Tervezzük meg évünket kertészeti szempontokból is!

Januári kerti teendők listája: így készítsük elő kertünket!

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Azt már tudod, hogy januárban milyen növényeket lehet ültetni. Most pedig a kerti célokról fogunk beszélni – különböző dolgokról, amelyekre összpontosítani kell, létrehozni és átgondolni, hogy miket szeretnénk idén elérni a kertünkkel kapcsolatban. Bár a tempó lassabb és az igények is kisebbek, a január a kert tervezésének és előkészítésének sarkalatos hónapja. Tele van lehetőségekkel, és hát nem ez a kertészkedés legizgalmasabb része?

Kertészeti teendők januárban

Kerti napló: hasznos a visszatekintéshez és a kezdéshez is

Ha eddig nem vezettél kerti naplót, most itt az ideje! Ha most kezded el a jegyzetelését, jövő ilyenkor csodás lesz visszatekinteni az elmúlt évedre, és végig nézni, milyen terveket, célokat tudtál megvalósítani a kerteddel kapcsolatban. Vegyél egy mély levegőt, tegyél magad mellé egy csésze teát vagy egy kávét és láss neki. 

Haladjunk sorban a kerti teendőink listáján

Számbavétel: Milyen kerti szerszámok, kellékek vannak neked otthon, és mi van az újévi kívánság listádon? Január remek alkalom az ünnepek utáni kerti akciók keresésére, érdemes átnézni a katalógusokat, mert lehet, hogy szuper lehetőségre bukkansz. 

Terv – január a vetőmag katalógusok hónapja! Szedd össze a postán vagy emailben érkező új katalógusokat, készíts listát az új magokról, és add le a rendelést, miután megtervezted, miket szeretnél az évben elvetni. Készítsd elő a meglévő magvakat, és komposztáld azokat, amelyek túl öregek már az elvetéshez. Készítsd el kerted alaptervét, tervezd bele a dolgokat, amiket véghez akarsz vinni 2023-ban. 

Bővítés és terjeszkedés: Készen állsz a bővítésre a kertedben? Ez a tökéletes alkalom arra, hogy elkezdd újra megcélozni a kerti barkácsprojekteket! A raklapokat alakítsd emelt ággyá, a régi létrát ráccsá a függőlegesen nővő zöldségek számára, és hozd létre a tökéletes fészert is! Ne feledd, ezek egész éves tervek, így be tudod osztani úgy, hogy anyagilag és időben is beelférjen az évedbe.

Legyél rendszerezett: Miután feltérképezted a céljaid, megtervezheted a részleteket. Tervezd meg a vetőmag rendelését, tisztítsa meg cserepeid, alakítsd ki a vetőmagcsomagok tárolási rendszerét és nézd át szerszámaidat és termékeidet, hogy meghatározd, mit kell frissíteni, cserélni vagy javítani. Ha eljön a tavasz, nem lesz egy szabad órád sem ehhez a szervezéshez, nagyon hálás leszel saját magadnak, hogy időben megtetted ezeket. 

Tisztítás: Gondoskodj a kerti szerszámokról, végezd el a szükséges javításokat, élesítsd meg a pengéket és olajozd meg a mozgó alkatrészeket.

Januári magok vetése: Januárban már lehetséges néhány növény magvait elvetni, azonban ezeknek a magoknak a vetését beltérben is el lehet kezdeni. Január arra is jó alkalom, hogy mikrozöldeket ültess a konyhapultra, hogy elfogyaszd őket a téli salátádba. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy egész évben élvezhesd a kertből származó friss terméseidet!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kereset

a dolgozók meghatározott időszak - ált. egy év - alatt munkával szerzett jövedelme; a... Tovább

konyhasó (nátrium-klorid, NaCl)

élettani szempontból fontos, vízben jól és könnyen oldódó vegyület. A növényi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet