Így vigyázz a kerti tóra télen

hirdetes

Hogyan vigyázz kerti tavadra télen? - mutatjuk tippeinket

TK, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Azon felül, hogy nagyon szépen díszíti kerted, a kerti tavak rengeteg kis ökoszisztémát foglalnak magukba, és nagyon oda kell figyelnünk, hogy fent tudjuk tartani ennek törékeny egyensúlyát. Maga a tó élete télen lelassul, vagy teljesen megpihen. Különösen fontos, hogy megfelelően kezeljük ebben az időszakban, hogy sikeresen átvészelje a hideg időjárást.

Kerti tó előlényei

A tavi növények gondozása télen

Ezeknek az édesvízi növényeknek nagyon fontos, hogy megszabaduljunk a már száraz részeiktől. Amennyiben metszésre van szükség, mindenféleképpen őrizzünk meg a vízfelszínen lévő részeikből is minimum 10 cm-t. Ez kifejezetten fontos, annak érdekében, hogy megakadályozzuk az öregedő csúcsok vízbe esését.


Az olyan növényeket, melyeknek nagy mértékben árt a fagyos időjárás, még azelőtt át kell telepíteni egy külön elhelyezett vízbe, és meleg helyiségbe, mielőtt a hőmérséklet nem esik 10°C alá.


A tavirózsa viszont maradhat természetes környezetében. Egyes fajok nagy mértékben képesek ellenállni a hidegnek, helyükön viszont figyeljünk rá, hogy rizómáik legalább 60 cm mélységben helyezkedjenek el. Amennyiben viszont ez nem történik meg, őket is érdemes az előzőkhöz hasonlóan teleltetni.

hirdetes


Helyezd növényeidet egy vödörszerű tartályba, számukra a túléléshez elegendő vízzel. Hagyd őket egy fagymentes helyiségben, ahol a hőmérséklet nem csökken 15°C alá. Figyelj a növények egészsége érdekében, hogy a hely az előbb felsoroltak mellett megfelelően világos legyen; egy veranda tökéletes számukra, de akár egy garázs, aminek van ablaka is jó lehet.


A tavirózsa gondozása, mint a többi növényé is, egyszerű:


-    Ellenőrizd a vízszintjét, valamint azt tartsd szinten.


-    Vágd le a halott leveleket.

hirdetes


Gondolj arra is, hogy a már elhalt gyökereket, illetve leveleket is vágjuk le, nem csak a tárolt, de a tóban maradt növényeknél is.


Biztosítsd halaid egészségét ebben az időszakban


Attól, hogy a halak tartalékaikat élik fel télen, fontos, hogy olyan ételeket kapjanak, amik táplálékban gazdagabbak, egészen szeptembertől. Az ebből nyert zsírréteg segítségével képesek lesznek átvészelni a hideg hónapokat.


Ahogy a víz hőmérséklete leesik 10°C alá, a halakat már nem kell etetni. Hogy a víz és a levegő oxigéncseréje folytatódjon a halak és a növények számára, ne engedd, hogy egész tavad befagyjon. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-22

Húsvétozás Noszvajon – 2 napos ingyenes gyerekprogram a Noszvaji gazdaházban

Ha húsvétra keresel egy remek programot az egész családnak és a gyerekeknek, akkor nem is kell messzebb utaznotok 2023. húsvét hétvégéjén! Húsvét Noszvajon!

2023-03-21

8 veteményeskerti hiba, amelyet még a gyakorlott kertészek is elkövetnek

A saját zöldségeskert szórakoztató és kifizetődő, de a dolgok rosszul is elsülhetnek. A cikkben felsoroljuk azokat a gyakori hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-21

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

A kertészkedés a színekről, a kis helyeken való ültetésről és az őshonos növényekről szól majd idén. Íme, mit kell ültetni, hogy élvezd ezeket a kerti trendeket.

2023-03-22

Így ne gyomlálj! - 5 gyomlálási hiba, amely sokkal nehezebbé teszi a kertészkedést

A gyomlálás nem tűnik bonyolult dolognak, viszont vannak alapszabályok, amiket jó, ha betartasz. Ezeket a hibákat pedig jobb elkerülni, csak nehezítik a dolgod!

2023-03-23

Nő nem marad szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon idén sem! – Mutatjuk a gazdag 4 napos folklór programot!

Ha húsvét, akkor Hollókői Húsvéti Fesztivál, ami az életöröm és a hagyományok ünnepe! Nincs más hely Magyarországon, ahol a hagyományok így életre kelnének!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ebtippan (Agrostis canina L.)

a ->pázsitfüvek család tagja. Tűlevelei széles fonalúak, toklásza szálkás. Lápos, sovány... Tovább

bőrszarv

a bőrből kiemelkedő, esetleg valóban szarvra emlékeztető képződmény, amelyet túlzott... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek kert