Ismerd meg Te is a japánamarilliszt - bemutatkozik a nyár végén virágzó szépség

hirdetes

A nyár második felében virágzó szépség – ismerd meg Te is a japánamarilliszt!

TK, SFV

Ennek az egzotikus megjelenésű virágnak Japán ad otthon, mely nevéből is adódik. Hagymás növény, képes könnyedén megszépíteni virágzásával kertedet a nyár második felében. Mostani cikkünkben Te is megtudhatsz mindent a japánamarilliszről, annak gondozásáról, valamint termesztéséről – ismerd meg Te is ezt a növényt.

Japánamarillisz

A japánamarillisz egy évelő, hagymás növény, mely közepes termetű, egyre népszerűbb hazánkban. Mivel Ázsiából származik, ezért hazánkban ennek a növénynek a legtöbb faja teleltetést igényel – mégis egyik kapcsán beszélhetünk egy olyan példányról, amit nyugodtan nevelhetünk kertünkben, a hazai éghajlati viszonyok között is. Ez az illatos japánamarillisz. 


Röviden a japánamarilliszről


A japánamarillisz nagy, egzotikus megjelenéssel bír, mint már többször említettük, hagymás növény. Nagyon változatos mind virága formája, mind annak színe szempontjából.


Az illatos japánamarillisz télálló a mi éghajlatunkon is, legjobban a hölgyliliomhoz hasonlít. Különlegessége, hogy levélzetét és virágzatát nem egyszerre fejleszti. Levelei széles szíjszerűek, kékeszöld árnyalatban pompáznak rendkívül hasonlítanak a szobai amarilliszek levélzetéhez. Ezeket kora tavasszal kezdi el kihajtatni a növény a földből, majd nyáron kezdi el azokat visszahúzni – ekkor kezdenek el kibújni szárai.

hirdetes


Kora ősszel, késő nyáron jelennek meg a növény hosszú virágszárai, melyek mérete megfelelő körülmények között nagyobb lehet, mint 50 centiméter. Kifejezetten nagyméretű, illetve enyhén illatos virágai a szár végén fognak majd megjelenni – egyszerre akár 6 – 7 darab is. Színvilága elsősorban rózsaszín, de beszélhetünk akár fehér, citromsárga, lila, valamint bordó változatokról is.

hirdetes


Mivel, mint láthatjuk viszonylag későn virágzik, így értékes dísznövénynek számít a kertészek körében. Őszi virágzása miatt a lepkék és a méhek, valamint egyéb beporzók is kedvelik.


Amennyiben tökéletesen szeretnénk kihasználni esztétikai jellegét, érdemes díszfüvekkel, valamint más évelő növényekkel társültetnünk.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

További cikkek ebben a témában


nyirokérrendszer

az —>érrendszer egyik része, a —>vénarendszer függeléke, a keringő vér és a... Tovább

csontritkulás (oszteoporózis, osteoporosis)

akkor alakul ki, ha a csontokban a csontgerendák építése nem tud lépést tartani az állandóan... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Kertészet