notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A görögdinnye megfelelő kiválasztása

Hirdetés

Így állapítsd meg, hogy érettek-e görögdinnyéid

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ha nyár, akkor gyümölcsök, ha gyümölcsök, akkor pedig görögdinnye. A görögdinnyék talán a legjellegzetesebb nyári gyümölcsök az összes ilyenkor fogyasztott finomság közül, és a legtöbben általában miattuk várják olyannyira a meleg hónapok beköszöntét.

Így válaszd ki a tökéletes görögdinnyét!

David Livingstone, a híres Afrika-kutató, úgy írja le a görögdinnyét, hogy a Kalahári sivatagban rengeteg található belőle, úgy gondolják, hogy innen származik, és itt szabadon nő. Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra. A 10. században már termesztették Kínában, mely a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. A 13. században mór dítók hozták be Európába.

 

Évszázadokkal ezelőtt kialakult a sajátos magyar igény a kiváló minőségű, vékony héjú, vérvörös hússzínű, apró magvú fajták iránt. Sokat vitatott kérdés a termés nagysága. Korábban a nagy termésű fajták (Hevesi, Csányi, Marsowszky stb.) voltak divatosak. Az 1960-as évektől a kisebb terméseket fejlesztő fajtatípusok kerültek előtérbe (Szigetcsépi 51 F1, Hevesi FUTO F1 stb.) A jelenleg termesztésben lévő fajták választéka általában megfelel a különböző termesztéstechnológiai változatok diktálta igényeknek. Hiányoznak az egészen kis testű (1–2 kg/db), hajtatható fajták.

Hirdetés

 

A görögdinnyéknek kevés hátrányuk van, azonban kemény héjuk és nehéz súlyuk mellett a legnagyobb talán az, hogy ránézésre lehetetlen eldönteni, hogy mennyire érett egy-egy gyümölcs. Kevés rossz érzés fogható ahhoz, mint amikor az ember hazacipel egy nehéz szem görögdinnyét, felvágja azt, majd egy harapás után rájön, hogy óriási hibát követett el.

Hirdetés

 

Függetlenül attól, hogy saját magad termeszted, vagy vásárolod őket, ha rendszeresen fogyasztasz görögdinnyét, érdemes tudnod, hogy miként állapíthatod meg, hogy érettek-e vagy sem. Fontos megjegyezni, hogy a görögdinnyék a szüretelést követően csupán néhány hétig fogyaszthatók, mert a leszakítás pillanatától kezdve nem érnek tovább. Kezdjük először a vásárolt dinnyékkel, utána pedig áttérünk a kertben termesztettekre, a következő oldalon mindent megtudhatsz! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-02-21

Így termeszthetsz te is avokádót házilag

Bármennyire is meglepő, de rengeteg mindenből lehet mutatós szobanövényt nevelni. Itt van például az avokádó, ami hihetetlenül egészséges, a magja viszont hatalmas. Ebből a magból könnyedén lehet cserepes növényt előállítani, most meg is mutatjuk nektek, hogyan.

2020-02-10

A fekete ribizli metszése – Miért, mikor, hogyan?

A fekete ribizli metszése mellett beszélek nektek a fekete ribizli gondozásáról, a fekete ribizli termesztéséről is. Ismerkedjetek meg kicsit közelebbről a fekete ribizlivel!

2020-02-10

Szakértői tanácsok a piros ribizli tavaszi metszéséhez

A piros ribizli metszése mellett beszélek nektek a piros ribizli gondozásáról, a piros ribizli termesztéséről is. Ismerkedjetek meg kicsit közelebbről a piros ribizlivel!

2020-02-07

A füge tavaszi metszése – Szakértői tanácsok!

A füge metszése, szakértőnk most mindent elmond nektek a füge metszéséről. A füge tavaszi metszése, hogyan végezzük el a füge metszését? Szakértőnk elmond mindent a füge metszéséről!

2020-02-21

Az őszibarack termőre metszése – Mikor és hogyan csináljuk?

Az őszibarack metszése rendkívül fontos, éppen ezért most elmondok nektek mindent az őszibarack metszéséről. Mikor és hogyan végezzük el az őszibarack metszését.

2020-02-14

Házilag készítjük a legtökéletesebb fűszersót – RECEPT!

Nincs is jobb annál, amit te magad készítesz el, éppen ezért most megmutatom, hogyan lehet saját kezűleg isteni finom fűszersót létrehozni! Fűszersó házilag

2020-02-21

Régi szép mesterség – Készítsünk cirokseprűt saját kezűleg!

Cirokseprűt saját kezűleg is készíthetünk, mostani cikkemben pedig meg is mutatom nektek, hogyan készül a tökéletes cirokseprű. Készíts te is saját kezűleg cirokseprűt!

2020-02-21

Készítsünk kályhát vagy kerti sütögetőt a régi hordóból!

A régi hordókat sem szabad kidobnunk a szemétbe, mivel könnyedén fel tudjuk használni őket. Mostani cikkemben elmondom, hogyan készíthetünk régi hordóból kályhát vagy kerti sütögetőt!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
557 003
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 270 085
Közösség

facélia (méhvirág, mézontófű, Phacelia tanacetifolia L.)

a méhvirágfélek (Hydrophyllaceae) családhoz tartozó, sugaras szimmetriájú, forrt szirmú,... Tovább

lucerna (Medicago)

a pillangósok családjához tartozó nemzetség. Hatvan-egynéhány tagja közül nálunk mintegy... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 199

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek gyümölcs