Ismerd meg Te is a japánamarilliszt - bemutatkozik a nyár végén virágzó szépség

hirdetes

A nyár második felében virágzó szépség – ismerd meg Te is a japánamarilliszt!

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ennek az egzotikus megjelenésű virágnak Japán ad otthon, mely nevéből is adódik. Hagymás növény, képes könnyedén megszépíteni virágzásával kertedet a nyár második felében. Mostani cikkünkben Te is megtudhatsz mindent a japánamarilliszről, annak gondozásáról, valamint termesztéséről – ismerd meg Te is ezt a növényt.

Japánamarillisz

A japánamarillisz egy évelő, hagymás növény, mely közepes termetű, egyre népszerűbb hazánkban. Mivel Ázsiából származik, ezért hazánkban ennek a növénynek a legtöbb faja teleltetést igényel – mégis egyik kapcsán beszélhetünk egy olyan példányról, amit nyugodtan nevelhetünk kertünkben, a hazai éghajlati viszonyok között is. Ez az illatos japánamarillisz. 


Röviden a japánamarilliszről


A japánamarillisz nagy, egzotikus megjelenéssel bír, mint már többször említettük, hagymás növény. Nagyon változatos mind virága formája, mind annak színe szempontjából.


Az illatos japánamarillisz télálló a mi éghajlatunkon is, legjobban a hölgyliliomhoz hasonlít. Különlegessége, hogy levélzetét és virágzatát nem egyszerre fejleszti. Levelei széles szíjszerűek, kékeszöld árnyalatban pompáznak rendkívül hasonlítanak a szobai amarilliszek levélzetéhez. Ezeket kora tavasszal kezdi el kihajtatni a növény a földből, majd nyáron kezdi el azokat visszahúzni – ekkor kezdenek el kibújni szárai.

hirdetes


Kora ősszel, késő nyáron jelennek meg a növény hosszú virágszárai, melyek mérete megfelelő körülmények között nagyobb lehet, mint 50 centiméter. Kifejezetten nagyméretű, illetve enyhén illatos virágai a szár végén fognak majd megjelenni – egyszerre akár 6 – 7 darab is. Színvilága elsősorban rózsaszín, de beszélhetünk akár fehér, citromsárga, lila, valamint bordó változatokról is.

hirdetes


Mivel, mint láthatjuk viszonylag későn virágzik, így értékes dísznövénynek számít a kertészek körében. Őszi virágzása miatt a lepkék és a méhek, valamint egyéb beporzók is kedvelik.


Amennyiben tökéletesen szeretnénk kihasználni esztétikai jellegét, érdemes díszfüvekkel, valamint más évelő növényekkel társültetnünk.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-30

Trombitafolyondár termesztése és gondozása

A trombitafolyondár (Campsis radicans) egy őshonos észak-amerikai növény, vörös, narancssárga virágai a nyári hónapokat teszik varázslatossá a házi kertben.

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-30

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

Csodálatos, hétvégi DIY projekt az epreid számára, amiket lassan de biztosan már lehet ültetni, gondozni: építsünk raklapból virágtartót az epreknek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajbeéredés

a talajélet és a művelés kölcsönhatásában létrejövő állapot. A talaj felszíne... Tovább

aktívák

a könyvviteli mérleg bal oldalán részletezett tételek elnevezése. Ilyenek... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Kertészet