Egy profi japán kertész elárulta a japán kertészet 3 legnagyobb titkát, japánkertek titkai, japánkert berendezése

Egy profi japán kertész elárulta a japán kertészet 3 legnagyobb titkát

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Imádjuk a japánkerteket. Olyan egzotikusak, és kimondhatatlanul kellem nyugodtságot áraztanak, miközben csak úgy pezsegnek a különlegesebbnél különlegesebb növényektől. A japánkertek megalkotói nem is kertészek, hanem valóságos művészek. Most tőlünk akad lehetőségünk egy-két trükköt ellesni.

japán kertészek titkai

A japán kertészek legnagyobb titka

Egy kanyargós ösvény virágágyásokon és tiszteletreméltó fákon keresztül vezet egy egzotikus birodalomba- egy lenyűgöző japánkertbe tarunk. Béke, nyugalom és a titokzatosság légköre uralkodik. Mi lehet a titka ennek a tökéletes kompozíciónak, miben mások a japán kertészek, mint mi? Erre szerettünk volna mi is rájönni, lássuk mit sikerült megtudnunk a japán kertészek féltve őrzött titkai közül!

A japán kertészek titka: mindennek története van

Egy japánkertben mindennek helye van, semmi sem véletlenül került oda, ahova került. Minden egyes elemnek van egy önálló története, a japánkertekben nem véletlenül ültetgetik a növényeket egymás mellé, vagy nemcsak szimplán azért, mert jól mutatnak, hanem azért, mert ott valami jelentéssel, funkcióval ruházzák fel azt. Mindemellett pedig azt is tudni kell ehhez a történetmesélős japánkerttervezéshez, hogy hogy a miniatürizálás a japán kerttervezés középpontjában áll. Például egy kertben a gereblyézett kavicsok az óceán hullámait képviselik, a sziklák pedig hegyekké válnak a kiegyensúlyozottság és a részlet gazdag élvezet apró tájain. Egy japánkert egy tökéletesre komponált műalkotás kell, hogy legyen. Az ideális japánkert a világ természeti csodáiból meríti a tervezési jegyeket, olyan elemeket jelenít meg miniatűr formában, mint a Fudzsi-hegy, a kínai Lushan-hegy, vagy éppen a Niagara-vízesés, persze európai kincseket is lehet keresni, és azokat felhasználni.

A japán kertészek titka: ettől lesz nagyszerű egy kert

A japánok szerint a kertészt a sziklák elrendezésében való készsége alapján lehet megítélni. Ami véletlenszerűnek tűnhet, azt valójában alaposan megfontolják, évek gyakorlatának munkája. te mennyire bánsz jól eme mesterséggel? Ha még nem vagy ennek a sziklarendezés mestere, akkor nem árt gyakorolni! Mindennek ez az alapja. Csak a tanult mesterkertészek metszhetik meg a fákat úgy, hogy tökéletes zen hatás legyen az eredmény. Míg a japánkerteket úgy tervezték, hogy nagyon természetesnek tűnjenek, minden egyes részletet az ember dönt el, a fák formájától a sziklák elhelyezéséig. A sziklarendezés kicsit olyan, mint a koreográfia, több órán keresztül is lehet egy-egy sziklát forgatni, rendezgetni, hiszen tökéletesnek kell, hogy legyen!

A japán kertészek titka: így rendezz be otthon egy japánkertet

Növények, textúrák, hangok, perspektívák- a japánkert sokkal több, mint egy egyszerű kert! Megjelenik benne a  buddhista filozófia növekvő befolyásával, ez pedig egy elvonulássá fejlődött, amelynek célja a tudatosság és a jólét fokozása. A japán kertek bármilyen méretűek lehetnek, és a világ bármely pontján létezhetnek, tehát akár te is kialakíthatsz egyet az otthonod körül. Nem feltétlenül kell különleges növényeket használni, a helyi anyagok, ezen az éghajlaton honos növények is tökéletesen megfelelnek, inkább a megfelelő összhangon, berendezésen van a hangsúly a japánkertek esetében. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ecetsav

az egyik legfontosabb —>karbonsav. Könnyen képződik —>aerob szervezetek hatására... Tovább

Békés Megyei Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Békéscsaba József Attila u. 2-4. 5600 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet virág