Bemutatkozik a nyári szépség - ismerd meg a jezsáment

hirdetes

Az illatos, nyári díszcserje – tudj meg mindent a jezsámenekről

TK, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Jezsámen

A teltvirágú jezsámen gondozása


Ez a jezsámen faj szintén akár 3 méteresre is képes megnőni, lombhullató cserje. Ezt a növényt elsődlegesen sövényként érdemes elültetni, vagy a kertekben akár térelválasztóként, szoliterként is találkozhatunk vele. A teltvirágú jezsámen már nem csak nyár elején, de a tavasz érkeztével is ontja magából a fehér vagy krémszínű illatos virágokat.


Gondozása neki is viszonylag egyszerű, és rendkívül hasonló előző társához – jól bírja mind a félárnyékos, mind a napos, világos helyeket, nincs különösebben tápanyagigénye, szintén csak a talajvízáteresztő képességére kell odafigyelni vele kapcsolatban. Rendszeres öntözésre csak a fiatalabb példányoknál kell majd ügyelni. Metszését ennek a növénynek is virágzása után érdemes elvégezni. Szintén dugványozással szaporítható.

hirdetes


Betegségek szempontjából viszont nem túl ellenálló – nem csak a levélrózsa, hanem a levélfoltosodás, valamint a lisztharmat is veszélyeztetheti. 


A molyhoslevelű jezsámen gondozása


A molyhoslevelű jezsámen vagy más néven széleslevelű jezsámen az USA délkeleti részén őshonos. Kicsivel kisebb, mint a cikkben említett társai, ő átlagosan 2 – 3 méterre képes megnőni. Lombhullató, ugyanakkor széles felálló ágrendszerrel rendelkezik.


hirdetes
Nevét leveleiről kapta, amik keresztben átellenesen állnak, molyhosan szőrözöttek. Kihegyezett véggel, valamint fogazott szélekkel bírnak. Nyár első felében csodálhatjuk meg a növény virágzását, mely nagy, fehér virágokkal történik meg.


Egy átlagos adottságokkal rendelkező talaj tökéletes lesz számára, szereti nem csak a napos, de a félárnyékos területeket is. Öntözése kapcsán csupán a fiatalabb példányoknál kell fokozottan odafigyelni, az idősebbek már jól tűrik a szárazságot – de amennyiben túlzottan meleg az időjárás, akkor időnként ők is igénylik a folyadékot.


Betegségek szempontjából a lisztharmat támadja meg, kártevők közül pedig a levéltetvek szeretik. Dugványozással szaporítható.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juh elnevezései

az ivar és kor szerint való megkülönböztetést szolgálják. így a hímivarú egyed a kos, a... Tovább

7/2007. (I. 30.) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény