japán kert; japán kert otthon; japán kert létrehozása; japán kert tervezése

A legjobb tippek egy autentikus, saját japánkert létrehozásához

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A japán kertek transzcendens szépségükről híresek. A klasszikus Zen kertet például tisztaságáért és meditatív szellemiségéért dicsérik. Átalakító minősége semmiképpen sem véletlen; a japán kerteket aprólékosan megtervezték és minden egyes elemét gondosan kidolgozták. Különleges stílusaik valójában rendkívül változatosak, és mély kapcsolatot mutatnak Japán történelmével és kultúrájával. 

japán kert tervezése

Tér létrehozása a japán kerthez

A japánkert tervezése és építése során tervezz sok helyet az elemek között. A japán érzékenység a buddhizmus különböző iskoláiban gyökerezik, különösen a zenben, amely a szavak közötti csendről és a tárgyak közötti térről szól – japánul ma.
Teret teremthetsz egy tó beépítésével, amely mindig üdvözlendő elem a japán kertben. Ha erre nincs helyed, fontold meg a kavicsot vagy a homokot, akár járdaburkolatként, akár kiemelkedő elemként. A homok és a kavics legyen természetes, mesterséges színezék nélkül.

Egyensúlyozd az elemeket a japán kertedben

A japánkert egy tanulmány a természet harmóniájáról. A harmónia megteremtéséhez a levegő, a föld, a víz és a tűz elemeit egyaránt képviselni kell.
Használj sziklákat és homokot a föld ábrázolására, és egy tavat vagy kis vízesést a vízhez. A bokrokat és cserjéket metszd meg, hogy a levegő keringhessen, és adj hozzá egy vagy kétnarancssárga vagy piros növényt a tűz jelképezésére. A japán juhar és a krizantém őszre, a tollbuga nyárra, az örökzöld piros bogyókkal pedig télen csodásak, mint a magyal. 

Legyen egy tiszta határ a japán kertben

A japánkert visszavonulás a világtól, hogy megbecsüljük a természetet, ezért világosan meghatározott határral kell rendelkeznie, amely elválasztja környezetétől. Alacsony kőfal veszi körül a Ryoanji sziklakertet három oldalról, elzárva a kilátást az utcákra és a járdákra.
A határnak láthatónak kell lennie, de nem kell elrejteni a környező tájat. Egy fa vagy bambusz kerítés, kő- vagy téglafal, vagy akár egy tájkép, például egy patak vagy domb jól használható.

A japán kert létrehozásánál nem kell kapkodni

A munkások hetek alatt felhúzhatnak egy japán bérházat, de a japánkert létesítése életre szóló ügy. Ez egy lehetőség a lassításra és a természeti világra való ráhangolódásra. Ez az, amit nem lehet siettetni.
Ahelyett, hogy megtöltenél egy telket megtermett, boltban vásárolt növényzettel, kezdd hagymákkal és palántákkal. Ahogy a kert közeledik az érettség felé, tartsd fenn a teret a napi vagy heti rutin részeként, és adj hozzá olyan elemeket, amelyeknek értelme van. Válj eggyé a kerttel, és tágabb értelemben az általa képviselt természettel.

Nem kell, hogy a japán kerted tökéletes legyen 

A Közel-Kelet szőnyegszövő mesterei hagyományosan szándékos hibát vétenek a szőnyegeikbe, mert azt mondják: „csak Isten tökéletes”. A japán kertészek is értékelik a természet tökéletlenségét és múlandóságát. A kifejezésük erre wabi-sabi.
Ismertesd meg a wabi-sabi-t a növények és egyéb elemek páratlan számba rendezésével. Néhány kósza bambusz egy sarokban vagy egy hanyagul elhelyezett szikla egyébként rendezett elrendezésben is működhet. Ne vigyük túlzásba, mert a természet már a növények életciklusában is kifejezi a wabi-sabi-t.

Munka közösen a természettel

Ha nem Japánban élsz, előfordulhat, hogy egyes hagyományos japán kerti növények nem élik túl az te éghajlati övezetedben. Ne erőltesd. Bízz az őshonos növényekben, amelyekről tudod, hogy virágoznak. Ügyelj arra, hogy örökzöld cserjéket, bokrokat és talajtakarót vezess be, hogy a kertednek legyen színe télen is.
Ha csak egy kicsi, védett helyed van, amely nem megfelelő az élő növények számára, fontold meg a sziklakertet, amelyet japánul karesansuinak hívnak. Bár elvontabb, mégis lehetőséget ad a visszavonulásra és az elmélkedésre.

Halld meg a japán kerted hangját

A hallási élmény ugyanolyan fontos, mint a vizuális. A japán kertnek nyugodt elmélkedésre kell inspirálnia. Tehát ha teheted, a japán kerted legyen a forgalom zajától távol. Hallani akarod a szél fújását és a víz csobogását. A meditatív hangokat többféleképpen is bevezetheted. Csinálj egy vízesést, és hallgasd a hangját, ahogy csobban a sziklákon. Vagy akassza fel néhány szélcsengőt. Egy igazán csendes helyen a shishi odoshi kattogó hangja különösen megnyugtató lehet.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

82/2008. (VI. 30.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdészeti potenciál... Tovább

ES Bocuse (RH 0155)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai, a címer oldalágai... Tovább

Tovább a lexikonra
kert