Ennek az 5 népszerű növénynek a magját már januárban el kell vetned, januári virágmagok vetése

Ennek az 5 népszerű növénynek a magját már januárban el kell vetned

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Január nem a legaktívabb hónapok közé tartozik kertészeti szempontból, azonban tud meglepetéseket okozni. Vannak növények, melyeknek magjait már most el kell vetni, hogy később élvezni tudjuk a virágot, vagy termést.

Januári virágmagok vetése

Muskátli mag vetése januárban

Hogy én mennyire szeretem a muskátlit. El sem tudom képzelni a nyarat e színpompás virág nélkül. Legalább egy dobozzal, vagy inkább többel minden évben kell az ablakba. A muskátli már júniustól virágzik, és egészen őszig élvezhetjük is a virágzást, ha ügyesek vagyunk. Lehet venni muskátli palántákat is, de temérdek pénzt meg lehet spórolni azzal, ha még januárban magról elveted. A magot elvetni kis palántázó poharakba kell, majd vékonyan betakarni azt a megfelelő palántafölddel. Fontos, hogy a hőmérséklet 24 °C legyen, erre nagyon figyelj. A csírázás körülbelül 3-12 napig tart a muskátli esetében.

Kerti szarkaláb vetése januárban

A csodás kerti szarkaláb június-július körül virágzik, és dobja fel a kertet, ha jól bánunk vele. A mag csírázása hőmérséklettől, s más tényezőktől függően jellemzően 7-28 napot vehet igénybe. Miután viszonylag ritkásan egy palántázó tálcába helyeztük a magokat, hűtőszekrénybe kell tenni 3 teljes hétre, utána pedig 15-21 °C-os hőmérséklet lesz számára a legideálisabb.

Petúnia mag vetése januárban

A petúnia csodálatos. Nagymamám kertjében volt mindig ilyen virág, illetve a teraszon is. Több színben is előfordul, úgyhogy mindenki meg tudja találni a számára legideálisabbat. Ez a népszerű virág már június végétől virágzik, egészen szeptemberig. Csíráztató tálcába kell ültetni és 10%-ban vermikulittal kevert palántafölddel megtölteni, majd a magokat ritkásan elvetni. 14 napig tart a csíráztatás, ha megfelelő a hőmérséklet (24-27 °C-), és elegendő a fény is.

Begónia mag vetése januárban

A begónia is egy nagyon szép virág, ami szintén júliusban kezdi meg a virágzást, és egészen ősz közepe-vége feléig, azaz október-novemberig ragyogóan szép lehet, ha megfelelően bánunk vele. Palántázó poharak vagy csíráztató tálca tetejére a legjobb elvetni a magokat, majd vékonyan elfedni egy kis vermikulittal. A begónia számára a 19-24 °C az ideális hőmérséklet, nem probláma ha sokáig nem észlelsz növekedést, hiszen csírázása viszonylag lassú, akár 2 hónapig is eltarthat. 

Bazsalikom mag vetése januárban

Hogy ne csak virágok szerepeljenek a listán… Az én konyhakertemből nem hiányozhat ez a mediterrán ízt az asztalra varázsoló fűszernövény. Jellemzően januárban szoktam magról elvetni, majd csíráztatni. 15-25 °C közötti hőmérsékletet igényel, a csíráztatás 14-21 napig tart.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

2024-03-21

Kezd kimenni a divatból: erre, és így használható a kútvíz a kertben

Magyarországon régen a kútvíz használata viszonylag gyakori volt. Azonban egyre inkább azt lehet érzékelni, hogy kezd kimenni a divatból. Vajon miért?

2024-04-22

Közeleg a zöldbab vetés ideje: Ezek a zöldbab vetésének lépéseo

Első kérdésként fel is merült bennem a kérdés? Vajon mikor kell elvetni a zöldbabot, aztán rögtön jöttek a továbbiak, hogyan kell elvetni a zöldbabot?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biokatasztrófa

egy v. több környezeti tényezőnek olyan irányú hirtelen megváltozása, amelynek... Tovább

nádképű csenkesz (Festuca arundinacea Schreb.)

a —>pázsitfüvek családjába tartozó, a —>réti csenkeszhez hasonló bojtos gyokerű,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kertfenntartás Talajművelés virág virágtermesztés