Ilyen olcsó eper a világon nincs

Ilyen olcsó eper a világon nincs

P.M.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Vagy mégis? Hüledeznek a magyar termelők. Gyanúsan alacsonynak találják hazai termelők azokat az árakat, amelyeken több élelmiszerlánc is árusítja a külföldi földiepret. Az Auchan például „indul az eperszezon” szlogennel hirdetett a közelmúltban olyan akciót, amellyel 778 forintos kilónkénti áron kínált spanyol epret, míg a magyar eper szezon eleji árai általában 2-3 ezer forint között mozognak. Az üzletlánc szerint a két árat nem lehet összehasonlítani, mert a spanyol szabadföldi szezon már februárban megkezdődött, míg nálunk majd csak májusban indul. A termelőket most a „dömpingszerű” importárak mellett a meleg időjárás is idegesíti, mert a hazai szabadföldi eperszüret az idén nagyon korán, akár már május 10-e körül megkezdődhet, így egy komolyabb, fagyosszentek környéki lehűlés hatalmas károkkal fenyegethet.

Ilyen olcsó eper a világon nincs

Fél kilónként 389 forintos áron hirdetett a közelmúltban az Auchan eperakciót, amelyet „indul az eperszezon” címmel óriásplakátokkal is megtámogatott. Az Auchan-áruházak spanyol epret értékesítettek, amelyet kilóra vetítve 778 forintos áron kínáltak, így a külföldi termék nettó ára - a 27 százalékos áfát leszámítva - 612 forint körüli lehetett. Hasonló árszinten jelent meg a spanyol eper más élelmiszerhálózatokban, így például a Sparban is.

Lapozz a cikk folytatásáért

Ilyen olcsó eper a világon nincs

Meglepően alacsony az az ár, amelyen az Auchan a spanyol epret árusította – fogalmazott az agrarszektor.hu-nak Mártonffy Béla, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Szerinte az üzletlánc „jó beszállítót” találhatott, hogy a külföldi termékkel a magyar piacon ilyen olcsón tudott megjelenni. Arról lehet szó, hogy az Auchan az alacsony eperárat vevőcsalogatónak szánta a hazai gyümölcsfogyasztókért folytatott versenyben – vélte az elnök.

 

Az Auchan saját vállalata közvetlenül a termelőktől vásárolja meg Spanyolországban az epret – közölte ugyanakkor Gál Judit, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs menedzsere. A spanyol szabadföldi szezon már februárban megkezdődött és a magyarnál általában tovább is tart, így most a spanyol termelők már az ottani szezon közepén járnak.

 

Lapozz a cikk folytatásáért

Ilyen olcsó eper a világon nincs

Mivel a spanyol piacon megfelelő mennyiségű és minőségű eper áll rendelkezésre, az ottani árak fokozatosan csökkennek. Emellett az Auchan beszerzési áraira rakódó kis logisztikai költség, illetve az üzletlánc diszkont árpolitikájának megfelelő szűk árrés tett lehetővé a 778 forintos kilónkénti fogyasztói árat a magyar piacon – tette hozzá a kommunikációs menedzser.

 

Magyar termésként ma csak fűtött fóliás földiepret lehet kapni, amelynek kilónkénti ára megközelíti a 3 ezer forint. Néhány hét múlva, várhatóan április közepe-vége körül érik be a fóliás eper, amelynek kilogrammonkénti ára 1200-1500 forint lehet, és ebből már az Auchan is kíván forgalmazni.

 

Lapozz a cikk folytatásáért

Ilyen olcsó eper a világon nincs

A valódi hazai szezon azonban a szabadföldi eperrel kezdődik, az üzletlánc szerint előreláthatóan május közepén. A szabadföldi ár - közölte az Auchan - kilónként 800-900 forint lehet az időjárástól és a mennyiségtől függően. A hazai szabadföldi termés megjelenésekor az Auchan várhatóan már csak hazai epret kínál majd, addig pedig Gál Judit szerint az import mennyiségét fokozatosan csökkenti.

 

Más véleményen vannak a hazai termelők, akik szerint a legnagyobb mennyiséget adó, itteni szabadföldi epernél is legalább 1,5-2 ezer forintos kilónkénti induló árakra lehet számítani, így egy hatkilónyi epret tartalmazó láda ára 9-12 ezer forint között mozoghat. A szezon végére pedig a ládánkénti árak 2-3 ezer forintra eshetnek, vagyis a kilónkénti árak 300-500 forintra süllyedhetnek.

 

Kilónként 500 forintos ár alatt azonban már nem igazán éri meg eladni a szabadföldi epret, mivel az önköltség 300-400 forintra tehető, így 500 forintos ár mellett kilónként 100-200 forint lehet a haszon – tájékoztatta az agrarszektor.hu-t egy gazdálkodó, aki a Pest megyei Tahitótfalun termel. Az idén is a legfontosabb kérdés tehát, milyen lesz az átlagár, hiszen a szezon eleji magasabb árakon a termés kisebb részét lehet csak eladni, míg a nagyobb hányad a későbbi alacsonyabb árakon talál gazdára.

 

Lapozz a cikk folytatásáért

Ilyen olcsó eper a világon nincs

Az itteni önköltségből kiindulva tartják irreálisnak hazai termelők, hogy a spanyol eper 600 forint körüli nettó árakon jelenhet meg a magyar piacon, hiszen a beszerzési árat számos költségtényezőnek kell még növelnie, amíg az áru idáig eljut. Egyes hazai termelők szerint a spanyol gazdálkodóknak bukniuk kell az üzleten, hacsak nem „ingyenmunkások” vagy támogatások csökkentik költségeiket. Emellett nyilvánvaló, hogy az áruházláncok a már említett, vevőcsalogatói célzattal nem alkalmaznak árrést, vagy nagyon szűkre szabják azt, esetleg különböző trükköket is bevetnek az alacsony fogyasztói árak kialakítása érdekében – vélik a termelők.

 

A gazdálkodók szerint az importeper többnyire ízetlen a magyar terméshez képest, így a fogyasztók hamar rájönnek, hogy nem érdemes megvásárolni azt. Tavaly is voltak hasonló eperakciók, és a hazai termelők tartottak is ezektől, de a külföldi áru a magyar eperszüret idejére nagyrészt eltűnt. Így az import árletörő hatást nem igazán fejtett ki, a háziasszonyok pedig egyébként is a sokkal ízletesebb magyar földiepret keresték.

 

Lapozz a cikk folytatásáért

Ilyen olcsó eper a világon nincs

A termelőket most a „dömpingáras importnál” jobban idegesíti, miként alakul majd az időjárás a következő hetekben, mivel ez a várható termés mennyiségét és minőségét is jelentősen befolyásolhatja. A szokatlan meleg miatt ugyanis valószínű, hogy az idei szabadföldi szüret rendkívül korán, akár már május 10-e körül, vagyis fagyosszentek környékén megkezdődhet. Ekkor pedig egy komolyabb lehűléssel járó fagy hatalmas károkat okozhat az érett termésben.

 

Korábban az eperszüret június 12-e körül indult Tahitótfaluban, de a kezdési időpont több év alatt fokozatosan május 19-20-ra „csúszott előre”, mivel az időjárási körülmények megváltoztak – hívják fel a figyelmet helyi termelők. A május 10-i lehetséges szüretkezdési időpont azt jelenti, hogy az idei időjárási feltételek extrémebbek a felmelegedést hozó elmúlt évekénél is – teszik hozzá.

Forrás: agrárszektor

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

tenyészcél

A gazd. állatok valamely előnyös tulajdonságának... Tovább

hemoglobinémia (haemoglobinaemia)

a vérpályában széteső vörösvérsejtekből szabaddá váló oldott hemoglobin megjelenése a... Tovább

Tovább a lexikonra