Hogyan foglalkozz vetőmagjaiddal házilag

hirdetes

Hogyan gyűjtsd be, szárítsd ki és tartósítsd megfelelően vetőmagjaid

TK

Amennyiben hozzám hasonlóan kisebb telken kertészkedsz, biztos vagyok benne, hogy nálad is marad az ültetések után rengeteg vetőmagod. Ezek többnyire 2 – 5 évnyi élettartalmúak, amennyiben megfelelően kezeled őket. Viszont, miért ne használhatnád fel termésed magjait évről évre?

Vetőmagok házilag

Miért éri meg egyik évről a másikra tartósítanod a magokat?


Manapság rengeteg kérdés merül fel a táplálékok kapcsán, milyen helyen tárolták őket, a magokat, és végül milyen less a végeredmény. 
Tehát, amennyiben már bevált termésed magjait felhasználod, nem érhet meglepetés, ezekkel a kényes kérdésekkel sem kell foglalkoznod.


Hogyan takarítsam be ezeket a magokat?


Először is, jó magtermő növényeket kell választanod, melyekkel majd tudsz dolgozni.


Nem érdemes hibrid növényt választani, ugyanis náluk a végtermés változhat, kevésbé lesz jó íze, nem fog megfelelően ellenállni a megbetegedéseknek sem. 


Válassz mindenképp olyat, ami egészséges, bőséggel termett, és aminek a legkisebb az esélye, hogy utódja rendellenes lehet.


Gyümölcsöknél és zöldségeknél a betakarítás eltérhet. Például a paradicsomoknál és paprikáknál vagy tököknél, a magvakat az érett termésből vesszük. Ezzel ellentétben, a gyökérzöldségeknél, mint a répánál, a céklánál, illetve a leveles zöldségeknél, mint a saláta, vagy káposztaféléknél és hüvelyeseknél meg kell várni, még magot teremnek. Amikor virágaik megfonnyadnak, a növény elengedi őket, akkor gyűjtheted be őket. 

hirdetes


Hogyan szárítsam őket ki?


Amikor már begyűjtötted a magokat, lehetővé kell nekik tenni a megfelelő kiszáradásukat, csak utána lehet őket elraktározni.


Előszőr tisztítsuk meg őket, valamint készítsünk elő számukra egy helyet, szabad levegőn, fénytől védve.


Hogyan raktározzam el őket helyesen?


A nedvesség, illetve a napfény csírázáshoz vezethet, így ezeket kerüld el. A tárólóikat érdemes a leghermetikusabban lezárni.

hirdetes


Amikor ez megtörténik, elhelyezheted őket egy hűtött helyiségben, akár pincében, viszont mindenképp fénytől elzárva.


Honnan tudom, hogy a magok még életképesek?


A vízen lebegés próbája a legjobb és leggyorsabb megoldás erre. Amelyek elsüllyednek már tárolhatók, amelyek még a felszínen lebegnek erre még nem megfelelőek.


Hogyan teszteljem a magok csírázását?


Sajnálatos módon, ezt majd csak az idő tudja eldönteni.


Növénytől függően, a csírázás eltarthat 3 – 21 napig. A megfelelő időtartam után vizsgálja meg a magokat. Amennyiben a magvak fele aligha csírázott, gondolkozni kell a majdani sűrűbb ültetésen. Ennek oka lehet a nem megfelelő tárolás, vagy gyenge lett a betakarítás.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-23

Kezdő kertész vagy? – Mutatjuk a 10 legkönnyebben termeszthető zöldségféléket!

Nem árt tudnod kezdő kertészként, hogy a zöldségféléket a legegyszerűbb magról vetni, ami ráadásul olcsóbb is, változatosabb és még nagyobb sikerélményt is ad

2022-06-23

Kerülendő évelők - ezeket nem biztos, hogy jó ötlet a kertedbe ültetni

Vannak évelő növények, amelyek bár lehet, hogy gyönyörűek, több fejfájást okoznak, mint örömöt hoznak a házhoz. Ezeknek az ültetését gondold át többször is!

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-06-20

10 medencetisztítási és -karbantartási tipp, amellyel hosszú távon pénzt takaríthatsz meg

A medence takarítása költséges lehet, így érdemes megnézned tippjeinket, amikkel hosszú távon pénzt spórolhatsz meg magadnak a medence takarításával.

2022-06-20

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

Te is szeretnél megszabadulni a zöldségeidet megdézsmáló kis kártevőktől? Mutatjuk, hogyan tehetsz ellenük kíméletes módszerekkel! Cikkünkben segítünk!

2022-06-08

Ezeket a növényeket ültetheted még el júniusban!

Azoknak a növényeknek a helyére, amiket már a nyár elején betakarítottunk, újakat is ültethetünk, de mindegy, hogy milyet, szeptemberre be kell érniük.

2022-06-20

10 medencetisztítási és -karbantartási tipp, amellyel hosszú távon pénzt takaríthatsz meg

A medence takarítása költséges lehet, így érdemes megnézned tippjeinket, amikkel hosszú távon pénzt spórolhatsz meg magadnak a medence takarításával.

2022-06-22

Ettől a 4 trükktől roskadozni fog a virágoktól a leander!

Fontos ezt a 4 leander gondozási trükköt neked is bevetned, ha azt szeretnéd, hogy a leandered rengeteg virágjai beillatozzák az egész kertet! Leander gondozás

További cikkek ebben a témában


emelt szintű halastó

olyan sík vidéki víztározó, amely elsődlegesen halászati célokat szolgál, de magas... Tovább

34/2006. (V. 12.) FVM rendelet

a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján nyújtható méhészeti támogatások... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet Növénytermesztés