Így vigyázz a kerti tóra télen

hirdetes

Hogyan vigyázz kerti tavadra télen

TK

Azon felül, hogy nagyon szépen díszíti kerted, a kerti tavak rengeteg kis ökoszisztémát foglalnak magukba, és nagyon oda kell figyelnünk, hogy fent tudjuk tartani ennek törékeny egyensúlyát. Maga a tó élete télen lelassul, vagy teljesen megpihen. Különösen fontos, hogy megfelelően kezeljük ebben az időszakban, hogy sikeresen átvészelje a hideg időjárást.

Kerti tó előlényei

A tavi növények gondozása télen

Ezeknek az édesvízi növényeknek nagyon fontos, hogy megszabaduljunk a már száraz részeiktől. Amennyiben metszésre van szükség, mindenféleképpen őrizzünk meg a vízfelszínen lévő részeikből is minimum 10 cm-t. Ez kifejezetten fontos, annak érdekében, hogy megakadályozzuk az öregedő csúcsok vízbe esését.


Az olyan növényeket, melyeknek nagy mértékben árt a fagyos időjárás, még azelőtt át kell telepíteni egy külön elhelyezett vízbe, és meleg helyiségbe, mielőtt a hőmérséklet nem esik 10°C alá.


A tavirózsa viszont maradhat természetes környezetében. Egyes fajok nagy mértékben képesek ellenállni a hidegnek, helyükön viszont figyeljünk rá, hogy rizómáik legalább 60 cm mélységben helyezkedjenek el. Amennyiben viszont ez nem történik meg, őket is érdemes az előzőkhöz hasonlóan teleltetni.

hirdetes


Helyezd növényeidet egy vödörszerű tartályba, számukra a túléléshez elegendő vízzel. Hagyd őket egy fagymentes helyiségben, ahol a hőmérséklet nem csökken 15°C alá. Figyelj a növények egészsége érdekében, hogy a hely az előbb felsoroltak mellett megfelelően világos legyen; egy veranda tökéletes számukra, de akár egy garázs, aminek van ablaka is jó lehet.


A tavirózsa gondozása, mint a többi növényé is, egyszerű:


-    Ellenőrizd a vízszintjét, valamint azt tartsd szinten.


-    Vágd le a halott leveleket.

hirdetes


Gondolj arra is, hogy a már elhalt gyökereket, illetve leveleket is vágjuk le, nem csak a tárolt, de a tóban maradt növényeknél is.


Biztosítsd halaid egészségét ebben az időszakban


Attól, hogy a halak tartalékaikat élik fel télen, fontos, hogy olyan ételeket kapjanak, amik táplálékban gazdagabbak, egészen szeptembertől. Az ebből nyert zsírréteg segítségével képesek lesznek átvészelni a hideg napokat.


Ahogy a víz hőmérséklete leesik 10°C alá, a halakat már nem kell etetni. Hogy a víz és a levegő oxigéncseréje folytatódjon a halak és a növények számára, ne engedd, hogy egész tavad befagyjon. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-04-15

Hogyan tudod beazonosítani a kertedben csiripelő madarakat?

Kerted rengetegféle madárnak képes otthont nyújtani, arról nem is beszélve, hogy akik nem ott fészkelnek is megpihenhetnek benne, átrepülhetnek rajta.

2021-04-20

A világ legpihentetőbb kertje: így készítsd el!

Gondolkoztál már azon, hogy vajon miért lehet kerted pihentető, hogyan képes kikapcsolni? Mostani cikkemben segitek kialakítani a világ legpihentetőbb kertjét.

2021-04-11

Kékségek kertje – hogyan legyen Neked is meseszép, kék kerted?

A kék a kedvenc színed és szeretnéd kertedbe csempészni, vagy esetleg csak azzal a színnel dolgozni kertrendezés közben? Most mutatom, mikben gondolkozz.

2021-04-14

A tűző nap sztárja – Ismerd meg az ólomvirágot!

Az ólomvirág hazánkban elsősorban cserépben nevelhető, a tűző nap sztárja. Kék színével, pici virágaival Téged is elvarázsolhat. Tudj meg róla most mindent.

2021-04-13

Rengetegféleképpen fel tudod majd használni – Így gondozd helyesen bodzád!

Mindig is szerettél volna bodzát nevelni kertedben? Mostani cikkünkben segítünk - tudj meg most mindent a bodza neveléséről, gondozásáról, ültetéséről.

2021-04-12

Május szépsége – tudj meg most mindent Te is az orgona gondozásáról

Lassan a májusba lépünk, ami csak egyet jelenthet - elkezd virágozni minden idők legkedveltebb virága, az orgona! Tudj meg mostani cikkünkből róla mindent!

2021-04-17

Kora tavasszal virágzik a Brunsvigia: ismerd meg Te is ezt a szépséget

Világunk tele van különlegesebbnél különlegesebb növényekkel, mostani cikkemben egyet fogok közülük bemutatni. Ez a szépség igazi látványosság, nézd meg Te is!

2021-04-18

8 szobanövény, mely egyáltalán nem igényel hozzáértést

Nagyon sok olyan növény van, mely remekül mutat lakásodban, most viszont azokkal fogunk foglalkozni, amik semmilyen kertészeti tudást nem igényelnek.

További cikkek ebben a témában


22/2006. (V. 17.) EüM-FVM-KvVM együttes rendelet

a biocid termékek elõállításának és forgalomba hozatalának feltételeirõl... Tovább

kecske (házikecske, Capra [litreus] hircus)

a szarvasmarhafélék családjának kecskealakúak (Caprinae) alcsaládjába tartozó faj.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek kert