Bemutatkozik a kankalin, vagy más néven primula

hirdetes

Ismerd meg a primulát, más néven kankalint

TK

A primulák vagy kankalinok még a téli időszak vége előtt lepik el színeikkel erkélyedet, kerted vagy teraszod. Ezeknek a szépségeknek nem kell sok törődés, hogy ámulatba ejtsenek majd virágzásukkal.

Primulák

A kankalinok bemutatása


Az elsők azon növények közül, akik tavasszal virágoznak. Rendkívül nagy tűrőképességűek, némely fajtájuk nem csak ősszel, de télen is képes virágba borulni. Színük rendkívül változó: lehet kék, piros, sárga, rózsaszín, fehér… Néhányuk többszínben is megtalálható. 


Méretük is fajtától függ, egyesek 20, mások 30 cm átmérőjűek. 


Általában viráguk közepe sárga. A kontraszt e között, illetve magának a virágnak a színe között egy elbűvölő dolgot eredményez. Csokrokban nőnek, és 5 szirmuk van. Levelei vastagok, általában rózsa formában találhatóak, és többnyire, vagy teljesen vízállóak.


Hogyan ültesd?


A primulákat általában tavasszal, ősszel érdemes ültetni. Amennyiben rögtön kertedbe helyeznéd növényed, a talajt tanácsos előtte előkészíteni – levegőztetni, meglazítani. Egyszerre kell frissnek, de száraznak lennie. A félárnyékos helyeket szereti. Amennyiben magból szeretnéd ültetni, azt védett helyen tedd még tavasszal is, mindenképp már kiszáradt talajjal.

hirdetes


Cserépbe ültetve használj kavicsokat vagy homokot, agyaggolyókat. Ezeket összekeverve egy kis földdel kapod meg számukra a tökéletes talajt.


Hogyan gondozd?


Nagy tűrőképességű növényről van szó, mely magától is képes megjelenni, fejlődni természetes környezetében. Nem féli sem a fagyos időjárást, minden évben megjelenik a tavaszt hirdetve. Ugyanakkor, a kertedben, erkélyeden érdemes átvenned az irányítást felette, néhány egyszerű módszerrel.
Figyelj rá, hogy megkapja a neki megfelelő nedvességet, viszont ne legyen eláztatva. Locsold rendszeresen amennyiben az időjárás ezt nem teszi meg, viszont csak akkor, amikor a földje már kiszáradt. 

hirdetes


Muskátliknak szánt trágyákkal is gondozhatod, de csak a virágzása idejében. Amennyiben kertedben lakik, érhetnek olyan meglepetések, miszerint évenként ugyanúgy megjelenik. 


Ha jól gondozod, és megvéded a betegségektől, kártevőktől, akár 10 évig szépítheti kerted.


Betegségei és kártevői


Attól, hogy a legtöbb környezetben képes megfelelően fejlődni, még nem jelenti, hogy elkerüli az olyan kellemetlenségeket is, mint a meztelen csigák, vagy levéltetvek inváziói. Ezek ellen, amennyiben van kandallód, annak hamuját növényedre helyezheted. Permetezhetjük zsurló-, vagy csalánkészítményekkel is.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-27

Milyenek is a rövid nappalos növények? Ismerd meg őket Te is

A növények, mint már korábbi cikkemben említettem, három nagyobb kategóriába oszthatóak be fejlődésük kapcsán - most nézzük meg a rövid nappalos növényeket.

2021-07-27

Ismerjétek meg Ti is a 2021-es év rovarát!

A 2021-es év rovara címet egy apró lepke kapta, melyet akár a magyar „kolibri”-ként is emlegethetnénk - igazi légi akrobatának számít. Ismerjétek meg most.

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-28

Lehet szimbiózis növényeid és közted? Most kiderül!

Vajon lehetséges lenne összhangba kerülni növényeiddel, azokkal szimbiózisban lenni? Mostani cikkünkből kiderül!

2021-07-27

Aggódsz, hogy elhervadnak növényeid a nyaralás alatt? Most 3 szuper önlocsoló ötletet mutatok Nektek!

Sokaknak megfordulhat a fejében, hogy ki fogja majd öntözni kertjét a nyári időszakban, amennyiben egy hosszabb nyaralásra tervez elutazni. Most segítünk!

2021-07-28

Vigyázz Te is megfelelően kerti tavadra a nyári időszakban – mutatom, hogyan tartsd azt tisztán

Amennyiben valakinek megtalálható egy kerti tó udvarában, tudja, hogy körülményes karbantartást igényelhet egy-egy alkalommal. Mutatjuk, mire kell figyelned.

2021-07-28

Éltető víz – mutatom, hogyan öntözd helyesen szobanövényeidet, hogy biztosan életben maradjanak!

A túlöntözés rendkívül sok növényt veszélyeztet, mégis egy kis odafigyeléssel ez könnyedén elkerülhető – mutatom, hogyan, ezeket a szuper ötleteket próbáld ki.

További cikkek ebben a témában


Móri Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Mór Szent István tér 1. 8060 Magyarország Tovább

homozigóta

olyan diploid (diploid sejt) vagy haploid (haploid sejt) egyed, amelynek génállománya a vizsgált... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Kertészet