Nincs pihenés – Januári feladatok a kertben

hirdetes

Nincs pihenés – januári feladatok a kertben

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Azt gondoljátok, hogy januárban nincs tennivalónk a kertben? Nagyon tévedtek! Ez a hónap is tartogat számunkra feladatot, ráadásul nem elhanyagolhatókat, nézzük is a legfontosabbakat! 

Nincs pihenés – Januári feladatok a kertben

Januári feladatok a kertben – Metszés

Nem véletlenül kezdem a metszéssel – rengetegen kérdeztétek, lehet-e metszeni januárban a növényeket. Az igazság az, hogy ez a hónap nem a legmegfelelőbb a növények metszésére, nagyobb kárt okozhatunk, mint hasznot. A fagyos időben érdemes hanyagolni a metszést, ugyanis csak roncsoljuk a növényeket, a fagy pedig legrosszabb esetben meg is ölheti a növényt a sebeken keresztül. Viszont van, amit meg kell tennünk januárban! Ez az időszak tökéletes arra, hogy elővegyük, megtisztítsuk, fertőtlenítsük és megélezzük a metszéshez használt szerszámokat.

Januári feladatok a kertben – Növényvédelem, permetezés

hirdetes

Nagyon enyhe telünk van és az előrejelzéseket látva, nem is számíthatunk kemény mínuszokra. Ez viszont kedvez a rovaroknak és különféle betegségeknek. A fagymentes időszak még tökéletes arra, hogy a növényeket lepermetezzük, ezzel meg tudjuk előzni a telet átvészelő rovarok okozta károkat. Használjunk kombinált mész, kén és olaj vagy réz összetételű permetezőszert. Arra viszont ügyeljünk, hogy nem lehet elvégezni a permetezést, ha a hőmérséklet fagypont alá süllyedt, vagy ha esik az eső, vagy ha erős szél fúj! 

Januári feladatok a kertben – Műtrágyázás

hirdetes

Ha hiszitek, ha nem, a január a legjobb időszak arra, hogy beszerezzük a műtrágyákat. Érdemes ilyenkor elkészíteni az egész éves tervet és jó alaposan bevásárolni. A boltok polcain ilyenkor még tavalyi áron kaphatjuk meg a műtrágyákat, tavasztól biztos, hogy sokkal többet kellene fizetni értük. Fontos tudni, hogy tavasszal nitrogéntartalmú (ammónium-nitrát, pétisó) műtrágyára lesz szükségünk, ősszel pedig a foszfortartalmú (szuperfoszfát) valamint a káliumtartalmú (kálisó, káliumszulfát) műtrágyák jöhetnek szóba. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vérkép

Tájékoztat a ->vér egységnyi mennyiségében lévő ->vörösvérsejtek és ->fehérvérsejtek... Tovább

állami gazdaságok

állami irányítás alá tartozó, állami tulajdonban levő eszközökkel ellátott, önálló,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert