Illatos szobanövények a Te otthonodba is - ezt a 15 szobanövényt érdemes elhelyezni otthonodban

15 illatos szobanövény, amikkel elbűvölheted vendégeidet

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A növények jelenlétének számos előnye van otthonunkban, hiszen nem csak a természet közelségét éreztetik velünk, hanem párásabbá és tisztábbá teszik a levegőt. Szimpla közelségük nyugtató hatással bír, és mindezekért csupán minimális törődést kérnek cserébe. 

Ott a helyük az otthonodban ezeknek az illatos szobanövényeknek

Ha mindez nem lenne elég, számtalan olyan növényt is tarthatsz otthonodban, amik csodálatos illatokkal töltik fel a szoba levegőjét, feleslegessé téve ezzel a drága, mesterséges légfrissítőket. A következőkben néhány népszerű szobanövényt sorolunk fel, amik pontosan ezt kínálják!

Hogyan segítheted szobanövényeidet a virágzásban

Néhány szobanövény némi extra gondoskodást igényel, hogy virágokba borulhasson. Minden növény őshonos körülményei között érzi magát a legjobban, és virágzik a legbőségesebben, ezért biztosítanod kell számukra ezeket a viszonyokat.

Fényigény – Sok növény több napfényt igényel, mint amennyit egy déli ablakpárkányban kaphat. Bizonyos növényeknél elképzelhető, hogy nevelőlámpára lesz szükséged, hogy kihozhasd belőlük a maximumot.

Páratartalom – Ha szeretnéd párásabbá tenni otthonodat (vagy legalább a szobanövények közvetlen környezetét), akkor helyezz kavicsos tálcát a csereped alá, és időnként öntözd meg azt is.

Egy másik megoldás rendszeresen vizet permetezni a szomjasabb növények leveleire, vagy beszerezni egy párásítót, és úgy elhelyezni növényeidet, hogy mindegyikük részesüljön a nedves levegőből. Tartsd észben, hogy a túl magas páratartalom penészesedést okozhat otthonodban, és az elektromos készülékeknek sem igazán tesz jót – ügyelj rá, hogy hová helyezed a párásítódat, és hogy mennyit használod!

Átültetés – A virágzáshoz rengeteg erőforrást kell felhasználnia a növényeknek, és idővel a tápanyagokban gazdag virágföld is „kiürül” majd. Érdemes évente átültetni őket friss földbe, hogy új erőre kaphassanak.

Napoztatás – Ha szeretnéd energiával feltölteni szobanövényeidet, akkor nyáron hagyd kint őket a napon, ha az időjárás engedi. Sok trópusi növény az itthoninál melegebb körülményekhez van szokva, és jól esik majd nekik a nyári forróság. Csak ne felejtsd kint őket éjszakára, amikor a hőmérséklet lecsökken! Most pedig jöjjenek a legillatosabb növények, amik szebbé teszik a környezetet, a következő oldalon folytatom!  

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

forgóeszközök

azok a termelőeszközök, amelyek úgy használódnak el egy termelési ciklusban, hogy az... Tovább

vizeletkivás és -ürítés zavarai

az egészséges vese (->kiválasztószervek) normális takarmány- és vízfelvétel esetén az... Tovább

Tovább a lexikonra
virág