Illatos virágok, amiket imádni fogtok - Illatos virágok kerted szépségéért

10 illatos virág, amit imádni fogsz a kertedben!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Akár vidéki stílusú, akár rendszeresen karbantartott, modern kerted van, néhány finom illat biztosan rávesz majd, hogy lassíts egy kicsit és belélegezd az összes gyönyört, amit nyújthatnak neked. Egy jó kert az ember minden érzékszervére hatással van.

Illatos virágok minden kertbe

„A textúra, a szín és az idényszerűség mind fontos tényezők, de az illatról sokan elfeledkeznek egy kert kialakításakor” – állítja Boyce Tankersley, a Chicago Botanic Garden egyik részlegigazgatója.„Az illat csak tovább fokozza egy gyönyörű kert vonzerejét.”

A mennyei illatokhoz nincs szükség nagy birtokra, kisebb területeken is élvezhetjük őket. Ilyen esetben érdemes a bejárati ajtó közelében valamilyen cserépben vagy ládában elhelyezni az illatos virágokat, ahol gyakran megfordulunk a nap során. Az ablakok alatt is remek helyük lehet, és így szellőztetéskor mindig friss virágillat áramlik be majd a szobába! Most pedig mutatunk néhány olyan illatos virágot, amelyek között biztosan te is találsz majd magadnak új kedvencet!

Illatos virágok – Tengerparti Fülesternye (Lobularia maritima)

A szorgos méhek szívesen látogatják az apró virágokat ezeken az egynyári szépségeken. A tengerparti fülesternye az ablakban, függő kosarakból kilógva vagy sziklakertekben is remekül mutat. A napsütötte vagy részben napsütötte részeket kedvelik.

Érdemes kipróbálni: Snow Princess: egész évszakban bőségesen ontja a fehér virágokat; Dark Knight: mélylila virágok, amik remekül passzolnak más egynyáriakhoz ugyan abban a virágládában.

Illatos virágok – Lonc

Ez a mutatós, élettől duzzadó évelő inda gyönyörűen mutat a kerítéseken vagy lugasokon, a beporzást végző állatok pedig imádják. Ajánlott az őshonos vagy új változatokat kipróbálni, amik nem nőnek be mindent, mint a japán lonc. A mindig napos részeket kedveli leginkább!

Érdemes kipróbálni: Yellow honeysickle: egy többfajta táptalajt is megtűrő őshonos változat; Scentstation: a tavasz közepétől egészen késő nyárig virágzik, ami után élénkpiros bogyókat terem.

Illatos virágok – Rózsa

„Minden kertben lennie kell legalább egy rózsának.” – állítja Tankersley. „Nem annyira kényesek, mint azt olyan sokan hiszik róluk, ráadásul az újabb fajtákat direkt úgy válogatták ki, hogy hatékonyabban ellenálljanak a betegségeknek és rovaroknak.” Rózsaválasztásnál ügyeljünk a mellékelt megjegyzésekre, és válasszunk olyat, amiket kifejezetten az illatuk miatt termesztettek, nem pedig az alakjukért. Mindig napos részeken érzik a legjobban magukat.

Érdemes kipróbálni: Mr. Lincoln: egy régi kedvenc meseszép skarlátvörös színnel és utánozhatatlan illattal; Princesse Charlene de Monaco: egy újfajta illatos rózsa halvány kajszibarack-rózsaszín virágokkal. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

állatállomány-változási terv

az állatállomány gazd.-on belüli és külső forgalmának számbeli (darabban) való,... Tovább

garda (heringhal, balatoni hering, gyargya, kardkeszeg, Pelecus cultratus)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó, ezüstös csillogású, egyenes hátvonalú,... Tovább

Tovább a lexikonra
virág