Hogyan foglalkozz vetőmagjaiddal házilag

hirdetes

Hogyan gyűjtsd be, szárítsd ki és tartósítsd megfelelően vetőmagjaid

TK

Amennyiben hozzám hasonlóan kisebb telken kertészkedsz, biztos vagyok benne, hogy nálad is marad az ültetések után rengeteg vetőmagod. Ezek többnyire 2 – 5 évnyi élettartalmúak, amennyiben megfelelően kezeled őket. Viszont, miért ne használhatnád fel termésed magjait évről évre?

Vetőmagok házilag

Miért éri meg egyik évről a másikra tartósítanod a magokat?


Manapság rengeteg kérdés merül fel a táplálékok kapcsán, milyen helyen tárolták őket, a magokat, és végül milyen less a végeredmény. 
Tehát, amennyiben már bevált termésed magjait felhasználod, nem érhet meglepetés, ezekkel a kényes kérdésekkel sem kell foglalkoznod.


Hogyan takarítsam be ezeket a magokat?


Először is, jó magtermő növényeket kell választanod, melyekkel majd tudsz dolgozni.


Nem érdemes hibrid növényt választani, ugyanis náluk a végtermés változhat, kevésbé lesz jó íze, nem fog megfelelően ellenállni a megbetegedéseknek sem. 


Válassz mindenképp olyat, ami egészséges, bőséggel termett, és aminek a legkisebb az esélye, hogy utódja rendellenes lehet.


Gyümölcsöknél és zöldségeknél a betakarítás eltérhet. Például a paradicsomoknál és paprikáknál vagy tököknél, a magvakat az érett termésből vesszük. Ezzel ellentétben, a gyökérzöldségeknél, mint a répánál, a céklánál, illetve a leveles zöldségeknél, mint a saláta, vagy káposztaféléknél és hüvelyeseknél meg kell várni, még magot teremnek. Amikor virágaik megfonnyadnak, a növény elengedi őket, akkor gyűjtheted be őket. 

hirdetes


Hogyan szárítsam őket ki?


Amikor már begyűjtötted a magokat, lehetővé kell nekik tenni a megfelelő kiszáradásukat, csak utána lehet őket elraktározni.


Előszőr tisztítsuk meg őket, valamint készítsünk elő számukra egy helyet, szabad levegőn, fénytől védve.


Hogyan raktározzam el őket helyesen?


A nedvesség, illetve a napfény csírázáshoz vezethet, így ezeket kerüld el. A tárólóikat érdemes a leghermetikusabban lezárni.

hirdetes


Amikor ez megtörténik, elhelyezheted őket egy hűtött helyiségben, akár pincében, viszont mindenképp fénytől elzárva.


Honnan tudom, hogy a magok még életképesek?


A vízen lebegés próbája a legjobb és leggyorsabb megoldás erre. Amelyek elsüllyednek már tárolhatók, amelyek még a felszínen lebegnek erre még nem megfelelőek.


Hogyan teszteljem a magok csírázását?


Sajnálatos módon, ezt majd csak az idő tudja eldönteni.


Növénytől függően, a csírázás eltarthat 3 – 21 napig. A megfelelő időtartam után vizsgálja meg a magokat. Amennyiben a magvak fele aligha csírázott, gondolkozni kell a majdani sűrűbb ültetésen. Ennek oka lehet a nem megfelelő tárolás, vagy gyenge lett a betakarítás.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-07-28

Egzotikus növényre vágysz? Akkor ismerd meg a különleges megjelenésű selyemakácot!

Ismerd meg most Te is ezt a különleges megjelenésű dísznövényt, mely képes könnyedén egzotikus hangulatot teremteni kertedben - bemutatkozik a selyemakác.

2021-08-26

Nevelj Te is sikeresen koriandert – most szuper trükköket osztunk meg neveléséhez

A koriander rendkívül népszerű fűszernövény, melynek termesztése kapcsán sem ütközhetünk komolyabb problémába. Most szuper tippeket mutatunk neveléséhez.

2021-07-28

Éltető víz – mutatom, hogyan öntözd helyesen szobanövényeidet, hogy biztosan életben maradjanak!

A túlöntözés rendkívül sok növényt veszélyeztet, mégis egy kis odafigyeléssel ez könnyedén elkerülhető – mutatom, hogyan, ezeket a szuper ötleteket próbáld ki.

2021-07-27

Ezzel a növénnyel garantált a mediterrán hangulat kertedben – bemutatkozik az üstökliliom

Az üstökliliom rendkívül különleges megjelenéssel bír, általa garantált lesz majd a mediterrán hangulat kertedben. Ismerd meg most Te is ezt a növényt.

2021-07-20

Szúnyogűző dísznövények – ezeket telepítsd teraszod közelébe!

Az esti nyugalmas órákat könnyedén megzavarhatják a szúnyogok. Most eláruljuk, milyen dísznövényeket érdemes teraszodra telepíteni, így elkergetve őket.

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-10-01

Teendők a kertben – ezek várnak októberben

Októberben sem áll meg az élet kertünkben, lássuk mit kell ilyenkor feltétlenül elvégezni, ezeket ne felejtsd el semmiképpen sem a hónapban.

További cikkek ebben a témában


fűszilázs

zöld v. fonnyasztott fűből készített szilázs. A szénakészítés mellett a fűszilázs... Tovább

Együtt az Állatokért Állatvédõ Közhasznú Egyesület

Állatvédõ szervezet Elnök: Kovács Katalin Alelnök: Kulcsár Sándorné Cím: Debrecen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet Növénytermesztés