A görögdinnye megfelelő kiválasztása - így válaszd ki dinnyédet

hirdetes

Így állapítsd meg, hogy érettek-e görögdinnyéid

Szélesi Ferenc - Főkertész
Így válaszd ki a tökéletes görögdinnyét!

Görögdinnyék a boltban/piacon

Szimmetria

Habár nem hangzik fontos szempontnak, mindenképpen érdemes odafigyelni a görögdinnyék szimmetriájára. Lehetőleg válassz olyat, amely mindkét oldalán ugyan olyan kerek és egyező méretű. Az eltérő oldalú, aszimmetrikus dinnyék rossz beporzásra utalnak, és nem biztos, hogy éretten szüretelték őket.

Keresd a foltját

Forgasd meg a dinnyét és vizsgáld meg a foltot az oldalán. Ez az a rész, ami a talajjal érintkezett, amíg a gyümölcs növekedett az indán. Ha ez a fold krémes és sárga, akkor érett. Ha azonban fehér, akkor túl hamar szedték le. 

Vizsgáld meg a héját

Bizonyára tudod, hogy a sötétzöld színű görögdinnyék a legérettebbek, azonban héjuk ennél többről is árulkodhat. Válassz olyan dinnyét, aminek felülete nem túl fénylő és nincsenek rajta horpadások, karcolások és egyéb sérülések.

Kopogtasd meg

Az emberek nem zenélni próbálnak, amikor megkopogtatják a görögdinnyéket. Az érett görögdinnyéknek ugyanis jellegzetesen üreges hangzásuk van – mintha az ember egy ajtón kopogtatna. Az éretlen görögdinnyék sokkal mélyebb tónusban „kopognak”.

Szagold meg

Habár ez a módszer más dinnyetípusoknál többet elárulhat az érettségről, a görögdinnyéknél is megéri alkalmazni. Az érett görögdinnyék kissé édeskés illatúak, de nem túl édesek, mert az már túlérettségre utal.

hirdetes

Emeld fel

Egy érett görögdinnye tele van lével, ezért lényegesen nehezebb, mint amennyire annak látszik.

Rázd meg

Ha úgy érzed, hogy odabent mozog valami, akkor valószínűleg túlérett görögdinnyét találtál. A következő oldalon elmondom, mire figyelj oda az otthon termesztett görögdinnye esetében! 

hirdetes

Görögdinnyék a kertben

Nézz rá a naptárra

A legtöbb görögdinnye hűségesen igazodik a várt érési idejéhez, ezért nincs más dolgod, mint ellenőrizni, hogy mennyi idő telt el az ültetése óta. Egy másik árulkodó jel lehet, ha egy ideje nem látható rajtuk semmilyen változás – ez arra utal, hogy a dinnyék megérettek, és nem fejlődnek tovább.

Nézd meg a foltjukat

A fent említett okokból érdemes ránézni a foltjukra is.

Ellenőrizd az indát

A növény maga persze zöld és egészséges kell legyen, de fordíts külön figyelmet a terméshez közeli indára. A gyümölcs mellett lennie kell egy kisebb göndör indának, ami barnának és száraznak tűnik majd, ha a dinnye megérett. Ha még zöld, akkor nem áll készen a szüretelésre. Ha az egész növény barnulni kezd, akkor ideje minél előbb leszüretelni (és felhasználni) az összes dinnyét, mielőtt romlani kezdenek.

Kocogtasd meg

A kocogtatásról már fentebb szót ejtettünk. Ugyan ez a teszt elvégezhető akkor is, amikor még az indán vannak a görögdinnyék.

Ellenőrizd a szárat

Nézd meg, hogy milyen az a rész, ahol az inda és a gyümölcs találkoznak. Ha kezd repedezni és barnulni, akkor a dinnye megérett.

A görögdinnyék tárolása

Annak ellenére, hogy az üzletekben gyakran hűtik őket, a leszüretelt görögdinnyék szeretnek melegben lenni. Ha hűvösebb helyen tárolják őket, akkor gyorsan puhává, kásássá válhatnak. A legjobb íz érdekében tartsd őket szobahőmérsékleten.

Ne feledd, hogy csak 1-2 hétig őrzik meg frissességüket, miután lekerülnek az indáról, a felvágott gyümölcsök pedig csak 1-2 napig állnak el. Ha megkezdesz egyet, de nem fogy el, akkor ez után már csak a hűtőben tárold.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-02-04

Hogyan gondozz fügefát?

Szeretnél egy saját fügefát nevelni? Házi gyümölcsöt enni reggel? Megmutatom, hogyan gondozd, és akkor hosszú évekig élvezheted a saját termesztésű fügédet!

2021-01-15

Hogyan kell betakarítani és felhasználni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nem csak szép látvány, de tele van C-vitaminnal is, így nagyon egészséges. De hogyan kell szüretelni, és mire lehet használni? Megmutatom!

2020-11-23

Így használd fel a citrusfélék héját a ház körül! - 20 fantasztikus ötlet, amire nem is gondoltál!

Nem kell semmit sem kidobnunk a szemétbe, ugyanis szinte mindent fel tudunk használni újra, és újra. Mostani cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan használhatjuk fel a citrusfélék héját a házban, és a kertben egyaránt, 20 nagyon szuper, praktikus ötletet láthatsz!

2021-08-02

Egy különleges gyümölcs – ismerd meg Te is a japán körtét

Biztosan Te is találkoztál már a japán körtével a szupermarketekben - pedig termesztése könnyedén lehetséges. Ismerd meg most Te is ezt a gyümölcsöt.

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

További cikkek ebben a témában


illóolajok

egyes növénycsoportokra jellemző, nem glicerid jellegű olajok. Jellegzetes aromájúak... Tovább

125/2008. (IX. 23.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági termelõk... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs