Bemutatkozik a kankalin, vagy más néven primula

hirdetes

Ismerd meg a primulát, más néven kankalint

TK

A primulák vagy kankalinok még a téli időszak vége előtt lepik el színeikkel erkélyedet, kerted vagy teraszod. Ezeknek a szépségeknek nem kell sok törődés, hogy ámulatba ejtsenek majd virágzásukkal.

Primulák

A kankalinok bemutatása


Az elsők azon növények közül, akik tavasszal virágoznak. Rendkívül nagy tűrőképességűek, némely fajtájuk nem csak ősszel, de télen is képes virágba borulni. Színük rendkívül változó: lehet kék, piros, sárga, rózsaszín, fehér… Néhányuk többszínben is megtalálható. 


Méretük is fajtától függ, egyesek 20, mások 30 cm átmérőjűek. 


Általában viráguk közepe sárga. A kontraszt e között, illetve magának a virágnak a színe között egy elbűvölő dolgot eredményez. Csokrokban nőnek, és 5 szirmuk van. Levelei vastagok, általában rózsa formában találhatóak, és többnyire, vagy teljesen vízállóak.


Hogyan ültesd?


A primulákat általában tavasszal, ősszel érdemes ültetni. Amennyiben rögtön kertedbe helyeznéd növényed, a talajt tanácsos előtte előkészíteni – levegőztetni, meglazítani. Egyszerre kell frissnek, de száraznak lennie. A félárnyékos helyeket szereti. Amennyiben magból szeretnéd ültetni, azt védett helyen tedd még tavasszal is, mindenképp már kiszáradt talajjal.

hirdetes


Cserépbe ültetve használj kavicsokat vagy homokot, agyaggolyókat. Ezeket összekeverve egy kis földdel kapod meg számukra a tökéletes talajt.


Hogyan gondozd?


Nagy tűrőképességű növényről van szó, mely magától is képes megjelenni, fejlődni természetes környezetében. Nem féli sem a fagyos időjárást, minden évben megjelenik a tavaszt hirdetve. Ugyanakkor, a kertedben, erkélyeden érdemes átvenned az irányítást felette, néhány egyszerű módszerrel.
Figyelj rá, hogy megkapja a neki megfelelő nedvességet, viszont ne legyen eláztatva. Locsold rendszeresen amennyiben az időjárás ezt nem teszi meg, viszont csak akkor, amikor a földje már kiszáradt. 

hirdetes


Muskátliknak szánt trágyákkal is gondozhatod, de csak a virágzása idejében. Amennyiben kertedben lakik, érhetnek olyan meglepetések, miszerint évenként ugyanúgy megjelenik. 


Ha jól gondozod, és megvéded a betegségektől, kártevőktől, akár 10 évig szépítheti kerted.


Betegségei és kártevői


Attól, hogy a legtöbb környezetben képes megfelelően fejlődni, még nem jelenti, hogy elkerüli az olyan kellemetlenségeket is, mint a meztelen csigák, vagy levéltetvek inváziói. Ezek ellen, amennyiben van kandallód, annak hamuját növényedre helyezheted. Permetezhetjük zsurló-, vagy csalánkészítményekkel is.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-03

Május a kertben – ezeket a kerti munkákat érdemes elvégezned

A kertészkedés bár a jó idővel indul el, mégis májusban végezzük el annak oroszlánrészét. Most elmondom, mik azok, amiket mindenképp végezz el a hónapban!

2021-05-02

Ezt a 4 ötletet érdemes kerted kapcsán megfogadni idén

Jöttünk, láttunk, kertészkedtünk 2020-ban is. Mostani cikkemben elárulom, mi az a 4 dolog, amit érdemes megfontolnod idén kerted és növényeid kapcsán.

2021-04-30

Kert gyógyászati célokkal – ezt a 6 növényt érdemes nevelned benne

Mindenki tudja, hogy rendkívül sok növényt lehetne felhasználni gyógyászati szempontból, ráadásul a legtöbbet egyáltalán nem nehéz kertedben termeszteni.

2021-04-30

Szeretsz kertészkedni? Próbálkozz meg a sztívia termesztésével!

Ismerd meg Te is ezt a különleges növényt, tudj meg mindent a sztívia termesztéséről, gondozásáról. Egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni nevelését!

2021-05-06

A kertészet sportnak számít? Most kiderül!

Te tudtad, hogy a kertészkedés sportnak is számíthat? Mostani cikkünkben eláruljuk milyen szempontból tekinthető sportnak a kertsézkedés, tudd meg Te is.

2021-05-04

Csodaszép májusi növények – ismerd meg őket Te is!

Majdnem minden hónapnak megvannak a maga virágai, növényei, ráadásul ahogy haladunk a jó idővel a nyár felé, ezek egyre színesebbek és változatosabbak lesznek.

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

További cikkek ebben a témában


fejespenészek (Mucorales)

a moszatgombák osztályának egyik rendje; zömmel szerves anyagokon (kenyéren, gyümölcsön,... Tovább

67/2007. (VII. 26.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a fiatal mezõgazdasági termelõk számára... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Kertészet