Bemutatkozik a nyári szépség - ismerd meg a jezsáment

Az illatos, nyári díszcserje – tudj meg mindent a jezsámenekről

TK, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A jezsámen nemzetség megközelítőleg 70 fajt tudhat magáénak, a legtöbbjük közkedvelt díszcserje hazánkban is. Most ismerd meg ezt a nemzetséget, valamint legjellemzőbb fajait - tudj meg mindent azok gondozásáról!

Jezsámen

A jezsámen növénynemzetség elsősorban Észak és Közép-Amerikában, Ázsiában és Dél-Európában őshonos. Az ide tartozó 70 faj közül találkozhatunk lombhullató cserjékkel, de akadnak olyan növények is közöttük, akik már örökzöldnek számítanak. Nem túlzottan magasak – maximum 5 méterre képesek fejlődni, a legtöbbjük közkedvelt, ismert díszcserje. Nézzük meg a legnépszerűbb fajait! 


A közönséges jezsámen gondozása


A közönséges jezsámen nagyon sok helyen elterjedt – megtalálható elsősorban a Kaukázusoktól kezdve egészen Olaszországig. Lombhullató növény, elérheti akár a három méter magasságot is. Remek laza, kötetlen sövényt lehet belőle készíteni, de egyedül is megállja majd helyét kertedben. Más cserjékkel is vegyíthető, ebben a formában akár térhatárolásra is használhatjuk.


A kertészetben megtalálható teltebb virágú változata is – ennek gondozása mégis megegyezik a közönséges jezsámenével.


Megjelenésre sötétzöld, lándzsa alakú levelei vannak, virágai fehérek – őket a nyár elején tudjuk megcsodálni.


Gondozásával kapcsolatban nem ütközhetünk nagyobb problémába, az ugyanis szinte gyerekjáték. Amennyiben szeretnénk egyet kertünkbe telepíteni, igyekezzünk számára egy félárnyékos helyet biztosítani, bár képes a világos, napos területeken is megfelelően fejlődni. Arra érdemes odafigyelned, hogy talaja mindenképpen jó vízáteresztő képességgel rendelkezzen, tápanyagtartalom szempontjából az átlagos típusokat szereti a legjobban.


Vízigénye sem túl magas, öntözésére csupán a nagyon száraz, meleg, nyári időszakban kell majd odafigyelned. Ahogy nyár elején elkezdi bimbóit megmutatni, ahogy abbahagyja virágzását érdemes elvégezni metszését – mindenképpen távolítsuk el róla már elöregedett hajtásait. Ha szaporítani szeretnéd, akkor azt dugványozással teheted meg.
 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

elit mag

a szabványnak megfelelő vetőmag, a szuperelit vetőmag első szaporulata. Különös gonddal... Tovább

homoki borsó (peluska, Pisum sativum ssp. arvense L.)

a mezei borsó tavaszi változata. Jobb homoktalajokon díszlik. Korán, néha már enyhe február... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény