, sőt, ha a közelben találsz imádkozó sáskát, rakd a kertedbe. 

hirdetes

Pókok

Ha félsz is a pókoktól, az értsd meg, hogy nem ártanak a kertednek. Valójában azért szövik a hálójukat, hogy elkapják azokat a rovarokat, amelyeket nem akarsz megenni a növényeidből. 

Katicabogár

A katicabogár (Hippodamia convergens) levéltetveket, atkákat, más puhatestű poloskákat és minden megtalálható lárvát eszik. A katicabogár nemcsak olyan bogár, amelyet a közelben kell tartani, de egyes kertészek ömlesztve is vásárolják őket, hogy bemutassák kertjükbe.

Parazita darázs

Ha szereted a paradicsomot, imádni fogod, amit a parazita darázs tehet érted. A rettegett paradicsomhernyó ellensége: ez a darázs közvetlenül a bőr alá, a hernyó hátán rakja le petéit. Amikor a peték kikelnek, a lárvák a paradicsomhernyó belsejéből táplálkoznak, szó szerint élve megeszik. A lárvák ezután kirágják magukat a bőrön keresztül, és gubót pörgetnek a hernyó hátán. Természetesen a paradicsomhernyó végül elpusztul. És a paradicsomod meg van mentve!

hirdetes

Darázs

Mindenki ismeri a méheket fenyegető veszélyeket és a kolónia összeomlásával kapcsolatos aggodalmakat. De talán nem vetted észre, hogy minden növényporzónk veszélyben van. Valójában számos darázsfaj szerepel az a veszélyeztetett fajok listáján. Ezek az ártalmatlan darazsak azért fontosak, mert beporozzák azokat a növényeket, amelyeket más őshonos méhek vagy mézelő méhek nem tudnak.

Zöldfátyolkák

Lárvaállapotában a zöldfátyolkák köztudottan több mint 200 levéltetvet nyelnek el egy hét alatt, valamint más puha testű kártevőket. Két-három hétig folytatják ezt az evési őrületet, mielőtt apró gubókká fonnák. Utána nektárral és virágporral táplálkoznak, de folytatják a levéltetvek fogyasztásának jótékony ciklusát azáltal, hogy akár 200 petét is leraknak a levelek alsó oldalára.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

életképesség

az élőlények gen. alkalmassága élettevékenységük fenntartása, az alkalmazkodás... Tovább

PR37WOS (X0971 T)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai, a kalászkapelyva nem vagy nagyon... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek