Hogyan foglalkozz vetőmagjaiddal házilag

hirdetes

Hogyan gyűjtsd be, szárítsd ki és tartósítsd megfelelően vetőmagjaid

TK, GE.

Amennyiben hozzám hasonlóan kisebb telken kertészkedsz, biztos vagyok benne, hogy nálad is marad az ültetések után rengeteg vetőmagod. Ezek többnyire 2 – 5 évnyi élettartalmúak, amennyiben megfelelően kezeled őket. Viszont, miért ne használhatnád fel termésed magjait évről évre?

Vetőmagok házilag

Miért éri meg egyik évről a másikra tartósítanod a magokat?


Manapság rengeteg kérdés merül fel a táplálékok kapcsán, milyen helyen tárolták őket, a magokat, és végül milyen less a végeredmény. 
Tehát, amennyiben már bevált termésed magjait felhasználod, nem érhet meglepetés, ezekkel a kényes kérdésekkel sem kell foglalkoznod.


Hogyan takarítsam be ezeket a magokat?


Először is, jó magtermő növényeket kell választanod, melyekkel majd tudsz dolgozni.


Nem érdemes hibrid növényt választani, ugyanis náluk a végtermés változhat, kevésbé lesz jó íze, nem fog megfelelően ellenállni a megbetegedéseknek sem. 


Válassz mindenképp olyat, ami egészséges, bőséggel termett, és aminek a legkisebb az esélye, hogy utódja rendellenes lehet.


Gyümölcsöknél és zöldségeknél a betakarítás eltérhet. Például a paradicsomoknál és paprikáknál vagy tököknél, a magvakat az érett termésből vesszük. Ezzel ellentétben, a gyökérzöldségeknél, mint a répánál, a céklánál, illetve a leveles zöldségeknél, mint a saláta, vagy káposztaféléknél és hüvelyeseknél meg kell várni, még magot teremnek. Amikor virágaik megfonnyadnak, a növény elengedi őket, akkor gyűjtheted be őket. 

hirdetes


Hogyan szárítsam őket ki?


Amikor már begyűjtötted a magokat, lehetővé kell nekik tenni a megfelelő kiszáradásukat, csak utána lehet őket elraktározni.


Előszőr tisztítsuk meg őket, valamint készítsünk elő számukra egy helyet, szabad levegőn, fénytől védve.


Hogyan raktározzam el őket helyesen?


A nedvesség, illetve a napfény csírázáshoz vezethet, így ezeket kerüld el. A tárólóikat érdemes a leghermetikusabban lezárni.

hirdetes


Amikor ez megtörténik, elhelyezheted őket egy hűtött helyiségben, akár pincében, viszont mindenképp fénytől elzárva.


Honnan tudom, hogy a magok még életképesek?


A vízen lebegés próbája a legjobb és leggyorsabb megoldás erre. Amelyek elsüllyednek már tárolhatók, amelyek még a felszínen lebegnek erre még nem megfelelőek.


Hogyan teszteljem a magok csírázását?


Sajnálatos módon, ezt majd csak az idő tudja eldönteni.


Növénytől függően, a csírázás eltarthat 3 – 21 napig. A megfelelő időtartam után vizsgálja meg a magokat. Amennyiben a magvak fele aligha csírázott, gondolkozni kell a majdani sűrűbb ültetésen. Ennek oka lehet a nem megfelelő tárolás, vagy gyenge lett a betakarítás.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-24

A homokos talaj feljavításának a titka

Természetesen nem minden talaj egyforma, vannak olyan területek, ahol homokos lehet a talaj. Mit lehet ezzel kezdeni? Hogyan lehet feljavítani a homokos talajt?

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-11-24

Téli lógó kaspó kosár ötletek – 6 szép módja annak, hogy megmutasd a téli virágzást

Meríts ihletet ezekből a téli függőkosár-ötletekből, hogy színt és érdekességet vihess be kertedbe a hidegebb hónapok alatt is. Függő kosár ültetési tippek!

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2022-11-22

NE DOBD KI! A lehullott falevelek 5 felhasználási módja a kertben

Ne dobd ki a faleveleket! A kerti munkálatok során számtalan féleképpen felhasználhatóak a lehullott falevelek, cikkünkben be is mutatunk ezek közül 5-öt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Fehérgyarmati Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Fehérgyarmat Tömöttvár u.14. 4900 Magyarország Tovább

hegyibetegség

2500 m tengerszint feletti magasságban alakul ki; a hemoglobin oxigénnel való telítődése... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet Növénytermesztés