Így vigyázz a kerti tóra télen

hirdetes

Hogyan vigyázz kerti tavadra télen

TK

Azon felül, hogy nagyon szépen díszíti kerted, a kerti tavak rengeteg kis ökoszisztémát foglalnak magukba, és nagyon oda kell figyelnünk, hogy fent tudjuk tartani ennek törékeny egyensúlyát. Maga a tó élete télen lelassul, vagy teljesen megpihen. Különösen fontos, hogy megfelelően kezeljük ebben az időszakban, hogy sikeresen átvészelje a hideg időjárást.

Kerti tó előlényei

A tavi növények gondozása télen

Ezeknek az édesvízi növényeknek nagyon fontos, hogy megszabaduljunk a már száraz részeiktől. Amennyiben metszésre van szükség, mindenféleképpen őrizzünk meg a vízfelszínen lévő részeikből is minimum 10 cm-t. Ez kifejezetten fontos, annak érdekében, hogy megakadályozzuk az öregedő csúcsok vízbe esését.


Az olyan növényeket, melyeknek nagy mértékben árt a fagyos időjárás, még azelőtt át kell telepíteni egy külön elhelyezett vízbe, és meleg helyiségbe, mielőtt a hőmérséklet nem esik 10°C alá.


A tavirózsa viszont maradhat természetes környezetében. Egyes fajok nagy mértékben képesek ellenállni a hidegnek, helyükön viszont figyeljünk rá, hogy rizómáik legalább 60 cm mélységben helyezkedjenek el. Amennyiben viszont ez nem történik meg, őket is érdemes az előzőkhöz hasonlóan teleltetni.

hirdetes


Helyezd növényeidet egy vödörszerű tartályba, számukra a túléléshez elegendő vízzel. Hagyd őket egy fagymentes helyiségben, ahol a hőmérséklet nem csökken 15°C alá. Figyelj a növények egészsége érdekében, hogy a hely az előbb felsoroltak mellett megfelelően világos legyen; egy veranda tökéletes számukra, de akár egy garázs, aminek van ablaka is jó lehet.


A tavirózsa gondozása, mint a többi növényé is, egyszerű:


-    Ellenőrizd a vízszintjét, valamint azt tartsd szinten.


-    Vágd le a halott leveleket.

hirdetes


Gondolj arra is, hogy a már elhalt gyökereket, illetve leveleket is vágjuk le, nem csak a tárolt, de a tóban maradt növényeknél is.


Biztosítsd halaid egészségét ebben az időszakban


Attól, hogy a halak tartalékaikat élik fel télen, fontos, hogy olyan ételeket kapjanak, amik táplálékban gazdagabbak, egészen szeptembertől. Az ebből nyert zsírréteg segítségével képesek lesznek átvészelni a hideg napokat.


Ahogy a víz hőmérséklete leesik 10°C alá, a halakat már nem kell etetni. Hogy a víz és a levegő oxigéncseréje folytatódjon a halak és a növények számára, ne engedd, hogy egész tavad befagyjon. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

Ha Balatonon a Káli-medencénél jártok, érdemes elmenni és a Hegyestűhöz, ami egy vulkán volt régen, ma pedig egy igazi különlegességnek számít. A kilátás a hegyről páratlan!

További cikkek ebben a témában


angóraszőrzet

bizonyos fajokon (nyúl, kecske, tengerimalac, macska) előforduló, a fajra jellemző méretnél... Tovább

honosított fajta

a helyi környezethez alkalmazkodott, termelőképességét, alkati tulajdonságait és... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek kert