Így vigyázz a kerti tóra télen

Hogyan vigyázz kerti tavadra télen? - mutatjuk tippeinket

TK, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Azon felül, hogy nagyon szépen díszíti kerted, a kerti tavak rengeteg kis ökoszisztémát foglalnak magukba, és nagyon oda kell figyelnünk, hogy fent tudjuk tartani ennek törékeny egyensúlyát. Maga a tó élete télen lelassul, vagy teljesen megpihen. Különösen fontos, hogy megfelelően kezeljük ebben az időszakban, hogy sikeresen átvészelje a hideg időjárást.

Kerti tó előlényei

A tavi növények gondozása télen

Ezeknek az édesvízi növényeknek nagyon fontos, hogy megszabaduljunk a már száraz részeiktől. Amennyiben metszésre van szükség, mindenféleképpen őrizzünk meg a vízfelszínen lévő részeikből is minimum 10 cm-t. Ez kifejezetten fontos, annak érdekében, hogy megakadályozzuk az öregedő csúcsok vízbe esését.


Az olyan növényeket, melyeknek nagy mértékben árt a fagyos időjárás, még azelőtt át kell telepíteni egy külön elhelyezett vízbe, és meleg helyiségbe, mielőtt a hőmérséklet nem esik 10°C alá.


A tavirózsa viszont maradhat természetes környezetében. Egyes fajok nagy mértékben képesek ellenállni a hidegnek, helyükön viszont figyeljünk rá, hogy rizómáik legalább 60 cm mélységben helyezkedjenek el. Amennyiben viszont ez nem történik meg, őket is érdemes az előzőkhöz hasonlóan teleltetni.


Helyezd növényeidet egy vödörszerű tartályba, számukra a túléléshez elegendő vízzel. Hagyd őket egy fagymentes helyiségben, ahol a hőmérséklet nem csökken 15°C alá. Figyelj a növények egészsége érdekében, hogy a hely az előbb felsoroltak mellett megfelelően világos legyen; egy veranda tökéletes számukra, de akár egy garázs, aminek van ablaka is jó lehet.


A tavirózsa gondozása, mint a többi növényé is, egyszerű:


-    Ellenőrizd a vízszintjét, valamint azt tartsd szinten.


-    Vágd le a halott leveleket.


Gondolj arra is, hogy a már elhalt gyökereket, illetve leveleket is vágjuk le, nem csak a tárolt, de a tóban maradt növényeknél is.


Biztosítsd halaid egészségét ebben az időszakban


Attól, hogy a halak tartalékaikat élik fel télen, fontos, hogy olyan ételeket kapjanak, amik táplálékban gazdagabbak, egészen szeptembertől. Az ebből nyert zsírréteg segítségével képesek lesznek átvészelni a hideg hónapokat.


Ahogy a víz hőmérséklete leesik 10°C alá, a halakat már nem kell etetni. Hogy a víz és a levegő oxigéncseréje folytatódjon a halak és a növények számára, ne engedd, hogy egész tavad befagyjon. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-10

Korhad a meggyfád törzse? - így segíts rajta!

Tanuld meg te is, hogyan tudod megmenteni a korhadt meggyfád törzsét szakértő tippjeinkkel. Kövesd az utasításinkat és tippjeinket, mutatjuk a legfontosabbakat!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-10

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal. Fogadjátok meg kertészünk tanácsait a sarkantyúka ültetésével és gondozásával kapcsolatban!

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-04

Kertünk csodás madarai: ezek a madarak jelennek meg áprilisban

Áprilisban egyre több madár lepi el a kerteket és dalolnak csodás dallamokat, fedezd fel te is a cikkünkben, hogy melyek a leggyakoribb madárkák a kertben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

viaszok

Legnagyobb részük nagy szénatomszámú,egyértékű alkoholok és nagy szénatomszémú... Tovább

állattenyésztés

tágabb értelemben az a tudományág, amely magába foglalja a gazd. állatfajok nemesítésének... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek kert