Illatos szobanövények a Te otthonodba is - ezt a 15 szobanövényt érdemes elhelyezni otthonodban

15 illatos szobanövény, amikkel elbűvölheted vendégeidet

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ott a helyük az otthonodban ezeknek az illatos szobanövényeknek

Citrusfélék (Citrus spp.)

A citrom, a lime, a narancs és más citrusfélék kellemes illatokkal tölthetik fel otthonodat, vagy kertedet. A miniatűr, törpeváltozatoknak sok napfényre és magas hőmérsékletekre van szükségük, hogy illatos (a termésükéhez hasonló aromájú) virágokat hozzanak. A citrusfélék sok nedvességet igényelnek, ezért ne felejtsd el rendszeresen megöntözni őket, illetve tavasszal és nyáron egy adag általános műtrágyát is adagolj nekik. Ha szeretnél otthonodban citromfát nevelni, akkor készülj fel rá, hogy több évbe is beletelhet, mire megerősödnek.

Lepkekosbor (Oncidium)

Habár a kosborfélék, vagyis orchideák nem aromájukról híresek, a lepkekosbor egy illatos kivétel, amely több száz vaníliaillatú virággal hálálja meg a gondoskodást. Sokan nehezen kezelhetőnek tartják őket, az orchideák nem olyan ijesztőek. Biztosíts nekik világos, indirekt fényt és magas páratartalmat. A hőmérséklet nappal 21-29°C, éjszaka pedig 13-18°C között mozogjon. Mivel az orchideák epifiton növények, így fakéregből és tőzegmohából kevert közegbe ültesd őket. 

Illatos levelű gerániumok (Pelargonium spp.)

Habár csinos virágokat hoznak, az illatos gerániumfélék erős aromája akkor érezhető, ha leveleiket óvatosan összedörzsölik. Illatok szempontjából nagyon változatosak: vannak rózsa- (P. capitatum), citrom (P. crispum), fenyő (P. denticulatum), alma- (P. fragrans), kókusz (P. grossularoides), és csokoládés menta (P. tomentosum) illatúak is. Bármelyiket is választod, kerüljön olyan helyre, ahol naponta legalább 5 óra napfény éri.

Ékes koszorúfutóka (Stephanotis floribunda)

Elegáns sötét levelivel és viaszos, édeskés illatú virágaival az ékes koszorúfutóka egy minden tekintetben kellemes kúszónövény. Nincsenek igazán komoly igényei: elég, ha egy jó adag napfényt és némi támasztékot, amire felfuthat.

Ezüst tallér eukaliptusz (Eucalyptus cinerea)

Ez az eukaliptuszfa mentaszerű, édeskés aromát áraszt magából, Ezüstös, kékeszöld levélzete elüt ugyan a tipikus zöld növényekétől, de így is jól mutat közöttük. Az eukaliptuszfélék nagyon gyorsan növekednek – magvaikból akár egyetlen termőszezon során bokrokká fejlődhetnek ki. Házon belül megfelelő metszéssel kordában lehet tartani őket. Mivel Ausztráliából származnak, így sok közvetlen napsütésre van szükségük. Tavasszal és nyáron alacsony nitrogéntartalmú műtrágyával, heti rendszerességgel kell trágyázni őket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

72/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

A borok elõállításáról szóló 99/2004. (VI. 3.) FVM rendelet módosításáról. A... Tovább

75/2008. (VI. 14.) FVM rendelet

A szárított takarmány kvótával szabályozott támogatás igénylésének általános... Tovább

Tovább a lexikonra
virág