Ismerd meg Te is a japánamarilliszt - bemutatkozik a nyár végén virágzó szépség

A nyár második felében virágzó szépség – ismerd meg Te is a japánamarilliszt!

TK, SFV, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ennek az egzotikus megjelenésű virágnak Japán ad otthon, mely nevéből is adódik. Hagymás növény, képes könnyedén megszépíteni virágzásával kertedet a nyár második felében. Mostani cikkünkben Te is megtudhatsz mindent a japánamarilliszről, annak gondozásáról, valamint termesztéséről – ismerd meg Te is ezt a növényt.

Japánamarillisz

A japánamarillisz egy évelő, hagymás növény, mely közepes termetű, egyre népszerűbb hazánkban. Mivel Ázsiából származik, ezért hazánkban ennek a növénynek a legtöbb faja teleltetést igényel – mégis egyik kapcsán beszélhetünk egy olyan példányról, amit nyugodtan nevelhetünk kertünkben, a hazai éghajlati viszonyok között is. Ez az illatos japánamarillisz. 


Röviden a japánamarilliszről


A japánamarillisz nagy, egzotikus megjelenéssel bír, mint már többször említettük, hagymás növény. Nagyon változatos mind virága formája, mind annak színe szempontjából.


Az illatos japánamarillisz télálló a mi éghajlatunkon is, legjobban a hölgyliliomhoz hasonlít. Különlegessége, hogy levélzetét és virágzatát nem egyszerre fejleszti. Levelei széles szíjszerűek, kékeszöld árnyalatban pompáznak rendkívül hasonlítanak a szobai amarilliszek levélzetéhez. Ezeket kora tavasszal kezdi el kihajtatni a növény a földből, majd nyáron kezdi el azokat visszahúzni – ekkor kezdenek el kibújni szárai.


Kora ősszel, késő nyáron jelennek meg a növény hosszú virágszárai, melyek mérete megfelelő körülmények között nagyobb lehet, mint 50 centiméter. Kifejezetten nagyméretű, illetve enyhén illatos virágai a szár végén fognak majd megjelenni – egyszerre akár 6 – 7 darab is. Színvilága elsősorban rózsaszín, de beszélhetünk akár fehér, citromsárga, lila, valamint bordó változatokról is.


Mivel, mint láthatjuk viszonylag későn virágzik, így értékes dísznövénynek számít a kertészek körében. Őszi virágzása miatt a lepkék és a méhek, valamint egyéb beporzók is kedvelik.


Amennyiben tökéletesen szeretnénk kihasználni esztétikai jellegét, érdemes díszfüvekkel, valamint más évelő növényekkel társültetnünk.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magzat (fetusz, fetus)

a fejlődő új lény elnevezése attól az időtől kezdve, amikor a szervkezdemények kialakultak... Tovább

hímvessző előesése

az a rendellenesség, amikor a tasakból kioltott hímvesszőt az állat nem tudja visszahúzni. A... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Kertészet