Illatos szobanövények a Te otthonodba is - ezt a 15 szobanövényt érdemes elhelyezni otthonodban

15 illatos szobanövény, amikkel elbűvölheted vendégeidet

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ott a helyük az otthonodban ezeknek az illatos szobanövényeknek

Nemes babér (Laurus nobilis)

A nemes babér egy könnyedén gondozható örökzöld fafajta, amelyet vastag, fénylő felületű levelek díszítenek. Kellemes illatát is ezeknek köszönheti, ami érdekes módon enyhén virágszerű is. Leveleit levesekben, mártásokban és egyéb fűszerezendő ételekben érdemes felhasználni. A nemes babért mindig napos, vagy nagyon enyhén árnyékos helyen érdemes tartani.

„Tea Rose” begónia (Begonia ’Tea Rose’)

A begónia e kultúrfajtája széles, zöld levelekkel, és mindig jelenlévő rózsaszínes fehér virágokkal büszkélkedik, amelyek piros szárán jelennek meg. Ezek a virágok kellemes, édeskés illatokat árasztanak magukból. A Tea Rose begóniák házon belül közepes vagy erős fényt igényelnek, illetve magas páratartalmat és meleg hőmérsékletet.

Kerti vaníliavirág (Heliotropium arborescens)

Fürtökbe csoportosuló, apró lila virágaival a kerti vaníliavirág egy szemet gyönyörködtető növény, aminek ráadásul – nevéhez méltóan – vaníliaillata is van. Ugyan általában a szabadban szokás termeszteni, házon belül is nevelhető, ha elegendő napfényt és páratartalmat biztosítasz neki. Ha azt szeretnéd, hogy rendszeresen új virágokat hozzon, akkor csípd le az elhalt darabokat, hogy újak vehessék át a helyüket.

Angyaltrombita (Brugmansia)

Ha szeretnéd otthonodat igazán mámorító aromával feltölteni, akkor válaszd az Ecuadorban őshonos trópusi angyaltrombitát. Az sárga, fehér, narancs vagy rózsaszín virágok (a szín a fajtától függ) esténként kezdenek el „aktívan” illatozni. Ha azt szeretnéd, hogy sokáig virágozzon, akkor a lehető legtöbb napfényre van szüksége, amennyit csak képes vagy biztosítani neki, illetve meleg, erősen párás levegőre. Fontos megjegyezni, hogy az angyaltrombita gyakorlatilag minden része mérgező, ezért nem javasoljuk olyan háztartásokba vagy udvarokba, ahol háziállatok vagy gyerekek is hozzáférhetnek. Tudj meg többet az angyaltrombita neveléséről itt!

Frangipáni (Plumeria)

A frangipáni egy kisméretű fafajta, amely többek között a Karib-térségben, Mexikóban, és Hawaii-on őshonos. Csinosan rendezett virágait sárga, rózsaszín, fehér vagy piros szirmok alkotják, és rendkívül illatosak, különösen éjszakánként. Ha szobanövényként szeretnéd nevelni, akkor sok erős fényre lesz szüksége (napi legalább 4-6 órányira), és mély öntözésekre (két öntözés között hagyd, hogy teljesen megszáradjon alatta a talaj). A virágzás serkentése érdekében tápláld magas foszfortartalmú műtrágyával, lehetőleg kéthetente.

Kék golgotavirág (Passiflora caerulea)

Megjelenését tekintve a kék golgotavirág kétségkívül a legkülönlegesebb az összes itt felsorolt növény közül. Ez a szépség színes szirmokkal, csészelevelekkel, szálakkal, porzókkal, és bibékkel kápráztatja el tulajdonosát. Mivel fás szárú kúszónövény, így egy erős rácsra vagy más támasztékra lesz szüksége, hogy növekedni tudjon és ne „szabaduljon el”. Hogy gyökerei megerősödhessenek, érdemes tágas cserépbe ültetni. A kék golgotavirág imád napozni, szereti a párás levegőt, és jól érzi magát átlagosan meleg szobahőmérsékleten.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

koca előkészítése búgatásra

olyan takarmányozási eljárás, amelynek célja az ivari folyamatok élénkítése. A választott... Tovább

Rovarölo Alsystin 25 WP

Rovarölő permetezőszer almatermésűekben gyümölcs és levélaknázó molyok, szőlőben... Tovább

Tovább a lexikonra
virág