Hogyan foglalkozz vetőmagjaiddal házilag

hirdetes

Hogyan gyűjtsd be, szárítsd ki és tartósítsd megfelelően vetőmagjaid

TK

Amennyiben hozzám hasonlóan kisebb telken kertészkedsz, biztos vagyok benne, hogy nálad is marad az ültetések után rengeteg vetőmagod. Ezek többnyire 2 – 5 évnyi élettartalmúak, amennyiben megfelelően kezeled őket. Viszont, miért ne használhatnád fel termésed magjait évről évre?

Vetőmagok házilag

Miért éri meg egyik évről a másikra tartósítanod a magokat?


Manapság rengeteg kérdés merül fel a táplálékok kapcsán, milyen helyen tárolták őket, a magokat, és végül milyen less a végeredmény. 
Tehát, amennyiben már bevált termésed magjait felhasználod, nem érhet meglepetés, ezekkel a kényes kérdésekkel sem kell foglalkoznod.


Hogyan takarítsam be ezeket a magokat?


Először is, jó magtermő növényeket kell választanod, melyekkel majd tudsz dolgozni.


Nem érdemes hibrid növényt választani, ugyanis náluk a végtermés változhat, kevésbé lesz jó íze, nem fog megfelelően ellenállni a megbetegedéseknek sem. 


Válassz mindenképp olyat, ami egészséges, bőséggel termett, és aminek a legkisebb az esélye, hogy utódja rendellenes lehet.


Gyümölcsöknél és zöldségeknél a betakarítás eltérhet. Például a paradicsomoknál és paprikáknál vagy tököknél, a magvakat az érett termésből vesszük. Ezzel ellentétben, a gyökérzöldségeknél, mint a répánál, a céklánál, illetve a leveles zöldségeknél, mint a saláta, vagy káposztaféléknél és hüvelyeseknél meg kell várni, még magot teremnek. Amikor virágaik megfonnyadnak, a növény elengedi őket, akkor gyűjtheted be őket. 

hirdetes


Hogyan szárítsam őket ki?


Amikor már begyűjtötted a magokat, lehetővé kell nekik tenni a megfelelő kiszáradásukat, csak utána lehet őket elraktározni.


Előszőr tisztítsuk meg őket, valamint készítsünk elő számukra egy helyet, szabad levegőn, fénytől védve.


Hogyan raktározzam el őket helyesen?


A nedvesség, illetve a napfény csírázáshoz vezethet, így ezeket kerüld el. A tárólóikat érdemes a leghermetikusabban lezárni.

hirdetes


Amikor ez megtörténik, elhelyezheted őket egy hűtött helyiségben, akár pincében, viszont mindenképp fénytől elzárva.


Honnan tudom, hogy a magok még életképesek?


A vízen lebegés próbája a legjobb és leggyorsabb megoldás erre. Amelyek elsüllyednek már tárolhatók, amelyek még a felszínen lebegnek erre még nem megfelelőek.


Hogyan teszteljem a magok csírázását?


Sajnálatos módon, ezt majd csak az idő tudja eldönteni.


Növénytől függően, a csírázás eltarthat 3 – 21 napig. A megfelelő időtartam után vizsgálja meg a magokat. Amennyiben a magvak fele aligha csírázott, gondolkozni kell a majdani sűrűbb ültetésen. Ennek oka lehet a nem megfelelő tárolás, vagy gyenge lett a betakarítás.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-19

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

Szeretnél Te is meseszép krizantémot kertedben? Mostani cikkünkbe elmondjuk a krizantém nevelés aranyszabályait, ezeket Neked is érdemes betartanod!

2021-05-11

Négylevelű lóhere és szerencsehere – melyik hoz szerencsét és miért?

Miért hisznek az emberek abban, hogy a négylevelű lóhere szerencsét hoz? Mostani cikkünkből tudj meg a négylevelű lóheréről, illetve a szerencseheréről mindent.

2021-05-26

Kertészkedj az egyik legegyszerűbb módon – legyen szuper palackkerted!

A palackkertek vagy floráriumok, valamint terráriumok napjainkban egyre népszerűbbek, ráadásul gondozásuk is egyszerű – se locsolás, se bonyodalmak.

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-06-14

Bemutatkozik a sétányrózsa – ismerjétek meg Ti is a pillangók kedvencét

A sétányrózsa a pillangók és a méhek egyik kedvenc virága. Neve rendkívül beszédes, ugyanis megfelelő gondozással gyorsan képes terjedni. Ismerjétek meg Ti is!

2021-06-21

Szuper füzények – ismerd meg Te is ezt a két elterjedt fajt

A füzény megközelítőleg 30 – 35 fajt tudhat magáénak – ezek közül a legtöbb fűféle, nem csak egyévesek, de évelő növények is. Ismerj meg most Te is kettőt!

További cikkek ebben a témában


vetésváltás

A növényfajok cseréje adott területen; a ->vetésforgó alapeleme. Tovább

Arcadia (1059 1X1)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet Növénytermesztés