Hogyan foglalkozz vetőmagjaiddal házilag

hirdetes

Hogyan gyűjtsd be, szárítsd ki és tartósítsd megfelelően vetőmagjaid

TK, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Amennyiben hozzám hasonlóan kisebb telken kertészkedsz, biztos vagyok benne, hogy nálad is marad az ültetések után rengeteg vetőmagod. Ezek többnyire 2 – 5 évnyi élettartalmúak, amennyiben megfelelően kezeled őket. Viszont, miért ne használhatnád fel termésed magjait évről évre?

Vetőmagok házilag

Miért éri meg egyik évről a másikra tartósítanod a magokat?


Manapság rengeteg kérdés merül fel a táplálékok kapcsán, milyen helyen tárolták őket, a magokat, és végül milyen less a végeredmény. 
Tehát, amennyiben már bevált termésed magjait felhasználod, nem érhet meglepetés, ezekkel a kényes kérdésekkel sem kell foglalkoznod.


Hogyan takarítsam be ezeket a magokat?


Először is, jó magtermő növényeket kell választanod, melyekkel majd tudsz dolgozni.


Nem érdemes hibrid növényt választani, ugyanis náluk a végtermés változhat, kevésbé lesz jó íze, nem fog megfelelően ellenállni a megbetegedéseknek sem. 


Válassz mindenképp olyat, ami egészséges, bőséggel termett, és aminek a legkisebb az esélye, hogy utódja rendellenes lehet.


Gyümölcsöknél és zöldségeknél a betakarítás eltérhet. Például a paradicsomoknál és paprikáknál vagy tököknél, a magvakat az érett termésből vesszük. Ezzel ellentétben, a gyökérzöldségeknél, mint a répánál, a céklánál, illetve a leveles zöldségeknél, mint a saláta, vagy káposztaféléknél és hüvelyeseknél meg kell várni, még magot teremnek. Amikor virágaik megfonnyadnak, a növény elengedi őket, akkor gyűjtheted be őket. 

hirdetes


Hogyan szárítsam őket ki?


Amikor már begyűjtötted a magokat, lehetővé kell nekik tenni a megfelelő kiszáradásukat, csak utána lehet őket elraktározni.


Előszőr tisztítsuk meg őket, valamint készítsünk elő számukra egy helyet, szabad levegőn, fénytől védve.


Hogyan raktározzam el őket helyesen?


A nedvesség, illetve a napfény csírázáshoz vezethet, így ezeket kerüld el. A tárólóikat érdemes a leghermetikusabban lezárni.

hirdetes


Amikor ez megtörténik, elhelyezheted őket egy hűtött helyiségben, akár pincében, viszont mindenképp fénytől elzárva.


Honnan tudom, hogy a magok még életképesek?


A vízen lebegés próbája a legjobb és leggyorsabb megoldás erre. Amelyek elsüllyednek már tárolhatók, amelyek még a felszínen lebegnek erre még nem megfelelőek.


Hogyan teszteljem a magok csírázását?


Sajnálatos módon, ezt majd csak az idő tudja eldönteni.


Növénytől függően, a csírázás eltarthat 3 – 21 napig. A megfelelő időtartam után vizsgálja meg a magokat. Amennyiben a magvak fele aligha csírázott, gondolkozni kell a majdani sűrűbb ültetésen. Ennek oka lehet a nem megfelelő tárolás, vagy gyenge lett a betakarítás.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-27

Így védekezz az leggyakoribb őszi kertészeti betegségek és kártevők ellen

Az őszi időszakban számos betegség és kártevő is felüti a fejét. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink egészségét, fontos ismernünk és kezelnünk ezeket a problémákat

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-25

Így metsszük meg októberben a ribiszkét és az egrest

Október a kerti metszések hónapja, így a ribiszkét és az egrest is javasolt megmetszeni ebben az időszakban: mutatjuk, milyen metszési lépéseket kövess te is!

2023-09-27

Unod a megszokottat? Itt van 5 nagyon különleges árvácska fajta

Az árvácskák nyáron, tavasszal, és ősszel is ültethetőek. Tedd színessé a keretedet a legszebb, legkülönlegesebb árvácskákkal. Fekete, fehér, vagy piros?

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-27

Egy hatalmas szikla alatt él egy egész település

Setenil de las Bodegas, egy apró spanyol városka, ami egy szikla alá épült.Ismerd meg Setenil de las Bodegas és lakóinak már-már lenyűgözőnek mondható történetét!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

karusszelszerű fejőállás

a fejési rendszerek közül a mobil fejőállású változat (körforgó fejőberendezés). A... Tovább

fotocellás magválogató

az erősen eltérő színű magvak szétválogatására szolgáló gép, amely a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet Növénytermesztés