notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Japán cserebogarak elleni védekezés

Hirdetés

Így szabadulhatsz meg természetes módon a japán cserebogaraktól

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A japán cserebogarak egy évszázaddal ezelőtt főleg Japánban fordultak csak elő, ahol valójában nem is számítanak igazán gyakori kártevőnek. Idővel aztán a világ több pontjára is eljutottak, ma pedig már az Egyesült Államok több államában, és Európában is gyakran találkozhatunk velük az olyan helyeken, ahol a körülmények ideálisak szaporodásukhoz.

Japán cserebogarak és az ellenük való védekezés

Miről ismerhetők fel a japán cserebogarak?

Egy kifejlett japán cserebogár nagyjából 1,5 cm hosszú és 1 cm széles. Testük fémes zöld, kitinpáncéljuk pedig rézbarna színű. Testük mindkét oldalán fehér szőrfoltok helyezkednek el kitinpáncéljaik alatt, de nem azok takarásában.

 

A japán cserebogarak táplálkozása

A felnőtt japán cserebogarak júniusban bújnak elő a talajból és kezdik meg a táplálkozást közvetlen környezetükben. Június végétől kezdve egy-másfél hónapig felelősek a legtöbb kárért, átlag élettartamuk pedig 30-45 nap. Ezek a bogarak több mint 300 növényfajtát fogyasztanak előszeretettel, és meglehetősen gyorsan képesek elpusztítani a növények leveleit, virágait és érett vagy sérült gyümölcseit is.

 

A japán cserebogarak általában csoportokban táplálkoznak, és a növények tetejénél kezdve lefelé haladva élik fel azok ehető részeit. Általában meleg napokon szeretnek előjönni és a közvetlen napfényen lévő növényeket szokták megtámadni.

 

Miről ismerhető fel a japán cserebogarak által okozott növénykárok?

Mivel ezek a bogarak általában a növények tetejéről indulva lefelé emésztik fel azokat, így ha növényeid felső részén rágásnyomokat látsz, vagy ezen részük teljesen kopasz, akkor jó eséllyel japán cserebogarakkal van dolgod. A felnőtt bogarak általában csak a levelek erezete közötti szöveteket fogyasztják el, de a rózsák esetén például az egész levelet és a szirmokat is elpusztíthatják.

 

A japán cserebogarak életciklusa

Amint előbújnak a talajból, a kifejlett cserebogarak azonnal elkezdik lerakni petéiket. A peték 5-7 cm mélyre kerülnek a talajba, egy nőstény pedig összesen 40-60 petét képes rakni élete során. A lárvák 10 hónapot töltenek a talajban és fűgyökerekkel, illetve növénypalántákkal táplálkoznak. Az esőzések elengedhetetlenek a lárvák életben maradásához, ugyanis a száraz talajban könnyedén kiszáradhatnak. A nőstények éppen ezért általában nyirkos helyeket választanak a peterakáshoz, például rendszeresen öntözött pázsitokat.

 

Mivel a lárvák a füvek gyökereivel is táplálkozhatnak, így a pázsit hamar foltossá válhat, különösen meleg időben, amikor a fű gyökerek hiányában képtelen elegendő nedvességet elraktározni. A fertőzött talajban általában egy vagy több lárvát is találsz, ha felásod. Fontos, hogy minél hamarabb kiszúrd ezeket kertedben, ha szeretnéd megmenteni a pázsitodat. Ahogy tavasszal a talaj hőmérséklete egyre nő, a lárvák feljebb mozognak benne és 4-6 hétig táplálkoznak majd, mielőtt kibújnának. A következő oldalon elmondom, hogyan védekezhetsz ellenük eredményesen! 

 

Japán cserebogarak és az ellenük való védekezés

Fontos tisztában lenni a fenti információkkal, hogy minél előbb felismerd a cserebogár-problémákat kertedben. Nem árt észben tartani továbbá, hogy a japán cserebogarak feromonokat engednek a levegőbe, ezzel pedig további bogarakat vonzanak a kertbe. Ha tehát észreveszel belőlük néhányat, azonnal vesd be az alábbi módszerek valamelyikét, hogy megakadályozd elterjedésüket birtokodon.

Hirdetés

 

Csapdák

Az interneten rengeteg bogárcsapda szerezhető be, de érdemes azok között szétnézni, amiket külön cserebogarak számára készítettek. Ezek a csapdák segítenek távol tartani a bogarakat növényeidtől, ráadásul megakadályozzák, hogy tovább szaporodhassanak.

 

Kézi összeszedés

Ha még a szezon elején jársz, és csak néhány bogárral találkozol akkor simán kézzel is leszedegetheted őket növényeidről. Némi mosószeres vízbe dobva őket gyorsan végezhetsz velük. Ne feledd, leggyakrabban meleg, napos napokon jönnek elő, amikor nincs túl erős légmozgás. Kora reggel és késő este érdemes keresgélni őket a kertben.

 

Porszívózás

Néhányan egy kézi porszívóval szedik össze a nagyobb bogarakat kertjükben. Az összegyűjtött bogarakat dobd mosószeres vízbe, ahol pillanatokon belül elpusztulnak.

 

Hirdetés

Cédrusolaj

Helyezz 3 db 30 cm hosszú vörös cédrust egy 7,5 literes vödörbe. Önts forró vizet a vödörbe, és hagyd, hogy a növénydarabok 24 órán át ázzanak benne úgy, hogy egyetlen részük se lógjon ki a vízből (szét is vághatod őket). Szűrd át a vizet egy pumpás flakonba és fújd be ezzel növényeidet, hogy távol tartsd róluk a cserebogarakat.

 

Japán cserebogarak és az ellenük való védekezés

Kovaföld

A kovaföld használata az egyik legjobb módszer a japán cserebogarak kiirtására. Az apró, tengeri állatok megkövesedett maradványaiból készült por a bogarak kitinpáncélja alá bejutva kiszárítja a testüket. Csak szórj szét belőle egy jó adagot azon növények körül, amelyet gyakran támadnak meg a bogarak kertedbe. Ez a módszer az otthonokat megtámadó hangyák és csótányok ellen is nagyon hatékony, de ügyelj rá, hogy csak biztonságos összetételű, természetes kovaföldet használj.

 

Neem olaj

Az indiai orgonaként is ismert neem fa olaja nem azonnal végez a bogarakkal, hanem lassan megfulladnak tőle. A neem olaj többféle kerti kártevőt is képes távol tartani a növényektől, mint például a mezeikabócákat, a szöcskéket, vagy a paradicsomhernyókat. Bőkezűen és gyakran fújd le növényeidet egy jó adag vízben feloldott olajjal, amit akár a talajon is szétönthetsz a növények körül. A növények idővel magukba szívják az olajat, és annak íze távol tartja majd a kártevőket.

 

Társültetés

A társültetés szintén hatékony módszer lehet nem csak a japán cserebogarak, hanem rengeteg más kártevő ellen is. A fehér gólyaorr, a kúpvirág, vagy a nagy csodatölcsér például mérgező a cserebogarak számára.

 

Mélygyökerű füvek

A legjobb megoldás a probléma megelőzése. Ültess olyan füveket kertedben, amik gyökerei mélyre hatolnak, és így csak heti egy mélyöntözést igényelnek, hogy életben maradjanak. Ezzel kiiktatod a rendszeresen nyirkos talajt, ami a kertekbe vonzza a peterakó cserebogarakat. Az ilyen füveken (ilyen a nádképű csenkesz is) sokkal kevésbé látszanak meg a lárvák által okozott károk.

 

Japán cserebogarak és az ellenük való védekezés

Fonálférgek

A legideálisabb időszak a lárvák kiirtására a nyár vége vagy az ősz eleje, amikor még fiatalok és kis méretűek. Ha nem szeretnéd vegyszerezni kertedet, akkor szerezz be néhány hasznos fonálférget, amelyek a cserebogárlárvák több mint felét képesek elpusztítani, lényegesen csökkentve ezzel a kertben okozott károkat.

                                                           

A fonálférgek hallatán nem kell mindjárt megijedni – ezek a szabad szemmel nem látható apró élőlények természetes lakói a kerti talajoknak. Vannak közöttük káros és hasznos fajták is – a káros fonálférgek a növények gyökereivel táplálkoznak, míg a hasznosok rátelepednek a cserebogarak lárváira és elpusztítják őket. A hasznos fonálférgeket ősz elején érdemes betelepíteni a kert talajába.

                                                           

Ajánlott és kerülendő növények

Számos növény mágnesként vonzza a japán cserebogarakat, míg rengeteg más taszítja őket. Az alma, a kajszibarack, a spárga, a bazsalikom, a cseresznye, a nőszirom, a nyáriorgona, a bársonyvirág, a hajnalka, a sásliliom, a lángvirág, a nebáncsvirág, a rózsa, a fűz, a szamárbogáncs, a lilaakác és számos más növény vonzza a cserebogarakat.

 

A közönséges cickafark, a fokhagyma, a póréhagyma, a metélőhagyma, a harangláb, a begónia, a fekete nyírfa, a káposzták, a pompásvirágú som, a gyűszűvirágfélék, a füge, a gardénia, a boróka, a sétányrózsa, a körte és sok más növény mind taszítja a cserebogarakat.

                                                           

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-21

Így nevelheted fel te is saját kókuszpálmádat

A kókuszpálma egy nagyon sokoldalú növény, mostani cikkemben elmondom, hogyan nevelheted a saját kertedben! Legyen mindenkinek saját kókuszpálmája, mutatom, mit kell tenned!

2019-06-21

A világ leghalálosabb kertje, ahol minden négyzetméteren veszély vár!

A világ legveszélyesebb kertjét mutatjuk most be nektek, ide csak azoknak érdemes ellátogatniuk, akik szeretik a veszélyt, ugyanis nem egy olyan emberről lehet tudni, akit ájultan kellett kihozni a kertből!

2019-06-07

Helyszűkében is akad termés – Nevelj te is törpe gyümölcsfákat!

Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha nincsen nagy kertünk, de még akkor sem, hogyha egyáltalán nincs kertünk, ugyanis ezeket a törpe gyümölcsfákat bárhol nevelhetjük!

2019-06-07

15 dolog, amire felhasználhatod a nagylevelű csodamogyorót

Így használhatjuk fel a nagylevelű csodamogyorót – Mostani cikkemben mindent elmondunk nektek a nagylevelű csodamogyoróról, ismerjétek meg közelebbről ti is!

2019-05-10

Így teheted csinosabbá kertedet mohával

Nem muszáj megszabadulnod a mohától, ugyanis könnyedén alkothatsz segítségével a kertben, most meg is mutatom, hogyan lehet felhasználni a kertben a mohát!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-06-08

10 évelő fűszernövény, amiket csak egyszer kell elültetned, folyton teremni fognak!

Folytontermő fűszernövényeket mutatok most nektek, mindet érdemes elültetned a kertedben, ezek után sosem lesz gondod, ugyanis mindig teremni fognak!

2019-06-13

Trópusi szobanövények, amiket érdemes otthon is tartani

Ezeknek a trópusi szobanövényeknek ott a helyük a ti otthonotokban is, mivel nemcsak szépen, hanem hihetetlenül hasznosak is, ismerkedjetek meg mindegyikükkel!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
633 934
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 392 607
Közösség

szálastakarmányok

a fogalom nem teljesen körülhatárolt, a szénává szárítható takarmányféléket sorolják... Tovább

Rovarölo Vertimec 1,8 EC

Biztos megoldás tripszek, aknázólegyek, takácsatkák ellen.Hatóanyag: 1,8%... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 164

Átlagos értékelés: 5.0

Állatok dísznövény Érdekességek Házi kert kert Növényvédelem permetezés