notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gazdaság, gyümölcstermelés,

Hirdetés

Jönnek a külföldi gyömölcstermelők

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az egész Európában folyamatosan emelkedő zöldség- és gyümölcsárak egyre több nyugat-európai − elsősorban osztrák és német − vállalkozó fantáziáját is megmozgatják. Egyre több nyugati vállalkozó vásárol birtokot Nyugat-Magyarországon, hogy ott zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozzon. A kereslet egyes régiókban harmadával emelkedett, írja a Napi Gazdaság.
Jönnek a külföldi gyümölcstermelők
Egyre több nyugati vállalkozó vásárol birtokot Nyugat-Magyarországon, hogy ott zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozzon. Az egész Európában folyamatosan emelkedő zöldség- és gyümölcsárak egyre több nyugat-európai − elsősorban osztrák és német − vállalkozó fantáziáját is megmozgatják. Az elmúlt hónapokban közülük sokan döntöttek úgy, hogy Nyugat-Magyarországon vásárolnak birtokot, és ott az esetek többségében hazai munkaerő bevonásával vágnak neki a gazdálkodásnak.

Miután földet nem tudnak venni, és általában akkora területre nincs is szükség, a legnépszerűbbek a határ közeli, olcsó, belterületi romos házak, nemritkán több ezer négyzetméteres kerttel. Ide gyümölcsfákat telepítenek, de készülnek fóliasátrak, sőt fűthető üvegházak is. Az új tulajdonosok között sok az odahaza is termeléssel foglalkozó gazda, de arra is van példa, hogy kereskedők vágnak bele a gazdálkodásba.

A térség ingatlanközvetítői szerint a szóban forgó ingatlanok iránt a kereslet az év eddig eltelt részében mintegy 30-35 százalékkal nőtt. Ez − különösen a frekventált területeken − megállította a korábbi időszakra jellemző árcsökkenést, sőt néhol már emelkedés is tapasztalható.

Maróthy Sándor, a Maróthy és Társai Ingatlanközvetítő Iroda tulajdonosa a lapnak nyilatkozva elmondta, a legnagyobb mértékű keresletnövekedést Soprontól a Kőszegi-hegységig, illetve Szombathelytől a hármas határig tapasztalták. A vevők a határtól nagyjából 15-20 kilométer távolságig, kizárólag kis falvakban, 8-10 millió forint körül megvásárolható, nagy kerettel rendelkező ingatlanokat keresik. Sok vásárló figyelembe veszi a talaj adottságait, a terület fekvését, fagyveszélyességét.

Az elmúlt hónapokban nagyjából háromszor annyi ilyen ingatlant adtak el, mint tavaly vagy tavalyelőtt − tette hozzá Maróthy. A folyamat jó néhány településen stabilizálta az árakat, a kínálat még ma is jelentős, arról nem beszélve, hogy újabb eladó ingatlanok jelennek meg a piacon. Az utóbbi hetek tapasztalatai azt mutatják, hogy egy-egy alkalmi vétel miatt a vevők a határtól már nagyobb távolságra is hajlandók elmenni.
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
226 724
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 469 845
Közösség

fészek (méh)

a kaptár a méhek tartózkodási helye szerint két részre osztható; az állandó tartózkodási... Tovább

Érdi Macskaotthon és Kórház

Állatvédõ szervezet Dr. Tóth Pál   Cím: Érd Mûvezetõ u. 50. 2030 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 121

Átlagos értékelés: 5.0