Növények, amiknek a magját januárban kell elvetni

hirdetes

10 közkedvelt növény, aminek a magját januárban kell vetni!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Ezeknek a növényeknek a magját januárban kell vetni

Kerti szarkaláb

A kerti szarkaláb június-júliusban hozza virágait, magját ritkásan kell vetni palántázó tálcába, palántafölddel és tíz százalék vermulittal kevert ültető közegbe. Vetés után vékonyan fedjük be a magokat vermulittal. Fontos, hogy 2-3 hétig tartsuk hűtőben, majd vigyük át egy 15-20 Celsius fokos helyiségbe, ez szükséges a csírázáshoz, ami 7-28 napot vesz igénybe. 

Szagosbükköny

A szagosbükköny május-júniustól augusztusig hozza virágait. Magját hat centiméter mélyen palántázó poharakba, vagy pedig 7-9 centiméteres cserepekbe vessük el. Használjunk a vetéshez palántaföldet, amibe egytized rész agyag-granulátumot kevertünk. Nem melegigényes, ezért elegendő 12-15 Celsius fokot biztosítani a számára, ideális hely egy fűtetlen üvegház, vagy egy hidegágyás. A csírázás 10-15 napot vesz igénybe. 

hirdetes

Bazsalikom

A bazsalikomok május és október között takarítjuk be, ezért szükséges a januári vetés. Magját ritkásan vessük palántafölddel megtöltött palántázó poharakba, vagy csíráztató tálcába. Biztosítsuk számára 15-25 Celsius fokot, hőmérséklettől függően a csírázás 14-21 napot vesz igénybe.

hirdetes

Chili paprika, padlizsán

Mindkettő betakarítása július és október között történik, de nagyon fontos a januári vetés. Helyezzünk két-három szem magot egy-egy palántázó edénybe, ültető keveréknek használjunk palántaföldből és 10 százalék homokból álló közeget. Biztosítsunk számukra 21-27 Celsius fokos hőmérsékletet, a csírázás 3-10 napot vesz igénybe.

Izlandi mák

Az izlandi mák június és október között virágzik. Kis palántázó poharakat 20%-ban apró szemcsés agyaggranulátummal kevert palántafölddel töltsünk meg. Ennek felszínére vessünk poharanként 2-3 szem magot. A hőmérséklet 12 °C legyen, amelynek biztosítására hidegágyás ajánlott; a csírázás 14-21 napig tart.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló életkorának meghatározása

legbiztosabban a törzskönyvi feljegyzésből állapítható meg. Ennek hiányában jelek alapján... Tovább

Nyíregyházai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Nyíregyháza Báthory u. 13 4400 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem